Анатомия на фалшивите новини

Възстановяването на българския лъв от мемориала на героите от Първата световна война, се оказа благодатна почва за избуяването на парадоксално количество фалшиви новини в и без това наситеното от такива медийно пространство.

Обединение в… ляво

Разбира се, срещу него застанаха веднага представители на старата комунистическа левица (валута: рубли) и новата либерална левица (валута: долари), което за пореден път показва, че разликата между тях е основно указаната в скобите.

Нека да разгледаме един от основните прокремълски апологети в България – “Гласове” с последната има партенка:

 

 

 1. Несъществуващият скандал е заглавна тема. Липсва единствено “Ексклузивно! ШОК! УЖАС!”
 2. Автор, разбира се, няма
 3. “Гърция” е обобщено без да се влиза в конкретика
 4. Картата на “Санстефанска България” – е откровена лъжа*
 5. “пред наш дипломат” – не се споменава име или подробности? За официален протест? Няма протестна нота
 6. Начинът на научаване остава неизвестен. За потвърждението от три независими източника дори не може да става дума
 7. Паметникът не е нов, монументът е съществувал много преди НДК или градинката пред него

 

* Картата изобразена на монумента не е на Санстефанска България. Това е карта на българската екзархия

Нека разгледаме разликите:

 1. Северна Добруджа (днешна източна Румъния на брега на Черно море) – по Санстефанската спогодба тя не влиза в границите на България.
 2. Областта около Ниш и Прокоп – те не влизат в Санстефанските очертания на България, но са част от българската екзархия
 3. В картата на лъва попадат териториите около градовете Смолян (същият български град, който в Санстефанска България е извън територията ни, Пашмалки на долната карта), Гюмюрджина, Дедеагач (Александруполис). Те обаче са част от Екзархията – и част от картата на лъва

 

Българската екзархия е върховна национална организация на Българската православна църква, учредена с ферман на султан Абдул Азис от 28 февруари 1870 г. и просъществувала до 1953 г.

 

Териториалният обхват на Екзархията е посочен в член 10 от учредителния ферман:

Чл. 10. Духовният окръг на тая екзархия ще обема Русенската, Силистренската, Шуменската, Търновската, Софийската, Врачанската, Ловчанската, Видинската, Нишката, Пиротската, Кюстендилската, Самоковската, Велешката, Варненската епархия (без града Варна и без двадесетте наблизо села, които се намират между този град и Кюстенджа, на които жителите не са българи), Сливенския санджак (без градовете Анхиало и Месемврия), Созополската каза (без крайморските села), Пловдивската епархия (без главния град и без град Станимака, както и без селата Куклен, Воден, Арнауткьой [Долни Арбанас], Панагия, Ново село, Лясково, Ахлан, Бачково, Белащица, без манастирите Бачковски, „Свети Безсребърници“, „Света Параскева“ и „Свети Георги“). Махалата Света Богородица в града Пловдив ще трябва да влезе също в Българската екзархия, но които от нейните жители не би щели да се подчиняват на Българската Църква и екзархия, ще бъдат волни да се отделят. Подробностите по този въпрос ще се определят по взаимно съгласие между Патриаршията и Българската екзархия според вероизповедния им ред.
Освен изброените по-горе и поименувани места ще се позволява да се подчиняват на Българската екзархия по духовните си дела и на всички ония места, жителите на които, всичките или поне двете им третини, би поискали това, стига да се докаже действителността на искането им, но понеже, както се рече, това ще става по желанието и съгласието на всичките жители, или поне на двете им третини, то, ако някой по този повод би се опитвал да произвежда някакъв раздор между жителите, той ще се привлича към отговорност и ще се наказва според законите.

Междувременно и градската, либерална левица се намеси, за да покаже, че и те не са по-назад:

 

 1. Под “обобщаващ патриотичен мемориал” се има предвид седмокрилият, където имаше надпис “681 – 1944 -1981”
 2. “Самодеен кич” е лъвът на героите от първи и шести пехотен полк
 3. Почитането паметта на загиналите в името на държава е “националистическо мечтание”

 

Вървете към обединение другари!

Приликите ви са повече от разликите.

Споделете:
Николай Облаков
Николай Облаков

Създател на платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Колумнист и редактор в няколко български онлайн и печатни издания.