29 март: Димитър Икономов

На днешния ден 1896 г. умира Димитър Икономов – български български революционер, участник в Ботевата чета и народен представител.

Димитър Икономов се ражда 1839 в Троян. На 21 години заминава за Цариград при баща си, който е свещеник в българската църква там. Между 1863 г. и 1867 г. е учител в Оряхово, където създава таен революционен комитет. След неуспешен опит за пренасяне на оръжие в България е заловен, но успява да се освободи. Бяга в Румъния, а от там в Белград, където се включва в Втората българска легия основана през 1867 година по споразумение между сръбския княз Михаил Обренович и Добродетелната дружина за общи действия срещу Османската империя.

След разформироването на легията се връща в Румъния. Установява се в гр. Александрия и отваря хлебарница, която става средище на българските емигранти. Включва се в БРЦК и е негов деен член. Участва в събранието, което взима решението да се окаже помощ на бълагрите в България във връзка с Априлското възстание. Решено е четата да се води от Панайот Хитов, а Икономов дава идеятa да се превземе кораба „Радецки“.

На 16 май 1876 г. отплава от румънския бряг при Гюргево заедно с Ботевата чета, на чийто щаб е член. След убийството на Ботев, Димитър Икономов поема командването на 20 четника. Влиза в няколко сблъсъка с турците и след предателство четниците са заловени близо до село Литаково. Първоначално са издадени смъртни присъди, които в последствие се променят на доживотни. Заточен е на остров Родос и го освобождават при подписването на Санстефанския мирен договор.

След освобождението Димитър Икономов се връща в Българияи и се включва активно в обществения живот. През 1879 г. влиза в състава на Учредителното събрание, а после и в Първото велико народно събрание. Последните години се заселва във Варна, където се занимава с ханджийство. През 1884 г. е избран за народен представител в ІV обикновено народно събрание. Умира на 29 март 1896 г. във Варна, където е и гробът му.

Споделете:
Григор Йовов
Григор Йовов

Завършил "Маркетинг" в УНСС. Сертифициран рекламен експерт с над 10 години опит в България и чужбина. Управител на агенция за реклама и маркетинг. Създател на курсове в световната платформа Udemy със студенти от 150 държави от цял свят. Интересите му са в областта на православното християнство, бизнеса, рекламата и социалните отношения.