23 август: Ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма

Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма се отбелязва на 23 август. На него си спомняме за жертвите на тоталитарните идеологии и по-специално на тоталитарните комунистически режими, сталинизма, нацизма и фашизма.

Денят е обявен за такъв от Европейския парламент през 2009г. Датата е избрана да съвпада с датата на подписването на пакта Молотов-Рибентроп, пакт за неагресия между СССР и Нацистка Германия, разделящ Румъния, Полша, Литва, Латвия, Естония и Финландия на немска и съветска сфери на влияние. Президентът на Европейския парламент Йержи Бузек описва пакта като “взаимодействие на двете най-лоши форми на тоталитаризъм в човешката история.”

Целта на отбелязването на денят в памет на жертвите на тоталитаризма е да съхрани паметта на жертвите на масовите депортации и екзекуции. Той се отбелязва и в Канада и САЩ, където е известен като Ден на черните панделки.

В България, след предложение на Синята коалиция, денят е отбелязан за първи път на 23 август 2010г.

 

Споделете:
Боян Златанов
Боян Златанов

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.