fbpx

Траян Бъсеску: Молдова е румънска земя

Първите избори за Европейски парламент в Румъния се проведоха на 25 май 2007 година. Тогава спечели Демократическата партия. Как еволюираха резултатите до днес? Кой печели?

От 2007 до 2014-а  много вода изтече по Дунава. Имаше големи промени в румънския политически живот. Минахме през икономическа криза, изключително тежка. През 2007-а всички социалисти спечелиха изборите, не Национал-либералите, а през 2014-а всички социалисти получиха около 37 %. Но партиите отдясно ще изпратят в парламента същия брой депутати. 

Политическият конфликт доминираше кампанията за евроизборите в Румъния. Реалните проблеми останаха в сянка.  Премиерът Виктор Понта отново започна да сипе заплахи за импийчмънт. В този смисъл какъв сигнал беше даден за президентските избори?

Това са въпроси, на които със сигурност партиите могат да ви отговорят много по-добре. Аз не съм нито политически анализатор, нито председател на партия. Убеден съм, че ако искате да се срещнете с някой от лидерите на партиите в опозиция, ще ви дадат много по-експертно мнение.

Ще ги попитам! Непременно! Благодаря!

Моля!

Вие нямате право повече да се кандидатирате за държавен глава. Съществува ли оранжев сценарий – Антонеску президент – Бъсеску премиер? Или сензационен сценарий, в който си сменяте ролите с Понта?

Има много спекулации на румънската политическа сцена. Поредната беше опровергана днес. Крин Антонеску подаде оставка като председател на Национал-либералната партия и вероятно повече няма да се кандидатира. Има сценарии. На румънците им харесва да чертаят сценарии.

Данните на Евростат потвърдиха – Румъния е с най-голям икономически растеж в ЕС за първото тримесечие на 2014-а. Как станахте отличник?

Формулата за успех е в мерките за преструктуриране на румънската икономика през 2010-2011 година. Бяха предприети изключително строги мерки за възстановяване на макроикономическото равновесие. Румъния на практика беше в криза година и половина. След което растежът се възстанови. Истина е, че мерките, които бяха предприети, бяха много болезнени за народа и за компаниите, но в същото време успяхме да запазим бизнес средата незасегнат по време на кризата. Не наложихме на компаниите допълнителни данъци и такси.

 

Отрязахме от сметките, предназначени да влязат в държавния бюджет. Това създаде и доверие. По време на кризата в Румъния инвестициите не намаляха. Сега събираме плодовете от компаниите, които започнаха да инвестират по време на кризата. Това е обяснението за нашия икономически растеж. Миналата година растежът ни беше 3,5%.

Растежът за първото тримесечие на 2014-а е по-голям в сравнение със същия период на миналата година. Надявам се тенденцията да се запази. Ако ми позволите една оценка, според мен тази година Румъния ще има растеж от 4,5%.

Дълго време отказвахте да подпишете меморандума за споразумение на Румъния с МВФ. Накрая склонихте! Защо?

Да, защото се промениха сроковете на споразумението. Имаше неща, с които не бях съгласен, но след като бяха извадени от документа, подписан между румънското правителство и МВФ, подписах.

Може ли да стане Румъния “Tигърът на Европа”? Китайският премиер Ли Къцян смята, че това е възможно, но според злите езици това е само на хартия.

Ще бъда откровен. Не ми харесват такъв тип формулировки – тигър, лъв, леопард на Европа. Румъния е Румъния в Европа. Проблемът ни е скоростта, с която намаляваме различията със старите страни-членки на Общността. Ще се опитаме да запазим ритъма на икономически растеж от 3 на сто. Надявам се да успеем.
 
Лансирахте идеята, че Румъния трябва да се обедини с Молдова. Помня коментара Ви, че Молдова е румънска земя и не е възникнала след пакта Молотов-Рибентроп. Защо се отказахте от плановете за обединение на Румъния с Република Молдова?

Молдова е румънска земя. Де факто ние сме две държави и един народ. И по бреговете на Прут. Говорим един и същи език, имаме една и съща писменост, история, обичаи. Но с Молдова обединението може да стане в рамките на ЕС. Затова Румъния подкрепя без резерви всяко действие на Република Молдова за присъединяване към ЕС. Бяхме страната, която най-силно подкрепяше Република Молдова за либерализирането на визите за гражданите. Което се и случи. Ние сме страната, която подкрепи най-силно Република Молдова за подписването на споразумението за асоцииране и стокообмен. Надяваме се да се случи на 27 юни. Ние сме страната, която не чувства никаква разлика между хората отляво и хората отдясно на Прут.

Какво ще се случи с Румъния, ако ЕС наложи строги икономически санкции на Русия?

Нищо няма да се случи. Румъния е една от страните, които подкрепят без резерви прилагането на икономически санкции на Руската федерация в случай, че напрежението в Украйна ескалира. Не можем да кажем, че това се случва в настоящия момент. Но ако бъде взето решение за налагане на санкции, Румъния като държава ще бъде слабо засегната, защото от Руската федерация ние внасяме 5 % от газа, от който се нуждаем. Работим с термоцентрали. Можем да се лишим от газа от Руската федерация. Износът ни за руската федерация е малък. Няма да бъдем засегнати.

Румъния реши да затвори въздушното си пространство за самолета на руския вицепремиер. Рогозин се закани да прелети с бомбардировач Ту-160 над Румъния. Не ви ли е страх от Mother Russia?

Не ни е страх. Оцеляхме между Руската империя на изток, Австо-унгарската империя на запад. Ние сме народ кален между империи. Не ни е страх.

Според вас Русия генерира конфликти и нестабилност в региона, не е носител на маслинова клонка. Как и кога ще свърши конфликта в Украйна?

В настоящия момент мисля, че нещата вървят добро решение. Изборът на първи тур на президента Порошенко и то с участието във вота на гражданите от Луганск и Донецк, регионите, които се самопровъзгласиха за независими, дават сила на президентския мандат. Мисля, че тук беше ключът към проблемите на Украйна. Оценката ми е, че нещата започват да се успокояват. Със сигурност Киев трябва да продължи да дискутира с представителите на русофилското население в източна Украйна. Терористичните елементи трябва да бъдат премахнати. Те не са част от дебата. 

От investor.bg

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ