Ясас, паликари!* или пиянството на един уж древен народ

Гърците си избраха ново управление. В кръга на шегата, сега нищо друго не им остава освен да обявят търг и да предложат страната си на този, който е склонен да даде най-високата цена. Можем даже да определим и тази начална цена – 240 млрд. долара, колкото се твърди, че са останалите дългове на страната към международните кредитори.

Разбира се, това е невъзможно решение, но всъщност, ако можеше да се осъществи, щеше да е най-лесния и бърз изход от гръцкия финансов въртоп.

Вазов бе писал за „пиянството на един народ“ в друг контекст и в друго време, помните „Под игото“, но с пълно съзнание можем да използваме този израз и сега, за да опишем резултата от гръцките избори.

Защото резултата от изборите е пример за сериозна заблуда и общ марш към все по-сериозни проблеми за южните ни съседи.

От редиците на крайната левица, от която произхожда СЕРИЗА, надали ще излязат работещи решения за трудната финансова и икономическа ситуация в която се вкараха самите гърци. Дългите години на разточителство, раздути сметки, корупция, лошо управление, заеми, олимпиада, заеми и пак заеми…това доведе до естествения резултат – сметката бе представена и трябва да бъде платена.

И сега, когато сметката е ясна и е представена на гръцкия народ, същият този народ като щрауса заровил главата си в пясъка, прие най-лесното решение – прие желаното за действително. Прие красиво звучащите думи на популистите и гласува за едно невъзможно правителство и една невъзможна политика.

Тъжно е да гледаш как една прекрасна страна се плъзга все по-бързо към финансов колапс и не се вижда никаква надежда за милионите гърци, които ще трябва да платят сметката за дългите години живот на кредит.

Няма перпетум мобиле, нито в живота, още по-малко във финансовата област. Когато си взел пари на заем трябва да ги върнеш. Трябва да положиш усилия да си платиш дълговете. Имам чувството, че масово гърците си представят друга действителност – опрощаване на дълговете и…карай да върви.

Най-вероятно правителство на Ципрас ще поиска да предоговори част от задълженията, да намали лихвите и да удължи срока на изплащането им.

Също така правителството на СИРИЗА ще се опита да договори с кредиторите ново голямо опрощаване на част от дълга. Нека припомня, че вече на Гърция бе опростена една не малка част, повече от 100 млрд. долара. СИРИЗА ще се опита отново да изиграе тази карта.

Малко вероятно е лявото правителство на Ципрас да започне реформи. Ще има преговори, пазарлъци и изнудване на кредитори.

И ако кредиторите се съгласят на това, гърците ще получат отсрочка, но тъй като няма как лявото правителство да затяга колана, отново ще се стигне да невъзможност да се плаща сметката.

И тогава стигаме до:

Излизане от еврозоната;

въвеждане на драхмата;

обявяване на фалит;

обявяване на мораториум върху дълга;

хиперинфлация;

и рязко и бързо обедняване на голяма част от населението

Крайния резултата ще е пълен финансов крах. Това няма да е края, а само ново начало…

Бог да е на помощ на гърците.

___________________

* Наздраве, момчета!

Споделете:
Людмил Кърджилов
Людмил Кърджилов