27 юли: професор Александър Цанков

На днешната дата през 1959г. в Буенос Айрес умира проф. Александър Цанков. Той е преподавател в Софийския университет, икономист, юрист и политик, министър-председател на България. Един от основателите е на партия Народен сговор, лидер на партия Демократически сговор, а по – късно на Народно социално движение.

Участва активно в подготовката и изпълнението на Деветоюнския преврат от 8 срещу 9 юни 1923г. извършен от десните политически сили, решени да се противопоставят на съсипването на икономиката на страната от страна на земеделците на Александър Стамболийски, както и отказът на правителството му да защитава интересите на българите в Македония.

Цанков е един от ранените в извършения от Българската комунистическа партия терористичен атентат в църквата Света Неделя, случил се по време на неговото управление. В последвалите Априлски събития правителството на Цанков предприема репресивни мерки насочени срещу комунисти и други политически опоненти. Относно тях той заявява: „Аз отговарям само на въпроса: запазихме ли държавата? Да! Аз съжалявам за жертвите, които се дадоха, но нас не ни смущава никоя сянка. Ние сме чисти в своята съвест. Нас и историята ще оправдае.“

В последствие е наречен от политическите си опоненти „кръволок“ и „фашист“, но въпреки крайно десните възгледи на неговото Народно социално движение се обявява категорично противи „расовата теория“ и участва дейно в спасяването на българските евреи. През 1944г. малко преди Деветосептемврийския преврат емигрира в Австрия, където продължава своята антикомунистическа дейност.

 

В това царство, което болшевиките проповядват, човечеството се обръща в една бездушна маса, която безропотно трябва да търпи тиранията на неколцината избраници.

Консерватизмът дава една приемственост в живота и спазва здравото от старото, за да го предаде на бъдещето.

Ние облекчихме данъчната тежест не за демагогия, не за да спечелим гласовете на селския народ, но за да му дадем възможност да живее, да се труди, да напредва и да жъне резултатите от своя труд

Александър Цанков, реч от 5.X.1924г

 

Споделете:
Боян Златанов
Боян Златанов

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.