fbpx

30 юни: Георги Аспарухов и Никола Котков

Време за четене: 2 мин.

30 юни 1971 г. остава в историята като един от най-черните дни за българския спорт. В автомобилна катастрофа загиват обичаните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков. Те катастрофират в прохода Витиня и умират на място. Двамата играчи на „Левски“ провеждат сутрешна тренировка на „Герена“, после се качват в сивата „Алфа Ромео“ с номер СГ 9999 на Гунди и потеглят за Враца, където са обещали да играят в юбилеен мач на местния „Ботев“. На бензиностанцията преди Витиня те качват случаен спътник. Минути по-късно колата се забива с огромна скорост в излизащ от страничен път камион и избухва в пламъци. Тримата умират на място.

Цяла България потъва в траур, като на погребението им се изсипват стотици хиляди души. То остава и до днес най-масовото в историята на страната, редом с това на Негово Величество Борис III Обединител. Невижданото море от хора хвърля в ужас управляващата комунистическа партия, която за пръв и последен път допуска такова масово стълпотворение на събитие, организирано не по тяхна инициатива, а действията, които предприема в опита си да го осуети са меко казано неуспешни.

Препълнените с хора, чакащи да се сбогуват със своите любимци, трибуни на Герена

За инцидента Българската комунистическа партия налага пълно информационно мълчание. На следващия ден нито един всекидневник или спортен вестник не пише за трагедията, а Националната телевизия съобщава с едно изречение в края на спортната емисия. Едва на 3 юли, след погребението, мълчанието е нарушено.

Мълвата обаче се разпростира като буря из цяла България и от цялата страна се стича умопомрачително стълкотворение от хора. Оказва се, че ковчезите няма да бъдат изнесени на стадиона. Огромното множество излиза и съпровожда любимците си от там до гробището в Орландовци. Получава се така, че поклонението се случва по пътя. Хората оставят цветята си в центъра на игрището и тръгват към последния пристан на незабравимите футболисти.

Добромир Жечев, Никола Котков и Георги Аспарухов

Георги Аспарухов (Гунди) е играч на „Левски“ и „Ботев“ (Пд). В „А“ група има 245 мача със 150 гола, в националния отбор – 50 мача с 19 гола. Класиран е на 8 място в Европа (1965 г.), спортист №1 на страната (1965 г.) . Избран е за футболист на ХХ в. за България.

Никола Котков (Котето) е нападател на „Локомотив“ (Сф) и „Левски“. Има 322 мача и 163 гола в „А“ група, както и 26 мача и 12 гола за националния отбор на България.

Споделете чрез

Предишен

Следващ