fbpx

НОВО

Тръмп срещу всички

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев участва в предаването "Политиката под прицел" по телевизия СКАТ. Тема на разговора беше политиката в САЩ и предстоящите избори там. Запис от участието можете да видите тук:...

Какво значи икономическа криза и как да оцелеем в нея?

Големият първоначален удар е по капиталово интензивните сектори Приходите за бизнеса спадат - трябва да спаднат и разходите В тази светлина поне е добре да не повтаряме грешките от миналото Идва ли финансов Армагедон? Никой не знае, но да се надяваме, че не. Добре ли...

Третата гледна точка

Крайности може да има само при абсолютното добро и абсолютното зло Най-отвратителното е омразата и да не ми разправят, че я сеят провокатори - тя започна с вдигнатия юмрук на президента Винаги има трета гледна точка, дори и когато първите две са толкова ярки, че тя...

Турция на шест морета

Както вече е добре известно, в Източното Средиземноморие Турция и Гърция си мерят дължината на плажните кърпи. И двете страни имат аргументи: докато чисто военното предимство е на страната на Анкара, то зад гърба на Атина наднича силна дипломатическа подкрепа....

Генетичната история на българите

Когато стане въпрос за история, особено за нашата, често изниква темата за произхода. Откъде идваме? Колко древен е нашият народ? Въпроси, за които няма точни отговори, а само теории. От кого всъщност сме произлезли ние българите, кои са нашите най-близки роднини? По...

Какво има на политическата сергия у нас?

Българският политически дебат страда от липсата на критично мислене и умение за вникване в нюансите. Разсъждаването в черно-бялата гама не помага за разбиране на реалността, която е сложна така или иначе. А и това е нарочно търсен ефект - емоциите се контролират...

Хората заделят за черни дни. Колко тежка ще е кризата?

Притесненията от политическата турбуленция потискат потреблението и влошават бизнес климата Светът преминава през изключително несигурни времена. Гражданите, бизнесът и държавата търсят отговори на въпросите как и кога ще преодолеем икономическите предизвикателства....

Защо всеки се прави на какъвто не е?

Скараха се премиерът и президентът и „революцията“ пламна Обществото е като организъм, като тяло, което има лява и дясна ръка След като „Великото народно въстание“ не се състоя (все още не разбирам защо го наричат така, при положение че нито е велико, нито е народно,...

Защо сменихте залата?

Потопени сме в символи, те са навсякъде около нас. Ето например новата сграда на Парламента. Защо смениха старата, защо се преместиха? Парламентът между паметника на Цар Освободител, Патриаршеската катедрала, Академията на науките и Университета е символ. Символ на...

Два месеца протести. Как стигнахме дотук?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ", Михаил Кръстев, води предаването "Реакция" по ТВ Европа. Гостуваха му авторът в платформата и журналист Кузман Илиев, проф. Антоанета Христова и Силвия Великова. Вижте пълното...

21 август: Шипченската епопея

Време за четене: 3 мин.

Шипченската битка на 21–26 август 1877 г. е решителна в борбата за Шипченския проход в хода на Руско-турската война (1877–1878).

След боевете при гр. Стара Загора, гр.Нова Загора и с. Джуранлии (дн. Калитиново), Централната османска армия (командир Сюлейман паша, общо 27 000 войници) се насочва към преминаване на Стара планина през Шипченския проход. Планът за действие предвижда фронтален удар срещу руската отбрана. За отбрана на Шипченския проход е сформиран Шипченски отряд – войскова формация с началник, командира на Българското опълчение генерал-майор Николай Столетов. Общо 7 500 войници и 27 оръдия, сред тях част от Габровския отряд, Българското опълчение и тридесет и пети пехотен брянски полк.

Когато Столетов открива плана на турците, изпраща следната телеграма до генерал-лейтенант Радецки:

Донасям безпогрешно, че целият корпус на Сюлейман паша, който виждаме като на длан, се развръща срещу нас на осем версти от Шипка. Силите на неприятеля са грамадни. Говоря това без преувеличение, ще се защитаваме до крайност, но подкрепления са крайно необходими.

Това се случва на 20 август. Изпратените подкрепления ще пристигнат след три дни, а на следващия 21 август започва героичната борба за Шипченския проход.

На сутринта турците атакуват руските позиции на вр. Свети Никола, нападението е отблъснато от пехотата и Стоманената батарея. След около час колоната на Шакир паша атакува Орлово гнездо, нарушавайки заповедта да води само демонстративен огън и предприема фронтална атака в района на Малката батарея. Тази атака също е отблъсната, но османските подразделения се окопават наблизо.

Около 13:00ч. колоната на Реджеп паша предприема четвъртата си атака срещу Стоманената батарея, като по фланга атакува за пети път и Шакир паша. По време на боя пристига с ускорен марш XXXV Брянски пехотен полк (командир, полк. Александър Липински), поемайки отбраната на западната и северната позиция.

Отбити са още три атаки, като защитницте са използват срещу османците и камъни и дървета. По този повод генерал-лейтенант Радецки заявява на френския военен кореспондент:

Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното Българско опълчение, които, нямайки боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни.

На 22 август, Сюлейман паша отменя заповедта за нова атака и съсредоточава усилията си в изготвяне на план за действие на следващия ден. Османските сили се укрепяват и монтират нови артилерийски батареи. Защитниците се прегрупират и окопават.

Решителният бой започва на 23 август в 4:00ч. Вейсел паша изненадващо атакува източната позиция, но към обяд всички атаки са отбити. Обстановката става критична към 16:00, когато османските сили превземат вр. Кючук Йешилтепе, отстъпването от който обърква част от защитниците, които го приемат като разрешено отстъпление. Катастрофата е предотвратена благодарение на полк. Липински, полк. Де-Прерадович и майор Чиялев, а доктор Константин Везенков (старши лекар на Българското опълчение) организира контраатака със силите на ранените, които могат да се движат.

Час и половина по-късно пристигат първите подкрепления, с чиято помощ вр. Кючук Йешилтепе е отново в ръцете на защитниците. Позициите са стабилизирани със залеза на слънцето, а Сюлейман паша пише:

Никога не се е виждало такова жестоко и кърваво сражение.

Що се отнася до бойните качества на Българското опълчение, неговият командир генерал-майор Николай Столетов пише в телеграма:

Що се отнася до българите, то не ще се уплашат дори ако ги изразходваме до последния човек. Да се наградят, както е установено за частите от войските на нашата армия.

Боевете продължават на 24, 25 и 26 август. С пристигащите подкрепления защитниците удържат натиска и преминават в контранастъпление с цел овладяване на околните върхове и изтласкане на османските сили в изходни позиции. В сраженията участват и 1000 цивилни жители на град Габрово изпратени на позициите от генерал-лейтенант Виктор Кренке. За техния принос свидетелства военния кореспондент на английския вестник „Daily News“, Арчибалд Форбс пред руския дипломат граф Николай Игнатиев:

Той е във възторг от нашите войници, а хвали също и българите-опълченци. При това и 1000 жители и деца габровци разнасяли под град от куршуми вода на нашите войски и даже на стрелците от първа линия, а също и изнасяли ранените с пълна самопожертвователност.

В края на деня двете страни са изтощили силите си за настъпление и преминават към отбрана. Завършва шестдневната борба за Шипченския проход.

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ