22 юли: Иван Калпазанов

На 22 юли 1889г. умира Иван Калпазанов, считан за родоначалник на габровската индустрия и създател на първата габровска фабрика след Освобождението. Като един от най-едрите производители на гайтан и шаяци, през 1871 г. е избран за първомайстор на гайтанджийския еснаф в Габрово. През 1872 г. за първи път пуска в движение механизиран дарак за влачене на вълна.

През 1881 г., Иван К. Калпазанов заминава за немския град Кемниц, придружен от Васил Карагьозов. Там Калпазанов проучва пазара на текстилни машини и оборудване за предачницата си.

Освен като търговец и фабрикант, Калпазанов има и активна обществена деятелност. Член е на общинския съвет в Габрово (ноември 1880 – декември  1881 г., април 1884 – юни 1887 г.) при мандата на габровските кметове Цончо Пенчев, Петко Аврамов Гачев и Колчо Басмаджиев. В изборите за III Велико народно събрание (октомври 1886 г. – август 1887 г.) е сред шестимата народни избраници на Габровския регион.

 

Споделете:
Симеон Попов
Симеон Попов

Завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”. Един от създателите на "София помни".