30 Април: Теофилакт Малинчев

#НаДнешнияДен 1949 г. умира Теофилакт Малинчев – български революционер, духовник, лекар и общественик.

Роден е на 9 март 184 година във Врачеш със светското име Димитър. Член на ВМРО и участник в Илинденско-Преображенското възстание. След края на възстанието записва обучение в Софийската духовна семинария. През 1908 българската църква го изпраща в Канада и САЩ с цел да подпомогне българските емигранти там. Там той развива дейност свързана с македоно-одринското движение. Подпомага сформирането на политически организации на българскаат емиграция в Америка. Създава „Надежда“, това е първото българо-македонско дружество в Медисън. През 1908 година организира първото представление на „Македонската кървава сватба“ в САЩ, Гранит Сити. Теофилакт е в основата на откриването на първите български църкви в Северна Америка в Гранит Сити през 1908 г. и Мадисън през 1909 г. През есента на 1909 г. йеромонах Теофилакт се премества в град Стийлтън, Пенсилвания, където оставя трета новоизградена и осветена българска черква – „Св. Благовещение“.

Теофилакт Малинчев е изключително активен обещственик и в периода 1910 – 1921 взима дейно участие в развиването на обществена и политическа дейност. Ето само част от инициативите, в които той взима участие за този период:

  • 1910 с други 200 души учредява мекадоно-българската източноправославна църковна община „Св. Св. Кирил и Методи“ в Торонто
  • Също през 1910 година издава вестник „Българска искра“
  • На 24 май 1911 година става пръв уредник на новопосроената църква.
  • 1911 г. в църквата Св. св. Кирил и Методий в Торонто, към обединението на всички български емигрантски организации в САЩ и Канада
  • През 1912 издава вестник „Балканска звезда“
  • През 1913 година се завръща за кратко в България
  • Организира вечерно българско училище в Торонто
  • А през 1913 година издава и „Английско-български речник“
  • През 1918 година архимандрит Теофилакт е обявен за почетен председател на Торонтската църковна община.

В реферат на тема „Нашата организация в Северна Америка – цел и средства“, произнесен на учредителния конгрес на Македоно-одринската българска народна организация (МОБНО) на 21 септември 1913 г. в Чикаго, той заявява:

„Ние сме в Америка, далеч от страдалното ни Отечество. Но това не ще да каже, че сме престанали да бъдем българи. Океанът не може да погълне под своите сини вълни воплите и страданията на българския народ. Те долитат до нас. Високите планини, които се изпречват, не могат да скрият от очите ни ликовете на цял легион български борци и мъченици. В мъртвешкия поглед на тия борци четем една повелителна заповед: “Българино, дето и да си, продължавай нашето дело!“

Записва медицина в Тринити колеж към Торонтския университет. На 15 ноември 1921 г. Теофилакт получава специалност „хирург”. След това той решава да се оттегли от духовното поприще и се отдава на медицинска практика. От този момент до края на живота си е известен под името д-р Малин. През юни 1921 г. Малинчев се жени за Евгения Христова от Криворечна паланка, Македония. Ражда им се син, на когото дават името Юлиус.

30 Април: Теофилакт Малинчев умира на 30 април 1949 година в Торонто.

Споделете:
Григор Йовов
Григор Йовов

Завършил "Маркетинг" в УНСС. Сертифициран рекламен експерт с над 10 години опит в България и чужбина. Управител на агенция за реклама и маркетинг. Създател на курсове в световната платформа Udemy със студенти от 150 държави от цял свят. Интересите му са в областта на православното християнство, бизнеса, рекламата и социалните отношения.