НОВО

Представяне: Сър Роджър Скрутън – „Зелената философия“

„Сиела Норма“ и "Консерваторъ“ имат удоволствието да ви информират, че за първи път на български език излиза книга на Роджър Скрутън. „ЗЕЛЕНАТА ФИЛОСОФИЯ. Консервативно за екологията“ ще бъде представена на 7 декември (събота) от 18:30 ч. в литературен клуб „Перото“,...

Глобалното затопляне се използва за пропаганда

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" Боян Рашев гостува в предаването "Гласове" с водещ Явор Дачков по телевизия БСТВ. Тема на разговора бе глобалното затопляне и използването му с пропагандни цели. Вижте пълното видео:...

Основните послания от срещата между Борисов и Тръмп

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков, авторът Кристиян Шкварек и Боян Стефанов от Младежки консервативен клуб гостуваха в предаването "Реакция" по ТВ Европа. Какви са основните послания от срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп? България и...

Пет факта за срещата на ООН за климата в Мадрид

Всичко, което трябва да знаете за срещата на ООН за климата в Мадрид в пет факта + моята интерпретация: 1. САЩ. Китай, Япония, Австралия и Канада не са изпратили представители на високо ниво. => 50% от световните емисии на СО2 ясно казват, че въпросът не им е...

Мисълта за климата като форма на човешката грандомания

Анселм Кентърбърийски, един от бащите на съвременна Европа, който измисли схоластиката, за да се прослави Тома Аквински в нея, а университетите да я прегърнат като откровение, не можеше да си представи нищо по-голямо от Бог. "Модерният човек" не може да си представи...

Българският интерес е свързан с интеграцията на Западните Балкани

Фондация New Direction, International Republican Institute (IRI) и дясна платформа Консерваторъ организират КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“  Последните няколко години бяха белязани от възраждането на перспективата за членство в ЕС и НАТО на...

Четири начина да измъкнеш пари от населението

Напоследък се говори за идеята Общината да увеличи някои данъци в София, а именно данъците върху автомобили, за които се предполага (без да е доказано), че замърсяват повече, и данъците върху сделките с имоти. „И без друго данъците в София са скандално ниски и дори...

КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“

Фондация New Direction, International Republican Institute (IRI) и дясна платформа Консерваторъ организират КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“ в зала 8 на Националния Дворец на Културата. Датата е 07 декември, от 9 часа. ПЪЛНА ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦИЯ...

Какъв е идеологическият заряд на социалните политики

Разговор с редактора в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев за смисъла от разясняването на социалните политики, предлагани от българските политици. Още един поглед към съдбата на Истанбулската конвенция и колко тълкувания може да има тя? Какви идеологически...

Как ЕС иска да зашлеви шамар на Слънцето

Европа трябвало да се превърне в климатично неутрален континент, смята председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. От позицията на могъщата си длъжност ръководителят на изпълнителна власт на ЕС сигурно има самочувствието, че може да пребори...

Биполярното разстройство и политическите му чеда

Време за четене: 5 мин.

Едно от великите постижения, с които бе приветствано влизането на Симеон Сакскобургготски в българската политика, беше пришитата му заслуга за разбиването на двуполюсния модел.

Към днешна дата, налице с очертаващия се пореден провал на т.нар. автентична десница, безидейните и политически импотентни леви движения АБВ и 21, и никнещите като гъбки нови спасители и месии – било то с бръснати глави, с пистолет на кръста или облечени с бронежилетка,  разбиването на двуполюсния модел нито е велико, нито е постижение. Дори напротив.

Петър Николов /ДБГ, Реформаторски блок/ правилно отбелязва в своя скорошна публикация, че двуполюсен модел в България дефакто никога не е съществувал в чиста форма, тъй като съдбините на управниците, било то леви или десни, се определяха основно от третата партия в модела – ДПС. Ролята на ДПС и нейното оползотворяване и осребряване неслучайно са блян на мнозина, начело /поне на думи/ с носещата бронежилетка рожба на бизнес кръговете около сараите.

Настрани от този типично нашенски битовизъм, един анализ на двуполюсния модел и на неговото функциониране в развитите западни демокрации като САЩ, Великобритания и много други, показва, че победата над система с две утвърдени традиционни партии не е особен повод за гордост.

Няма съвършена демокрация, няма и съвършен икономически модел, но абстрахирайки се от общоизвестните недостатъци на западните демокрации и на капиталиталистическия икономически строй, моделът който беше разбит от Сакскобургготски, доколкото изобщо е съществувал в България, има редица преимущества, особено спрямо днешния абсурден спектакъл.

Наличието на солидни утвърдени партии е естествена бариера пред пороците на родния политически живот, които в най-голяма степен възмущават обществото и препятстват постигането на нормално функционираща демократична система.

Изкачването на определена йерархична стълбица вътре във самата политическа сила, и явяването на последователни избори в постепенна градация преди заемането на висши постове в изпълнителната власт, само по себе си е бариера пред много от днешните абсурди.

Бариера пред случайните герои издигнати от случайно забогатели местни дерибеи, бариера пред кандидат месиите национализиращи злато и електричество, бариера пред компроментираните личности с бели петна в миналото които се возят на ролсове а декларират москвичи, бариера пред вълшебниците предлагащи чудодейно моментно лечение на проблемите на държавата и гражданите и тройно увеличение на всички пенсии и заплати още в деня след изборите, бариера пред политическите вувузели от типа на момчето с димката и папките, което грееше от стотици билбордове и щеше да уволнява един премиер.

Бариерата е трудна за прескачане от много по-опитни и богати играчи, в сравнение с които нашите пишман олигарси са невидими с просто око прашинки на световната карта на капиталите и политиката.

Опитите на милиардерите и близки приятели на Буш – братя Кох, да създадат бизнес партия вътре в Републиканската партия на САЩ, финансирайки Tea Party и обличайки я в носията на автентичните десни със засилено патриотично самосъзнание, не се увенчават с особен успех до днес. Особено след разкритията на американски медии, че много от идеалистите, подкрепящи идеите на чаената партия, не са наясно с източниците на финансиране и обема на паричните потоци, необходими за съществуването на тази политическа платформа.

Афинитетът на тексаските милиардери към политиката не е от вчера, но бариерата на утвърдените партии се оказа непреодолимо препятствие и пред Рос Перо, който въпреки похарчените стотици милиони долари в кандидат-президентстката си кампания през 1992 година, и използването на до болка познатите ни негативни популистки послания от типа „всички политици са маскари”, успя единствено да се класира на почетното трето място след Клинтън и Буш с 18.9% от гласовете.

За разлика от днешната ни реалност, двуполюсният модел дава ясен и категоричен отговор на въпроса кой е на власт и кой е в опозиция.

За разлика от днешната ни реалност, двуполюсният модел дава ясен и категоричен отговор на въпроса каква политика е избрало обществото и какви законодателни и изпълнителни политики да очакваме от управлявящите.

Глупотевините за размиването на лявото и дясното обслужват именно хаоса и неопределилилите се еднодневки, пърхащи от студио в студио.

Кризата показа за пореден път колко ясно е разделението, и колко е ясен сблъсъкът на философиите за ролята и участието на държавата на пазарите и в икономиката, за разходването на публичните финанси, за спасяването на производства и работни места с пари на данъкоплатците.

Глупотевините, че ляв политик не може да бъде заможен, както и че десен политик не може да бъде състрадателен и социално ангажиран, са част от същия рефрен – няма ляво и дясно, всички са маскари, трябва ни нещо ново и различно.

За разлика от днешната ни реалност, моделът на утвърдените партии изключва вероятността бъдещият президент да бъде извикан по дънки и заведен за ухото на избори.

Глупотевините, че политиците трябва да престояват в политиката кратко, и че с времето се изхабяват и ояждат, имат за цел именно това – да се свикне с еднодневките, да се свикне с мисълта че днешните управници са тук случайно и за кратко, да се свикне с липсата на носене на отговорност, да се свикне с комфортното избягване на неприятния ангажимент да се дават дългогодишни обяснения за грешки и постъпки, възмутили обществеността.

Липсата на определен набор от качества, автобиография и ценз, гарантирано ще попречи на амбицирания да стане пръв измежду равни. Ще попречи на общинския съветник да стане кмет, на кмета на стане губернатор, на губернатора да стане сенатор, и на сенатора да стане президент.

Тази реалност, естествено отново да подчертаем – с всичките й недостатъци, движи най-силната държава и икономика в света.

Нас обаче това не ни устройва.

Ние разбихме порочния двюполюсен модел.

Ура.

Нема що.

От fakti.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!