Домашна рецепта за Реформаторски блок

Автор: Веселин Ханджиев

Убеден съм, че повечето от нас следят с интерес развитието на новия Реформаторски блок и залагат много надежди за успеха му на следващите избори (когато и да са те). Като човек който не е запознат добре с политическата кухня, си позволявам да предложа тази малка “домашна рецепта”, защото много, ама много ми се иска най-накрая да отида да гласувам с вяра в победата, а не като на заколение! Ето малко мисли по въпроса:

Създайте Идеал: Морал, Закони, Свобода!

Коалициите се разпадат, идеалите не! Идеалите не се делят! Няма да обяснявам защо точно тези 3 думички, само ще подчертая, че без морал няма закони. Без закони няма свобода. Без свобода няма бъдеще нито за бедни, нито за богати, нито за който и да е. Вземете тези 3 думички и ги превърнете в знаме! Сложете ги НАЙ-ОТГОРЕ на първа страница в “началата на реформаторския блок”! Разберете, “програмата” казва какво ще правите, а идеалът казва защо ще го правите. Бай Иван на село трябва да може да схване посланието без да е чел програмата. Имаме нужда от идеал, който е по-силен от лидерите и трибуквените съкращения и който може да издържи пряко попадение на атомна бомба, .. хмм. И понеже веднага ще ви хрумнат някои критики, ето малко отговори в аванс:

Тия думи са изтъркани!

Думите “обичам те” също са изтъркани, но без тях не може в живия живот. Недейте да оригиналничите и да измисляте глупости само защото вярното нещо е разбираемо и общодостъпно!

Яне Янев и ред, законност, справеливост, проблем?

Ааа, не! Да се стеснявате да дефинирате смело идеалите на реформаторския блок заради знамето на някой си Яне Янев, е наистина нелепо! Я се стегнете малко!

Може да се намерят по-добри думи!

Прекрасно! Съмнявам се, но опитайте, намерете ги! Само дано под по-добри да не се разбира по-омотани, по-абстрактни, по-необещаващи или по-незадължаващи. Давайте, че нямаме време!

Това звучи малко като свобода, равенство, братство…

Е, и?

Говорете за Победа!

Победа, и пак Победа… ние пее-ем само за Победа! Целта на блока не може да е нищо по-малко от изборна победа! Ние, сините избиратели, не щем десен коректив в парламента. Кого да коригираме? Мафията ли? Хахаха.. Не щем и конструктивна опозиция. Как може някой да е конструктивна опозиция на .. мафията?? Ами не може! Не става! Дванайсет години гледахме тоя филм с опозицията, и сега искаме да виждаме, че работите за истинска победа. Заявете ясно целта – управление на страната! Разбираме че, реалностите са сложни и процентите изглеждат страшни. Да, обаче, реалностите могат да бъдат променяни, процентите също! Еуфорията и ентусиазмът нямат алтернатива. Сложете си реализма в задния джоб, и давайте по-смело напред. Хората искат да видят, че желаете да победите за да ви повярват! Нямате вече нищо за губене, ние още сме с вас, .. и така..

НепротивоГЕРБерствувайте!

Всеки път когато кажете ГЕРБ, вместо Бойко, Цецо и т.н. настъпвате по една мотика! За ГЕРБ гласува огромно множество хора, които иначе биха гласували за вас. Не ги обиждайте и не ги втвърдявайте. Дайте им шанс да ви повярват отново, и те ще го направят. Те също не харесват милиционерско-шофьорската върхушка в ГЕРБ, но на изборите нямаха алтернатива. Говорете само с добро за обикновените гербаджии! Извинете им се, че сте ги лишили от смислен избор на последните избори, и им покажете, че целта ви този път е: победа! Колко процента са те? Ами не знаете ли? Още ли не сте събрали пари за професионално социологоческо проучване??

Общ ПР център … Веднага!

Някои от последните интервюта не минаха много добре в очите на зрителя. Медиите с нездрав интерес търсят различията помежду ви и вие им ги сервирате на тепсия. Не им давайте този шанс! Никакви некоординирани интервюта повече не бива да има! Повтаряйте идеалите и целта на блока. Посочвайте проблемите (по-които имате пълно съгласие), не говорете на интервюиращия, а на народа който евентуално ви гледа (или чете). Целта ви е да ентусиазирате хората! Само това, нищо повече на този етап не е необходимо! А, да .. и да не отблъсквате обикновени гербери, да не втвърдявате електората на червените и другите. Върхушките – те са олигархията и мафията .. не обикновените хора на улицата! Ето и няколко “мотики” за избягване 🙂

Ние, де-факто си имаме ПР, лидерите сме се разбрали ..

Стоп! Вие сте се разбрали какво и как ще правите. Лидерствайте, но оставете ПР-а на специалистите!

Опозиционен блок, опозиция, коректив, ..

Не мерси. Забравете тези думи .. Говорете за победа, за ново начало, за промяна, за тотално справяне с мафията и т.н. ..

Средна класа, класа, борба, …

Забранено! Оставете Антон Кутев да дрънка глупости за класови борби и давайте напред. Няма класа. Има народ и мафия. Толкоз!

Сини, зелени, десни, червени, …

Всеки път като кажете сини и зелените почервеняват по-малко. Не говорете за цветове, а говорете за идеали: Морал, Закони, Свобода. Обяснете че малкото различно помежду ви, всъщност помага да се раждат чудесни идеи! Никога не сте били по-щастливи! Точка!

В миналото не сте се разбирали, обща оценка на миналото, кой е виновен…

С миналото да се занимават историците! Избирателя, най се ужасява като почнете да нищите кой точно как е пре*ал старото СДС. Прибегнете до спасителния идеал (по-горе). На фона на сегашното положелие, всичко което някога ви е разделяло, сега изглежда незначително. Извинете се за грешките (все едно чии), и карайте напред!

Ние сме основна част от блока, нашата програма е съвършена, ние имаме най-добрите специалисти по.. Аз отдавна съм казал, че …

Спрете да си мерите .. програмите и специалистите. Кой какво е познал / предвидил / казал / обещал няма никакво значение. Има значение общата ви програма и посланието което ще отправите с нея.

Ама как така партия X заедно с партия Y, ..

Елементарно! Нямате разлика в целите, а имате алтернативни начини за постигането им. Точно това ви прави безумно силни! Точка!

Технически проблеми, не е лесно, нямаме хора, …

Технически проблеми ли?? Ако не можете да си оправите вътрешните работи, КАК ще оправите държавата?? Да не чуваме повече за технически проблеми! Няма проблеми, има хора които не могат да се справят!

Инжектопляктор за перфондация на кощемблирани джамандалейки…

Моля?! Говорете простичко! Бай Иван няма интернет! Бай Иван е отруден човек затънал в ежедневната борба за оцеляване. Вие ще му кажете: “реформаторският блок има за цел да подобри обществено-политическите норми за … ” а той … той ще ви губи още на “реформаторският”. За бай Иван реформа най-вероятно означава някаква нова форма на кражба! Да говорите разбираемо за обикновените хора и на техния, уличен език, не е евтин популизъм, а мъдър държавнически ход! 🙂

Социална политика, бедни, богати, умни, красиви ..

Вие искате всички хора да са добре, здрави, богати и щастливи. А най-много от всичко искате хората да имат работа която обичат и тя да е добре платена. Искате всички да спазват законите! Искате богата държава, за да има чудесни пенсии, и скъпи социални проекти. Както е в Европа! Толкоз!

Марш на село!

Може ли в малките градове и селата хората да гласуват за Реформаторския блок? Естествено, ама трябва работата да започне вчера! Разкарайте табелките “СДС”, “ДСБ” и т.н. от офисите на местните структури. Сложете нови табелки! Създайте екипи за обикаляне из България и да тръгват по срещи. Няма време! Малки митингчета из цяла България от по 40-50 човека могат да направят чудеса. Първо малки, а после съм сигурен че ще станат и по-големи.

Източник: Frujin

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ