13 септември: Николай Гяуров.

На днешния ден през 1929 г. в село Лъджене е роден световно известният български оперен бас Николай Гяуров.

Всичко, в кариерата му, която наричат „приказна”, е започнало случайно, когато композиторът Петко Стайнов чува войника Гяуров и без колебание го насочва към пеенето. След поставената от проф. Христо Бръмбаров благодарна основа младият бас е изпратен да се усъвършенства в Московската консерватория. През 1955 г. международният конкурс по пеене в Париж се превръща в стартова площадка за една изключителна артистична кариера, преминала по най-реномираните световни сцени. Дебютната роля на Николай Гяуров е Дон Базилио. Триумфален успех му носят ролите на Борис Годунов, Мефистофел от „Фауст”, Филип Втори от „Дон Карлос”.

Италианските критици пишат за гласа на българина:

„Николай Гяуров притежава бас, който звучи “enorme” като сила, с красотата на тембъра и емисията на един тенор.”

Според британската статистика той е басът с най много записи в историята на оперното изкуство.

Гяуров е солист на Болшой театър в Москва (1957 – 1958), първи бас на миланския театър “Ла Скала” от 1961 г.  Солист е на най-големите и известни световни оперни театри в света. Репертоарът му включва всички известни басови партии, в които се изявяват възможностите на неговия изключителен глас и таланта му на актьор. Носител е на Международна награда за изкуство “Златният стрелец” от 1978 г., Италия, “Комендаторе д’Италия” от 1975 г., Кавалер на ордена на Почетния легион от 1991 г., Франция, “доктор хонорис кауза” на Музикалната академия “П. Владигеров” в София от 2000 г.

От първата си съпруга Златина Мишакова има две деца – диригентът Владимир Гяуров и актрисата Елена Гяуров. От 90-те години Гяуров живее и работи със своята втора съпруга – италианската певица Мирела Френи, в Модена, Италия. През този период той се ориентира към участия в концертни програми с нея в градове по целия свят. Николай Гяуров умира на 2 юни 2004 г.

Споделете:
Симеон Попов
Симеон Попов

Завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”. Един от създателите на "София помни".