Докладът, който посочи “фалшивите новини”

Най-накрая излезе пълната версия на доклада на Робърт Мълър, който трябваше да докаже несъмненото съглашателство между Тръмп и Путин за спечелването на президентските избори в САЩ. Поне трябва да сте били с такива очаквания, ако сте гледали и чели масмедиите в САЩ през последните 2 години, които още по време на предизборната кампания на Тръмп отчаяно се опитваха да наложат наратива, че Тръмп е агент на Кремъл и че американския президент вече не се определя през демократичните процеси в САЩ, а директно от Москва.

Когато преди няколко седмици Мълър предаде докладът си на главния прокурор и стана ясно, че такова нещо няма същите тези медии в отчаянието си се опитваха да ви накарат да мислите, че главния прокурор на САЩ прикрива това, което е разкрил Мълър, защото не предоставя доклада му. Вчера докладът беше направен публичен и отново същите тези залязващи медии не загубиха и секунда време да обяснят, че това не е оригиналния доклад, защото част от имената в него са били заличени, което естествено е напълно нормална и разумна практика при разпространяването на документи с чувствителна информация.

Тук по-важното е следното:

1. Как и дали тези залязващи медии някога ще могат да излязат от етиката „фалшиви новини“. Как доказваш, че не си пропаганден медиум на Демократическата партия, когато доказано над две години налагаш наратив, който собственият ти специален разследващ опровергава по един безапелационен начин? От самото начало Тръмп ги нарича “фалшиви новини” и този доклад на Мълър буквално доказва, че те реално са фалшиви новини. Според мен няма връщане от това, защото дори и за средностатистическия човек в САЩ, който не е задължително политически активен вече доказано медии, като CNN са “фалшиви новини” и това не го казва Тръмп, а Мълър, човекът, който трябваше да докаже, че Тръмп е под контрола на Путин…

2. Как всички тези ваши близки и познати, които в продължение на над 2 години пламенно споделят новини от CNN и WaPo, как импийчмънта на Тръмп ще се случи всеки момент и как САЩ се управлява директно от Путин. По какъв начин мнението на тези хора, по която и да било тема може да се вземе някога насериозно? Наблюдавайте ги и сега как през следващите няколко дни ще се гърчат в отчаянието си да се избягат от тази ситуация.

И накрая искам да поздравя всички мои познати, с които вече над две години се смеем искрено на този безумен наратив, че президентът на САЩ се избира от Москва. Ей, Богу колко трябва да си наивен, за да вярваш в подобно нещо…

*Текстът е от Фейсбук профила на автора

Споделете:
Никола Филипов
Никола Филипов

Никола Филипов завършва специалност “Финанси” в Университета за Национално и Световно Стопанство и магистратура по „Инвестиционен мениджмънт“ от Henley Business School, University of Reading. Специализира „Бизнес анализ и оценка“ в London School of Economics and Political Science.

Притежава богат професионален опит в структурирането и осъществяването на мащабни инвестиционни проекти, управленско консултиране, корпоративните финанси и M&A. Започва кариерата си в „ELANA Fund Management“, като младши финансов анализатор. След това преминава в „Equity Watch Research Services“ като старши финансов анализатор. По-късно оглавява отдела за инвестиции на „Innovo Wealth Management“. От 2014 година Никола Филипов е управляващ съдружник на „Innovo Investment Management“.