НОВО

Социологията – наука или магия?

След лавината от социологически проучвания през последните дни, човек не може да не си зададе някои въпроси. Например: социолозите отгатват ли изборните резултати или ги предизвикват? Провиждат ли в бъдещето или го създават? Този въпрос никак не е за...

Една женска космическа разходка разобличи двойните стандарти в отношението към политиците

На 18-ти октомври Кристина Кук и Джесика Меър, две астронавтки на НАСА, влязоха в историята, след като извършиха първата изцяло женска космическа разходка. Подобно на много други космически ентусиасти, така и аз наблюдавах събитието в реално време. За човек като мен,...

Споразумение или още по-голям хаос има около Брекзит?

Д-р Мартин Табаков от Института за дясна политика и журналистът и редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев коментират сагата с Брекзит. Ще оцелее ли консервативната партия във Великобритания? Вижте пълното...

Четиринадесет гласа делят Борис от историята

Борис Джонсън го делят (най-много) 14 гласа от учебниците по история. Ако неговата версия на сделката за Брекзит бъде одобрена от парламента, дори той да загуби следващите избори, това няма да има значение. Защото ще остане завинаги като политикът, водил кампанията за...

Как се прави пропаганда: Мастър клас от Европейската комисия

Последното социологическо проучване на тема „Изменение на климата“ на Евробарометър и начинът, по който Европейската комисия използва резултатите, толкова ме изумяват, че не мога да не ги коментирам. Ето как изглеждат нещата в 10 стъпки: 1. Избираш базов въпрос, който...

Машина без заден ход

Преди време излезе едно социологическо проучване, което сочеше, че според 80% от българите ние сме велик народ, голяма работа сме, но едва 47% биха се сражавали за страната си в случай на война. Лековатите интерпретации плъзнаха из мрежата и оттогава ми заседна една...

Революцията изяжда децата си

“A l'exemple de Saturne, la révolution dévore ses enfants” Jacques Mallet du Pan, Considérations sur la nature de la Révolution de France, et sur les causes qui en prolongent la durée (1793) Noblesse oblige, заедно с принципите и последователността да кажем отново...

Корпоративна капитулация пред Китай

Западните компании и знаменитости обожават да говорят – а често и да крещят - за човешки права, демокрация и прогресивни ценности. Те са готови да бойкотират отделни малки американски щати, които не са достатъчно либерални по техните свръхлиберални критерии и редовно...

Сделката на Борис

Тепърва ще видим какво представлява в конкретика постигната сделка между Великобритания и ЕС. Дотогава: явно става дума за нещо като двоен режим на митническия съюз, в който Северна Ирландия ще остане в рамките на Великобритания, но ще спазва правила, характерни за...

“Кой ще ни даде пари” завладя и Европейския парламент

“Социалното изключване и бедността представляват нарушение на правата на човека” Запомнете тези думи. Ще ги чувате все по-често през следващите години и все от устите на хора, чиято изконна цел е да вземат вашите пари и да ги преразпределят към други, като по време на...

Политици с грижа за България, а не апостоли ни трябват в дясно

Време за четене: 5 мин.

В последните дни професор Дайнов* здравата се е заел да вкара в пълно объркване десните избиратели, като им показва с вярната ръка правия път, който само той знае.

В Дневник излезе статията му с привличащото заглавие „Апостоли, а не лакеи“. 

В статията Дайнов развива нашироко следната теза. Под никаква форма и по никакъв начин, Реформаторския блок не може да има каквото и да било общо с политиците от ГЕРБ, не дай си Боже с Бойко Борисов. Дайнов очевидно сравнява Кънев с апостол и го хвали затова, че е нарекъл нещата с истинските им имена, за кучетата, господаря от Банкя и огризките. За апостола не съм съгласен, обратното, за господаря от Банкя и кучетата, в голяма степен съм съгласен. Но не в това е въпроса.

Използвайки думи на негови приятели той формулира следната логическа теза през тях, цитирам:

“Ще гласуваме тоя път за Бойко”, споделиха едни познати, трамбовали с нас улиците на столицата, “защото, ако РБ ще се закачат за ГЕРБ, най-добре е да се гласува директно за ГЕРБ”.

Уважаеми професор Дайнов, сега ще ви споделя, че едни мои приятели, с които трамбовах цялото минало лято и есента улиците на София ми казаха: „Ако Реформаторския блок не участва по някакъв начин като коректив на ГЕРБ след изборите, и не работи заедно с ГЕРБ, след изборите, ние няма да гласуваме за реформаторите, а за ГЕРБ, като по този начин ще се стремим ГЕРБ да направи самостоятелно правителство. Само така ГЕРБ ще може да спре БСП и ДПС“, ми споделиха те.

Същите тези мои приятели, с които трамбовах цялото минало лято и есента улиците на София ми довериха още, че искат Реформаторския блок да постигне добър самостоятелен резултат на изборите, но ако Реформаторския блок смята след това да се отдаде единствено на опозиционно съществуване, като се бие в гърдите, че е най-праведната и дясна опозиция, моите приятели ще гласуват за ГЕРБ.

И така, професоре, има сблъсък на две тези: 

– едната е, че десните избиратели искат България да върви напред и след изборите да се формира /евентуално/ реформаторско мнозинство от ГЕРБ и Реформаторския блок, 

– а другата теза е, че реформаторите трябва да държат високо и неопетнено името на истинската десница и, ако трябва и в манастир да влязат, ама с ГЕРБ нищо общо да нямат.

Сектантство. Ето на това ми мирише тук. Ако това ще прави Реформаторския блок, по-добре е да се разформирова.

Проф. Дайнов, България е в толкова тежка ситуация, че страната няма време да гледа как десните се туткат и фръцкат, търсят апостоли из редовете си, а не истински политици загрижени за българските граждани.

Защото политическата реалност е следната: ГЕРБ ще спечели изборите, като най-вероятно ще получи доверието на по-голямата част от избирателите. И нито Радан Кънев, нито вие можете да спрете това.

Реформаторският блок ще има присъствие в парламента, но то, за съжаление, ще е далеч от това да може да прокарва каквато и да е самостоятелна политика.

В това време България има нужда от светкавични реформи в няколко направление, и аз ви питам как ще започнат те да се случват, ако обидените от Борисов десни се скрият сред избирателите от средната класа и градската интелигенция и оставят ГЕРБ да управлява на воля?

Не и ли възможна ролята на РБ като коректив на управлението на ГЕРБ? В интерес на една програма, от примерно, 10 точки, която да е представена пред десните избиратели и по която с ГЕРБ да постигнат открита договореност за подкрепа, кое точно и как да се изпълни? Ако е възможно, разбира се! Но поне опит трябва да има, а не моментално отричане.

Това не считам, че е отстъпление, а политическа необходимост в интерес на българите.

Пак ще кажа, не веднъж вече съм го казвал, най-важното в момента е ДПС и БСП да са вън от изпълнителната власт! Това ще бъде полезно за тях и  за техните избиратели.
Добре, ама може ГЕРБ сам да не успее да се справи с тази задача.

И ви питам, трябва ли Реформаторския блок да гледа тази ситуация отстрани, останал обаче, за ваша радост, на правилните политически позиции – в никакъв случай да не предава дясната идея, нищо че ДПС и БСП могат да отново да управляват с някоя нова бургаска Атака?

Хич не ме интересува кой е десен по-десен и най-десен! Интересува ме да има реформи, България да върви напред, а ДПС и БСП да са на резервната скамейка! И последната година да си остане само история, а не да се завърне като фарс!

И още нещо, аз слушам директно какво казва Реформаторския блок, но ме интересува и какво мисли за управлението на страната след изборите. Тогава в задачката се появява ГЕРБ. И аз сега искам да знам какво мисли по въпроса Радан Кънев и компания, за да знам какво точна да направя на 5 ти октомври.

Професор Дайнов,  завършва тезата си със следното изречение:

И все пак: не е ли някак си недостойно да останеш в историята със собственото име лакей?“

Аз пък бих казал така: Не е ли някак си недостойно да останеш в историята с това, че когато е била нужна твоята помощ за да обърне България отново по верния път, ти си помислил за идеологическата си  чистота, а не за интересите на хората?

 

P.S. За да не се получи объркване искам да кажа, че съм в голяма степен съгласен със следния пасаж от статията на проф.  Дайнов:

“Всички назовани партии си бяха изработили репутацията на мафиотски шайки – вкл. ГЕРБ, въвел най-парцалива полицейщина, крепил до последно АЕЦ “Белене”, подписал “Южен поток” “напук на Брюксел” (както се хвалеше Борисов) и изнасилил по най-гангстерски начин икономиката, за да даде цели сектори в ръцете на приятелски монополи. ГЕРБ раздаваше многомилионни подаръци на Цеко Минев, Цветан Василев, Делян Пеевски и още цял легион не толкова видими олигарси и олигархчета. Пак ГЕРБ върна член 1 от Живковата конституция. Институциите на държавата из страната действаха под диктата на местния партиен гаулайтер вместо на закона и длъжностните си характеристики.”

——————-

*Пиша тази статия по една единствена причина – смятам, че Евгени Дайнов бърка. Не е опит за заяждане или иронизация.

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!