fbpx

11 август: Андрю Карнеги

Време за четене: 1 мин.

На днешния ден през 1919г. година умира американският индустриалец и филантроп Андрю Карнеги.

Роден е на 25 ноември 1835 г. Натрупва състояние в металургичния бизнес. Андрю Карнеги е щедър филантроп, даренията му възлизат на повече от 125 милиона долара. Създава множество обществени библиотеки в САЩ и Великобритания. Дарява немалка сума за построяването на концертна зала в Ню Йорк, наименувана в негова чест „Карнеги Хол“.

Защитава интересите на българите. Организира Карнегиевата анкета (1914), която доказва, че населението на Тракия и Македония е българско и трябва да бъде включено в пределите на България.

Карнегиевата анкета е популярното название на Доклада на международната комисия за разследване причините и провеждането на Балканските войни (Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars), изготвен със средствата на Карнегиевата фондация за международен мир през 1913-1914 г. Основан в голямата си част на показания от очевидци и непосредствени наблюдения в опустошените райони, докладът става широко известен като безпристрастно отражение на военните жестокости и трайното им въздействие върху съжителството между съседните народи. В българската историография анкетата се разглежда като „неоценим документ за балканската история“ и „първокласно свидетелство за етническата карта на Балканите до навечерието на Първата световна война“.

Противник е на антибългарската политика на Великите сили по време на Балканските (1912 – 1913) и Първата световна война (1914 – 1918).

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ