30 октомври – Михаил Даев

На днешната дата, през 1907 година е убит Михаил Даев – един от най- видните дейци на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация.

Роден през 1881 г. в Балчик, благодарение на заможното си семейство, той получава гимназиално образование във Варна, където се запознава с Пейо Яворов. Това запознанство е съдбоносно за Даев, защото определя неговото поприще. Под влияние на Яворовите идеи и революционните настроения във Варна, той се включва в каузата на Върховния комитет в Македония и Одринска Тракия.

Проявява изключителна активност в революционните действия. Първоначално се включва в четата на Христо Чернопеев, а по-късно и в тази на Михаил Герджиков.

Делегат е на конгреса в Петрова нива, където се солидаризира с решението за въстание, прието в Солун и Смилево. Участва и в Илинденско-Преображенското въстание, като след смъртта на Георги Кондолов поема ръководството на четата и участва в спасяването на български бежанци. Михаил Даев продължава своята активна революционна дейност и след въстанието, като участва в съвещанията на ВМОРО за определяне на тактиката и по-нататъшни действия.

През август 1907 г. Даев предлага Задграничното представителство да бъде премахнато като орган, но не може да наложи своето решение. Така той става първата жертва на Яне Сандански, осъзнавайки, че амбициите на Яне Сандански са главна пречка за единството във ВМОРО. Решава да използва близостта си с Яне, за да го убие. Даев описва намеренията си в писмо и го праща по Тодор Паница – негов най-близък приятел, бивш съученик и настоящ подвойвода. Веднага след като той му поверява писмото за да го предаде в Задграничното представителство, Паница го предава на Сандански. Заради заговора Даев е осъден на смърт. Присъдата на Даев е изпълнена на 30 октомври 1907 г – според някои той е измъчван и убит, а според други му е предоставена възможността за самопризнание и самоубийство.

Още тогава е направен опит за заличаване личността на Даев, както и спомена за нея, защото неговото убийство е запазено в тайна повече от месец. Чак през 1913 година, след проведено разследване, се открива гроба на Михаил Даев.

За жалост не революционната дейност или предателството, а кратката ни памет погубва толкова достойни личност, борили се за българщината, които биха се обърнали в гроба, ако чуят днешните дебати и спорове за принадлежността на Македония.

Но въпреки всичко аз ще си позволя да ви припомня какво се е случило на днешната дата 30.10. Извършва се предателство, в резултат на което умира един достоен български революционер – Михаил Даев.

Споделете:
Кристияна Кръстева
Кристияна Кръстева

Кристияна Кръстева завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" с профил английски и испански език през 2019. Понастоящем е студентка по право в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от история, изкуство и спорт.