25 септември: Кирил Христов

На днешния ден през 1961 година умира Кирил Христов Совичанов, български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и просветен деец, главен редактор на списанието на македонската емиграция в България „Илюстрация Илинден“ и председател на Илинденската организация”, баща на световно известния български оперен бас – Борис Христов.

Кирил Христов е роден в 1878 година в Битоля, тогава в Османската империя, днес в Република Македония, в семейството на Христо Совичанин – Псалта. Христо Совичанин е бил първия псалт в независимата българска църква в Битоля, касиер на Битолския революционен окръг на ВМОРО. Синът му Кирил Христов Совичанов завършва битолската прогимназия, като съученик на един от титаните на българската дипломация Симеон Радев. През 1896 г. завършва педагогическото училище в Кюстендил, България. От 1896 до 1900 година учителства в Дедеагач, където става член и на околийския революционен комитет на ВМОРО. През 1903 г. завършва педагогика в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. След това работи като учител в Пловдив, София и други градове. Последен редактор е на списанието на македонската емиграция в България „Илюстрация Илинден“ и председател на Илинденската организация.

Умира в 1961 година. Женен е за Райна, дъщеря на хаджи Тодор Попиванов. Баща е на големия български оперен певец Борис Христов и на запасния офицер и член на ВМРО Николай Христов.

Статия на Кирил Совичанов за Илинденско-Преображенското въстание и Ньойския договор
Гробното място на Кирил Совичанов

 

Споделете:
Симеон Попов
Симеон Попов

Завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”. Един от създателите на "София помни".