28 юни: Одрински революционен окръг

1903г. в местността Петрова нива в землището на село Стоилово край Малко Търново се провежда конгрес на Одрински революционен окръг, с председател Васил Пасков. Взето е решение за въстание с главно ръководно боево тяло Михаил Герджиков. На конгреса на Петрова нива присъстват представители на ЦК на Тайната македоно-одринска революционна организация, на Окръжния комитет в Одрин, на революционните райони от Източно-маришката област, на революционните райони от Западно-маришката област, всички войводи, по-личните стари четници и дейци, някои от които след конгреса стават войводи или подвойводи, а и преди това водят части от районните чети.

Конгресът решава въстанието да се обяви не по-рано от 20 юли и не по-късно от 30 юли. Окръгът се разделя на следните пет въстанически района: I. Малкотърновско-Лозенградско Бунархисарски въстанически район; II. Чокенски въстанически район; ІІІ. Мустафапашански въстанически район; IV. Гюмюрджинско-Дедеагачки; V. Ахъчелебийско Скеченски.

 

 

Споделете:
Симеон Попов
Симеон Попов

Завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”. Един от създателите на "София помни".