fbpx

НОВО

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Катастрофата в Бейрут

Светът стана свидетел на потресаващи кадри вчера от Бейрут. По-малко от двадесет и четири часа след огромната експлозия, все още няма потвърждение, какво може да е причинило взрива, но още в първите часове след него говорител на израелското правителство обяви, че...

Националната ненавист

"Ненавиждам София", написа някакъв варненец по повод блокадата на Орлов мост. Без значение чия правда е по-велика, аз съм вцепенен от думите, които си казват хората един на друг. От ужасяващата омраза, за която, надявам се, им стига смелост да изливат само в...

…и ще продължим да живеем с COVID-19

Невиждан в историята на САЩ срив на БВП - 33% на годишна база през второто тримесечие. В Иран заразените с коронавирус са вече над 300 хиляди. Австрия в рецесия след исторически спад - мерките срещу коронавируса тласнаха страната към най-голямо свиване на икономиката...

Нова православна партия?

Волен Сидеров е много интелигентен и културен човек и при него случайни движения няма Да инструментализираш вярата за политически цели е грях Преди време писах за четири нови политически проекта - на Васил Божков (Черепа), Мая Манолова, Цветан Цветанов и Станислав...

Политици с грижа за България, а не апостоли ни трябват в дясно

Време за четене: 5 мин.

В последните дни професор Дайнов* здравата се е заел да вкара в пълно объркване десните избиратели, като им показва с вярната ръка правия път, който само той знае.

В Дневник излезе статията му с привличащото заглавие „Апостоли, а не лакеи“. 

В статията Дайнов развива нашироко следната теза. Под никаква форма и по никакъв начин, Реформаторския блок не може да има каквото и да било общо с политиците от ГЕРБ, не дай си Боже с Бойко Борисов. Дайнов очевидно сравнява Кънев с апостол и го хвали затова, че е нарекъл нещата с истинските им имена, за кучетата, господаря от Банкя и огризките. За апостола не съм съгласен, обратното, за господаря от Банкя и кучетата, в голяма степен съм съгласен. Но не в това е въпроса.

Използвайки думи на негови приятели той формулира следната логическа теза през тях, цитирам:

“Ще гласуваме тоя път за Бойко”, споделиха едни познати, трамбовали с нас улиците на столицата, “защото, ако РБ ще се закачат за ГЕРБ, най-добре е да се гласува директно за ГЕРБ”.

Уважаеми професор Дайнов, сега ще ви споделя, че едни мои приятели, с които трамбовах цялото минало лято и есента улиците на София ми казаха: „Ако Реформаторския блок не участва по някакъв начин като коректив на ГЕРБ след изборите, и не работи заедно с ГЕРБ, след изборите, ние няма да гласуваме за реформаторите, а за ГЕРБ, като по този начин ще се стремим ГЕРБ да направи самостоятелно правителство. Само така ГЕРБ ще може да спре БСП и ДПС“, ми споделиха те.

Същите тези мои приятели, с които трамбовах цялото минало лято и есента улиците на София ми довериха още, че искат Реформаторския блок да постигне добър самостоятелен резултат на изборите, но ако Реформаторския блок смята след това да се отдаде единствено на опозиционно съществуване, като се бие в гърдите, че е най-праведната и дясна опозиция, моите приятели ще гласуват за ГЕРБ.

И така, професоре, има сблъсък на две тези: 

– едната е, че десните избиратели искат България да върви напред и след изборите да се формира /евентуално/ реформаторско мнозинство от ГЕРБ и Реформаторския блок, 

– а другата теза е, че реформаторите трябва да държат високо и неопетнено името на истинската десница и, ако трябва и в манастир да влязат, ама с ГЕРБ нищо общо да нямат.

Сектантство. Ето на това ми мирише тук. Ако това ще прави Реформаторския блок, по-добре е да се разформирова.

Проф. Дайнов, България е в толкова тежка ситуация, че страната няма време да гледа как десните се туткат и фръцкат, търсят апостоли из редовете си, а не истински политици загрижени за българските граждани.

Защото политическата реалност е следната: ГЕРБ ще спечели изборите, като най-вероятно ще получи доверието на по-голямата част от избирателите. И нито Радан Кънев, нито вие можете да спрете това.

Реформаторският блок ще има присъствие в парламента, но то, за съжаление, ще е далеч от това да може да прокарва каквато и да е самостоятелна политика.

В това време България има нужда от светкавични реформи в няколко направление, и аз ви питам как ще започнат те да се случват, ако обидените от Борисов десни се скрият сред избирателите от средната класа и градската интелигенция и оставят ГЕРБ да управлява на воля?

Не и ли възможна ролята на РБ като коректив на управлението на ГЕРБ? В интерес на една програма, от примерно, 10 точки, която да е представена пред десните избиратели и по която с ГЕРБ да постигнат открита договореност за подкрепа, кое точно и как да се изпълни? Ако е възможно, разбира се! Но поне опит трябва да има, а не моментално отричане.

Това не считам, че е отстъпление, а политическа необходимост в интерес на българите.

Пак ще кажа, не веднъж вече съм го казвал, най-важното в момента е ДПС и БСП да са вън от изпълнителната власт! Това ще бъде полезно за тях и  за техните избиратели.
Добре, ама може ГЕРБ сам да не успее да се справи с тази задача.

И ви питам, трябва ли Реформаторския блок да гледа тази ситуация отстрани, останал обаче, за ваша радост, на правилните политически позиции – в никакъв случай да не предава дясната идея, нищо че ДПС и БСП могат да отново да управляват с някоя нова бургаска Атака?

Хич не ме интересува кой е десен по-десен и най-десен! Интересува ме да има реформи, България да върви напред, а ДПС и БСП да са на резервната скамейка! И последната година да си остане само история, а не да се завърне като фарс!

И още нещо, аз слушам директно какво казва Реформаторския блок, но ме интересува и какво мисли за управлението на страната след изборите. Тогава в задачката се появява ГЕРБ. И аз сега искам да знам какво мисли по въпроса Радан Кънев и компания, за да знам какво точна да направя на 5 ти октомври.

Професор Дайнов,  завършва тезата си със следното изречение:

И все пак: не е ли някак си недостойно да останеш в историята със собственото име лакей?“

Аз пък бих казал така: Не е ли някак си недостойно да останеш в историята с това, че когато е била нужна твоята помощ за да обърне България отново по верния път, ти си помислил за идеологическата си  чистота, а не за интересите на хората?

 

P.S. За да не се получи объркване искам да кажа, че съм в голяма степен съгласен със следния пасаж от статията на проф.  Дайнов:

“Всички назовани партии си бяха изработили репутацията на мафиотски шайки – вкл. ГЕРБ, въвел най-парцалива полицейщина, крепил до последно АЕЦ “Белене”, подписал “Южен поток” “напук на Брюксел” (както се хвалеше Борисов) и изнасилил по най-гангстерски начин икономиката, за да даде цели сектори в ръцете на приятелски монополи. ГЕРБ раздаваше многомилионни подаръци на Цеко Минев, Цветан Василев, Делян Пеевски и още цял легион не толкова видими олигарси и олигархчета. Пак ГЕРБ върна член 1 от Живковата конституция. Институциите на държавата из страната действаха под диктата на местния партиен гаулайтер вместо на закона и длъжностните си характеристики.”

——————-

*Пиша тази статия по една единствена причина – смятам, че Евгени Дайнов бърка. Не е опит за заяждане или иронизация.

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ