17 септември: Борис Стрезов

На днешния ден в Ресен през 1879 година е роден Борис Наумов Стрезов, български общественик, военен, полковник и революционер, деец на Върховния македоно-одрински комитет.

Негови братя са революционерът Петър Стрезов и военният деец Славейко Стрезов. Произхождат от видната фамилия Стрезови, за която Атанас Шопов пише:

„ Преди години, в самото начало на българското възраждане, в Ресен са се намерили родолюбиви и влиятелни хора като Татарчеви и Стрезови, които са повели тамошните българи, градски и селски, към събуждание и развивание, към отказвание от чуждото духовно ведомство. “

Завършва военното училище в София през 1900 година и се присъединява към ВМОК. Участва като войвода на чета в Горноджумайското въстание през 1902 година и в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. След потушаването на въстанието завършва генерал-щабна академия в Сен Сир, Франция, и след това специализира в Санкт Петербург.

Участва в Балканската и Междусъюзническата войни, а през Първата световна война Борис Стрезов е началник щаб на Първа бригада на Единадесета пехотна македонска дивизия. След погрома от войната Борис Стрезов е сред основателите на Илинденската организация през 1923 година.

Умира на 7 юли 1947 година в София.

Статия на Стрезов в “Седмиченъ Журналъ”

Гробно място в София

Споделете:
Симеон Попов
Симеон Попов

Завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”. Един от създателите на "София помни".