13 май: Цанко Дюстабанов

#НаДнешнияДен 1844 г. е роден Цанко Дюстабанов – български революционер и участник в Априлското въстание.

Роден е на 13 май 1844 в Габрово, племенник на Васил Априлов и близък роднина на Николай Палаузов. Завършва училище в Габрово, а после следва в Робърт Колеж в Цариград. Владее отлично Турски и Френски. Бил е изключително начетен и уважаван човек. За това свидетелства и избирането му за член в габровския казалийски съд.

През 1875 година организира градско събрание и изготвя мазхар с искания до османската власт както следва:

 • премахване на
  стария позорен данък бедел, който само българите плащат, заради военната
  охрана, която им осигурявало османското;
 • признаване на
  българския език като втори официален език на империята;
 • признаване
  правото на българите на редовна военна служба.

През 1876 г. става член на Габровския частен революционен комитет и главен войвода през Априлското въстание в Първи търновски революционен окръг. Води чета в района на Батошево, Кръвеник и Ново село. Тежко ранен в ръката се укрива в колибите „Буйновци“. Предаден, заловен и откаран през Габрово във Велико Търново. Тук е съден, заедно с други заловени въстаници от Търновския военнополеви съд с председател Али Тефик бей. Турците се отнасят с уважение към войводата, почитат го като изключително интелигентен и не посягат на него по време на разпитите. Лакътната кост на Дюстабанов е била нацепена от раняването по-рано. Тя не е оперирана и част от нея се движи свободно в раната. Той я изважда собственоръчно и я предава на майка си за да има какво да погребе след като го осъдят и изтърпи присъдата.

По време на делото Цанко Дюстабанов изрича думите, които и до днес са свързани с историята на Априлското въстание:

„Аз зная много добре, че царството ви е голямо, че силата, войската и оръжието е във ваши ръце, че със сила ние не ще ви надвием. Но зная още, че вие сте варвари и тирани, че поради въстанието ще нападнете на невинните и мирни жители и ще направите зверства. Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме и да направите зверства, които вече направихте премного и благодарение на което се компрометирахте пред целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече. Бъдете следователно известени, че ние победихме! Вие като изгорихте толкова къщи и села на мирните българи, като изклахте толкова невинни старци, бабички, жени и деца, като разорихте толкова църкви и училища, трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите зверства и тя скоро ще дойде да ви изгони от тука. Затова стягайте се да бягате към Анадола. Вие издадохте Хатишерифа и не го изпълнихте, издадохте Хатихумаюна и него не изпълнихте, обещахте правдини на християните и тях не дадохте. Мислите си, че все с лъжа ще я карате! Европа се насити на лъжите ви и вече не ви вярва. Вашата се свърши вече. Европа, както казах, ще ви изпъди оттука”

Осъден е на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 15 юни 1876 година.


Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE_%D0%94%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2

https://inspiro-bg.com/nezabravimite-tsanko-dyustabanov-edin-vazrozhdenets-v-aporiite-na-savremennostta/

Споделете:
Григор Йовов
Григор Йовов

Завършил "Маркетинг" в УНСС. Сертифициран рекламен експерт с над 10 години опит в България и чужбина. Управител на агенция за реклама и маркетинг. Създател на курсове в световната платформа Udemy със студенти от 150 държави от цял свят. Интересите му са в областта на православното християнство, бизнеса, рекламата и социалните отношения.