12 ноември: генерал Стефан Нерезов

На 12 ноември 1867 г. в Севлиево е роден Стефан Михайлов Нерезов, български офицер(генерал от пехотата).

Записва се като доброволец в ученическия легион по време на Сръбско-българската война (1885 г.), а военната си служба отбива в 12-и пехотен полк, като се увонлява с чин ефрейтор.

Завършва Военното училище в София през 1888 г. и е зачислен в 4-ти артилерийски полк с чин поручих. През 1896 г. завършва Генералщабната академия в Торино, Италия, след което е назначен за младши адютант в същия 4-ти артилерийски полк. На следващата година е произведен в чин капитан и е изпратен да служи като офицер за поръчки в щаба на войската. В периода 1903 – 1904 г. служи с чин майор в свитата на Н.В. цар Фердинанд. До 1911 г. се издига до чин полковник.

През Балканската война полк. Нерезов е началник на Оперативния отдел и помощник на щаба на действащата армия, а през последвалата Междусъюзническа война е на практика началник на щаба на действащата армия. Участва в разработването на оперативния план за бойните действия срещу Сърбия и Гърция.

На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.

Началото на Първата световна война заварва генерал Нерезов начело на 9-а пехотна плевенска дивизия, като по-късно е назначен за началник на 3-а армия, с която се сражава на Добруджанския фронт.

На 15 август 1917 година е произведен в чин генерал-лейтенант, а в периода 1917 – 1918 година е началник на Моравската областна военна инспекция. От 15 юли до 30 септември 1918 година командва 1-ва армия, с която воюва на Македонския фронт.

След края на Голямата война е началник на 1-ва военно инспекционна област и началник-щаб на българската армия. На 3 септември 1920 г. е произведен в най-висшия чин в българската армия – генерал от пехотата като преминава в запаса.

Генерал от пехотата Стефан Нерезов загива при атентата в църквата „Света Неделя“ извършен от дейци на Българската комунистическа партия на 16 април 1925 година.

Награди

  • Военен орден „За храброст“ II степен, III степен, 1-ви и 2-ри клас
  • Княжеский орден „Св. Александър“ IV и V степен без мечове
  • Народен орден „За военна заслуга“ I степен с военни отличия (1918)
  • Орден „За заслуга“ на обикновена лента
Командващите българските полеви армии генерал Димитър Гешов, генерал Стефан Тошев, генерал Георги Тодоров, генерал Стефан Нерезов. Вдясно е фелдмаршал Аугуст фон Макензен.
Споделете:
Боян Златанов
Боян Златанов

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.