Ще фалира, няма да фалира

Дъглас Адамс има забележителен епизод в историята за галактическия стопаджия. Когато един далечен свят във вселената (Голгафринчъм) решава да се отърве от своята измет, товари я на космически кораби и я изстрелва в пространството. Така, след дълго пътуване, изметта каца на Земята и поставя началото на човечеството. Първата ѝ работа е да въведе парите и за основна валута избира листото на дървото, защото гори и дървета има много и така всички ще бъдат богати. И наистина, хората тъпчели дрехите си с шума до пръсване и всички били милионери. Единственият проблем била инфлацията. Тази финансова представа и до ден днешен не се е променила в главите на онези, които вярват в социалната държава. А те вярват така, както и фундаменталист не вярва в Корана!

Зеленото дървесно листо е може би подходящата валута, в която трябва да се отпускат заеми на Гърция и на други подобни страни и субекти, които ги искат с неприкритото намерение да не ги връщат. В такива страни на власт идват леви авантюристи, които, яхнали омразата към капитализма, обещават на хората си, че ще ги направят да живеят като капиталисти. Какво в Гърция значи да мразиш Германия, която има коравосърдечието да си иска парите, които ти е дала на заем? Това значи с решителност да воюваш за правото си на достъпен мерцедес. В Гърция комунистите дойдоха на власт, защото единствени те имаха куража (и удоволствието) да олицетворят безчестието – изберете ни, защото чрез нас няма нужда да държите на думата си. Затова е по-разумно заемите овреме да се дават в зелени листа. Така най-много да се обезлеси някой баир, но нищо по-обезпокоително.

Какво ще се случи с Гърция сега? Какво е по-добре да се случи и какво да се случи е по-опасно? Това са въпросите, над които ще разсъждават през следващите дни и седмици светлите Голгафринчъмски умове. За всички е ясно, че вероятността Гърция да фалира е голяма. Но контролирано ли ще фалира или спонтанно? Според „Шпигел“ тя на практика вече е фалирала, защото държавата е замразила всякакви плащания и изтръсква де каквото намери в касичките на учрежденията и агенциите. Но дали ще приеме допълнителни дисциплиниращи мерки като ограничаване на държавните разходи, свиване на дефицита и ускоряване на приватизацията? Ако го направи, част от дълговете ѝ даже може да се отпишат. Или ще каже „Няма да плащаме нищо, пък! Гледайте си работата!“ и тогава десетилетия наред няма да види стотинка отникъде. И така лошо, и иначе.

Ако оставиш гърците да се оправят сами, те рано или късно ще се оправят. Няма да се затрият. Може много да боли, но после ще започнат на чисто и ще имат шанса да не повторят повече грешките си, като се предполага, че ще са се поучили от тях. Но тогава покрай тях незаслужено ще пострадат и други хора, включително и българите, чиято крехка икономика ще се окаже засегната от случващото се.

Ако пък им опростиш дълговете и продължиш да ги инжектираш, това ще бъде вреден пример за други народи по света, които ще видят, че този номер минава. Всеки народ ще си каже: „Я да взема аз да си избера едни социалисти да ме управляват! Те ще поставят на колене алчните капиталистически лихвари и справедливо ще ги накажат, като не им върнат парите, които сме взели от тях, сладко сме излапали и звучно сме се оригнали накрая. Какво, повече никой няма да ни дава назаем ли? Много важно! Ще обявим за своя национална валута зеленото дървесно листо и няма да има по-богати от нас!“ Така ще си кажат народите и тогава жална им майка на дъждовните гори по Амазонка! Всички ще станат на пачки валута.

Не е лошо да прощаваш дългове, но в един момент ще свършат кредиторите. А това вече е лошо, защото ще изчезне един справедлив начин тези, които имат в повече, да помагат на онези, които в момента нямат. Винаги е тъжно, когато изчезва нещо справедливо. Да не говорим как би изглеждал един свят, в който народите си избират популисти и тези популисти ги управляват. Това няма да е свят, а бълнуване на кубофутуриста-болшевик Маяковски. Макар че то май натам е тръгнало…

Кой е виновен? Ето ключовият въпрос, когато става дума за земетресение, дъжд или държавен фалит, и ние не може да не го зададем. Виновниците са няколко. Първо тези, които искат да живеят лесно и охолно на вересия. После онези, които им дават вересия от алчност. И накрая всички Голгафринчамски финансисти и философи, които са обявили зеленото дървесно листо за общочовешка ценност (валута на латински). Когато хората се посмирят малко, когато проумеят, че богатството не се самозаражда, пък и не е най-важното нещо на света, тогава ще спрат да овластяват всевъзможни популисти, за да безчинстват от тяхно име. Тогава животът, ако не по-охолен и лесен, ще стане поне по-истински, а Картаген може би най-накрая ще бъде разрушен.

За The Economist LIFE

Споделете:
Иван Стамболов
Иван Стамболов

До 1994 г. е хоноруван сценарист и продуцент в Националната телевизия, Националното радио и Дарик Радио. През 1994 г. основава собствена компания и се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес предимно в областта на медиите и политическото позициониране. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писне“. Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция “Култура” на Столична община.