12 април: Борис Карадимчев

На днешния ден през 2014 година ни напусна големият български композитор Борис Карадимчев

Роден на 30 март 1933 г. в Ямбол. Произхожда от големия охридски род Карадимчеви. Дядо му Димитър Карадимчев е кмет на Охрид в 1912 – 1913 година. Борис е роден през 1933 година в град Ямбол. По това време баща му Климент Карадимчев, военен летец, служи в ямболското летище.

Борис Карадимчев (1933 – 2014). Снимка: http://www.presstv.bg/

Завършил е Българската държавна консерватория (сега Музикална академия) в София – оркестрално дирижиране при проф. Ас. Димитров и композиция при проф. П. Владигеров в БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) през 1961 г. Работи в Българска концертна дирекция като отговорен редактор в БНТ.

Преподава хармония в Средно сержантско военно музикално училище, в Естрадния отдел на НМА. Професор по музика в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” (от 1999 г.).

От 1978 г. Борис Карадимчев е художествен ръководител на Детска вокална група “Пим-пам”, за която пише десетки детски песни, добили широка популярност.

Пише произведения в различни музикални жанрове. Най-голяма популярност имат неговата филмова, детска и забавна музика. Той е автор на музика към 120 анимационни филма, много от които имат успех из целия свят и към повече от 40 игрални филма. Създал е над 200 забавни песни. Написал е симфонични и камерни произведения и др.

Автор е на някои от вечните хитове на българската музика – над 300 популярни песни, сред които заглавия като „Бяла тишина“, „Робинзон Крузо“, „Хора и улици“, „Нашият град“ и „Циркът“ на група Тангра и други. Композира и музиката за над 40 игрални филма, като: „Сватбите на Йоан Асен“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“, „Оркестър без име“.

По собствена инициатива се включи в предизборната кампания на СДС. Координираше работата с група музиканти. Автор е на първите песни  на СДС през 1990.


Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ