Засекретеният доклад за Белене

Предполагаема междинна версия на доклада на Българска академия на науките относно рентабилността на проект “АЕЦ Белене” изтече в платформата BalkanLeaks и бе разпространена от Биволь.

Можете да се запознаете с всички документи и тук:

InterimReport_1_annex
InterimReport_1-3_short
InterimReport_1
InterimReport_2
InterimReport_2_model
Prognozni-ceni-elektroenergia

Тази междинна версия на поръчания от Български Енергиен Холдинг (БЕХ) доклад “„Изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)” беше предаден през септември на БЕХ и Министерство на енергетиката.

Проектът “АЕЦ Белене” се разглежда подробно във втората част от доклада „Анализ на възможността проектът АЕЦ „Белене“ да бъде реализиран на пазарен принцип и разработване на вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта „АЕЦ Белене“, в отделно търговско дружество и провеждане на последваща процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол”

Заключението в тази версия доклада показва следното:

При нито една от тези 90 комбинации проектът не е финансово жизнеспособен. Това се случва и при най-високи цени, пълно натоварване и различно съотношение между собствен и привлечен капитал. Нетните парични потоци на проекта са отрицателни, а вътрешната му норма на възвръщаемост е под дисконтовата норма.

Както и колегите от ЕКИП нееднократно са писали Белене е нежизнеспособен проект – нещо повече, той НЕ може да бъде реализиран на финансов принцип. Това не е нещо ново или изненадващо. Проблемът в случая е – защо финалната версия на доклада, след като беше “върнат за преразглеждане” е коренно различна от междинната. Какви нови данни са получени в период от по-малко от месец ?(на 16 ноември беше представена финалната версия). От този доклад получихме само резюме, а пълният текст е засекретен

[pdf-embedder url=”https://misal.bg/wp-content/uploads/2017/12/rezume.pdf”]

Кой има интерес, отново да се отвори тази страница, която категорично доказа до момента, че е просто една бездънна яма (дори чисто буквално в момента) за изпиране на едни пари и финансиране на руския режим?

Това не е въпрос за или против ядрената енергетика като цяло, която без никакво съмнение е бъдещето, въпреки разни зелени халюцинации. Това е въпрос за конкретния проект АЕЦ Белене – който за пореден път се подготвя да бъде използван за да се завъртят едни пари и едни корупционни схеми.

А сметката ще я платим отново ние.

 

Очаквайте по-подробен материал, след като нашите експерти анализират пълния текст на междинния доклад.

Споделете:
Николай Облаков
Николай Облаков

Създател на платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Колумнист и редактор в няколко български онлайн и печатни издания.