fbpx

14 април: Константин Георгиев

Константин Георгиев Георгиев е български офицер, генерал-майор. Военен деец и политик от Демократическия сговор.

Роден е на 25 август 1873 г. в село Табан, Драгоманско. Завършва Военното училище в София през 1895 г. и военна академия в Русия. Започва кариерата си на военен през 1895 г. като артилерийски подпоручик в планинската артилерия. По-късно е произведен в чиновете поручик (1895), капитан (1904), майор (1910), подполковник (1914) и полковник (1917). При уволняването си от войската през 1920 г. е произведен в чин генерал-майор. Междувременно е помощник-началник на секция в Щаба на армията, началник на щаба на Пета пехотна дунавска дивизия (1917) и помощник-началник на Щаба на Действащата армия. Носител на три ордена за храброст по време на Първата Световна Война.

Генерал Георгиев е гарнизонен водач на Военния съюз в София. В XXI Обикновено народно събрание) е депутат от управляващия Демократически сговор.

В началото на 1925 г. военната организация на Българската комунистическа партия планира извършването на атентата в църквата „Света Неделя“. Константин Георгиев, депутат и ръководител на софийската организация на Военния съюз, е избран като примамка за нападението.

Към 20.00 ч на 14 април 1925 г. той е застрелян от комунистическия терорист Атанас Тодовичин пред църквата „Свети Седмочисленици“, където отива за вечерната служба, заедно със своята внучка.

Споделете:
Николай Облаков
Николай Облаков

Създател на платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Колумнист и редактор в няколко български онлайн и печатни издания.