fbpx

26 октомври: Коле Бапчорски

Време за четене: 2 мин.

На днешния ден през 1966 година умира Никола Трифонов Марковски, наричан Коле Бабчорчето или Коле Бапчорски. Български революционер и теософ, деец на македоно-одринското освободително движение, костурски войвода.

Роден е в село Бабчор, Костурско. Никола Марковски получава своето средно образование в Солун и Битоля. По време на Илинденското въстание като войвода на чета е тежко ранен в десния крак. След въстанието заминава за България. Следва в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, специалност „история“.

През Първата световна война завършва Школа за запасни офицери и служи в 65 полк на 11 дивизия.

След окупацията на Гърция през Втората световна война в началото на април 1943 година по инициатива на Централния комитет на ВМРО Костурското братство праща делегация в Костурско, в която влизат Спиро Василев, Георги Киселинчев, Тома Бакрачев, Димитър Палчев и Никола Марковски. При завръщането си в доклад до Борис III делегацията описва тежкото положение на българското население, подложено на терори от въоръжени гръцки формирования и от италианските окупационни власти и моли да се отпуснат на българската паравоенна организация Охрана 1000 пушки, 20 леки и тежки картечници и муниции, за да се въоръжат всички записали се доброволци и настоява България да окаже и политическа подкрепа на въстаниците.

Пише стихове. Женен за сестрата на Васил Чекаларов Зоя, която също участва активно в македоно-одринското движение.

Никола Трифонов е последния председател на Българското теософско общество. Умира на 25 октомври 1966 г.

Споделете чрез

Предишен

Следващ