29 юли: Райна Княгиня

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.10.1″]

Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня, е българска учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието, тя го развява редом с Бенковски.

Райна Футекова е само на 20 години, когато Георги Бенковски ѝ предлага да ушие знамето на Априлското въстание. Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев (Баненеца) по образец на лъвчето, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа „Свобода или смърт“ в долния край има и две букви – „П“ и „О“ (за „Панагюрски окръг“).

При обявяването на въстанието, войводата я покачва на бял кон и заедно със знамето тя язди начело на въстаниците, а цялото население я замеря с цветя. При потушаването на бунта, баща ѝ е убит пред очите ѝ.  Младата учителка е хваната от турците и е разкарвана с вързани ръце, полугола, изнемощяла, замеряна с яйца и камъни по главната улица на Пловдив.

Благодарение на намесата на европейските дипломати, Райна е освободена и изпратена да учи в Москва, където учи 3 години медицина и става акушерка – първата дипломирана в България. Написва своята „Автобиография“, излязла първо на руски език. Едва през 1934 г. е преведена на български, като това е първата книга върху Априлското въстание.

След освобождението се жени за брациговския революционер, тогава вече панагюрския кмет Васил Дипчев и когато той става народен представител се преместват в София.

Райна ражда 5 момчета. Синовете ѝ участват дейно във последвалите Междусъюзническа, Балканска и Първата световна войни. След идването на червената чума на 9 септември 1944 г. синовете ѝ са обявени за врагове на народа и са репресирани, а някои от тях и изпратени в лагери.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Споделете:
Боян Златанов
Боян Златанов

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.