Истината и лъжата за листите на Реформаторския блок

Петър Щурм Константинов

До изборите остава точно месец. Месец, който традиционно в политическите науки се нарича “същинска капания”. В последните години изследванията показват нещо друго – че изборните резултати се влияят повече от действията, които партиите предприемат в месеците преди това. В този смисъл се намираме в най-горещата точка на кампанията.

Да видим какво направиха и какво не направиха Реформаторите дотук. На първо място положителното е, че ги имаше. Не изпаднаха в лятната летаргия, която сполетява много други партии, не отидоха на почивка в Куба и не се загубиха из мините на Бобов Дол. Това им даде политическата инициатива в кампанията.

С по-смесени чувства се приемат обаче действията им през тези 2-3 месеца. Те активно осцилираха между присъщи на коалиция, готова да се бори за някое от местата между второто и четвъртото, до
класически урок по сепуко.

Така например, когато излезе декларацията, от която става ясно, че реформаторите няма да са придатък на ГЕРБ в следващ парламент,

нещата изглеждаха сериозно – малка коалиция с големи принципи

Е, можеше на следващия ден да не излизат интервюта, в които се говори, че тя декларацията е така, ама не е точно така. Но това беше малкият проблем. Големият проблем дойде покрай “Зелените”. Докато в декларацията си, реформаторите казваха в груби линии следното: ние сме тук, за да сме в голямата игра – или България ще се управлява на базата на принципи и ценности, или ще се управлява без нас. Просто и ясно. Покрай коалиционните преговори със “Зелените” казаха точно обратното: ние сме тук за едни пари, за едни субсидии, пък с малко късмет и за едни агенции и зам.-министерства. Това между другото ме подсеща, че на предишните избори в програмите на някои от партиите от РБ пишеше, че настояват позицията на зам.-министър да бъде премахната, така че предполагам, се подразбира, че няма да имат зам.-министри. Можеше да се мине и без 2 месеца в обяснение дали с ГЕРБ са приятели, конкуренти, врагове, сестрински партии, или там каквото друго им хрумваше.

Така криво-ляво реформаторите я докараха до тук. Не стана съвсем ясно колко точно са морални, но се потвърди, че са различни от ББ и ЦвЦв. Радан се извини за парите в КТБ, Кунева каза, че е щастлива, че е дала, а не е взела. Представяте ли си Борисов да каже, че е щастлив, че управлява в равностойна коалиция, а Цветанов да се извини, че се е срещал с Пеевски? Надали.

Така, малко като в онази песен,

Реформаторите се движиха две напред, две назад

Докато не дойде време да започнат да излизат листите. Без да претендира за обективност или пълнота, личният ми Фейсбук фийд изквича апокалиптично покрай първите официално представени водачи на листи. Медии, обикновено отразяващи Реформаторите положително, се втурнаха да пишат за скандалността на кандидат-депутатите, обикновени граждани си писаха на стената как са се отказали да гласуват за РБ и дори партийни активисти се питаха реторично “какво става, какво правим?”. За това ако сте решили да гласувате за РБ или се колебаете дали да гласувате за тях, тук можете да се запознаете с

най-вероятните бъдещи депутати 

А дали листите са “най-добрите възможни” или “пълен скандал” всеки може да прецени за себе си.

По-долу са изброени всички листи и всички вероятни депутати приблизително в реда на това колко голям шанс имат да се окажат в следващия парламент.

София, 24 район

Силно вероятно е в двадесет и четвърти район РБ да има най-висок резултат. Между традиционната сила на ДСБ и таргетът на Реформаторският блок, стига коалицията да е в парламента, районът със сигурност дава един депутат – Петър Москов. Ако изборите вървят добре, спокойно влиза и вторият в листата – Гроздан Караджов от Гражданския съвет. Въпреки че е малко вероятно, бившият лидер на СДС Мартин Димитров да стане депутат от трета позиция, двама други кандидати имат шанс да изненадат – подреденият на седмо място Веселин Пенев (от НПСД) би могъл да се възползва, ако избирателите отново се объркат и зачеркнат два пъти номерът на коалицията в бюлетината. На 23-та позиция е Иво Божков – едно от лицата и очите на протеста, за когото не е невъзможно да премине бариерата от 7% за преместване на втория в листата. В тази листа нищо скандално – дори обратното. Радан демонстрира лидерство като не взима най-силния район за себе си. На второ и трето място хора от Гражданския съвет също е освежаващо. Единствено не става ясно защо Божков не е по-напред.

София 25

Вторият най-вероятен депутат на коалицията изглежда Меглена Кунева от 25-ти район. Там също има и някои неизвестни – на второ място е Вили Лилков, харесван и известен в ДСБ. Въпреки че изместването на първия е изключително трудно на тези избори, защото всички бюлетини без преференция се броят за него, на предните парламентарни избори ДСБ бие ДБГ с голяма преднина. В тази листа големият въпрос е дали конкуренцията ще доведе до това първите двама да станат депутати или ще скандализира работата по изборите. Предстои да видим.

Иначе отново нищо скандално в листата, дори напротив. Меглена Кунева си живее в района и е близко до хората.

София 23

Тук ситуацията е близка до тази в 25-ти, а двата района имат приблизително еднакви шансове за представител. На първо място е Божидар Лукарски от СДС, а на второ е генерал Атанасов от ДСБ. По принцип в добрите години на “Синята Коалиция” от тази част на София влизаха двама депутати, но ако това не се случи сега е възможно да гледаме сериозна битка за първата позиция. На последните парламентарни избори ДСБ би СДС в отношение 5 към 1. Иначе дотук три листи – никакви скандали.

Варна 3

Варна е винаги една от най-дългите листи, така че и шансът първият да бъде избран е един от най-високите. Въпреки че на предишните избори ДБГ в лицето на Даниел Вълчев би Радан Кънев от ДСБ със значителна преднина, този път Радан води района, следван от Касим Дал. Шансът вторият да стане първи е малък, но възможността и двамата да влязат съществува. На трето място е бившият НДСВ-ар Стилиян Гроздев, за чието присъствие в листата не съм се натъкнал на някакво обяснение. Въпреки че приемам положително ходът на Радан да не води софийска листа, а да демонстрира, че блокът има желание за битка навсякъде в страната, не мога да кажа, че съм впечатлен от следващите кандидати.

Бургас 2

По същата логика както и във Варна, бургаската листа има голям шанс да излъчи депутат. Водачът – настоящият зам.-кмет на града, е Костадин Марков от СДС. Изборът на Марков, обаче, е нож с две остриета. От една страна на местно ниво работата му по строителството в кметството се смята за успех, но от друга резултатът на СДС в града на предните парламентарни избори беше около 1%, а отявленият му антикостовизъм може още да се помни сред някои избиратели.

Пловдив 16

На фона на въпросителните, които изникват в листите на двата морски града, Пловдив стои значително по-стабилно. Доктор Шишков от ДБГ води листата, а името му не се свързва с никакви политически скандали от миналото. Допълнителен плюс е, че докторът излиза като свежо и ново лице, което все пак е познато в града си.

Благоевград 1

С водачеството си на листата в южния град генерал Атанасов има шанс да влезе и оттам. Въпреки че ДСБ веднъж имаха депутат от Благоевград, това беше през далечната вече 2005-та година. Тогава бившият кмет на града Елиана Масева успя да влезе от местната листа. Доколко това може да се повтори и от родения на Север генерал е спорно.

Стара Загора 27

Друга листа, чието водачество е дадено на ДБГ, е тази в Стара Загора. Тук от партията на Меглена Кунева обаче поемат различна от линията в Пловдив – вместо да дадат на местно лице да води, на първо място е Димитър Танев, който беше представен в медиите предимно като главен секретар на министерството на образованието по времето на Даниел Вълчев. Въпреки че според мен не това е поантата в професионалната му кариера, а например работата, която свърши в реформата на системата, все пак отворен стои въпросът колко добре ще се представят парашутистите в местните листи. В случая сравнение между резултатите на блока в Пловдив и Стара Загора ще даде отговор.

Велико Търново 4

От всички вероятно великотърновската листа се оказа най-скандална, след като местната организация на ДБГ скочи едновременно срещу първия Иван Иванов по обвинение в парашутизъм и третия Станислав Благов заради връзки с Красьо Черния и заради доскорошното му членство в “Синьо единство”. Въпреки че е малко вероятно математиците на блока да са стигнали до толкова дълбоки анализи, е интересно да се отбележи и специфичното свойство на Велико Търново на всички избори да изпраща поне по един депутат от всяка партия, която влиза в парламента. Като вземем предвид и това, че на последните парламентарни избори в Търново местната организация на ДБГ имаше добър резултат, ситуацията в старата столица наистина е тежка.

Плевен 15

В Плевен положението е много просто. Или Найден Зеленогорски ще си изкара мандат или няма да го направи. Листата в града е къса и шансът за двама депутати е минимален, а водачите на листи на другите партии се несъразмерно силни.

София област 26

Тази листа, водена от младия адвокат Димитър Делчев от ДБГ, има някои сходства с Плевен – преди всичко зависи от това каква работа ще свърши кандидатът, за да влезе.

Пловдив област 17

На местно ниво и тук имаше скандал, въпреки че националните медии не му обърнаха толкова внимание. Седесарите в областта останаха недоволни от водачеството на листата на лидера на земеделците Ненков. Въпреки че листата е една от най-дългите, личните ми математически умения не позволяват да изчисля колко точно дълга трябва да е, за да има РБ депутат оттам, ако Ненков повтори резултата си от предните избори – 265 гласа. Като имаме предвид това е силно вероятно преференцията да играе, без значение, че шансът за депутат не е твърде голям.

Хасково 29

Наред с Велико Търново и листата в Хасково скандализира по няколко различни направления. Като оставим настрана, че водач е Станислав Иванов, син на кмета на Хасково, Георги Иванов, по-големият въпрос е защо на второ място е Стефан Димитров, който официално обяви, че на тези избори ще участва от страната на ДПС. Нямам никакво обяснение какво се е случило в РБ за да подредят листата така.

Добрич 8

Билгин Якубов от НПСД води в Добрич и има съвсем реални шансове за депутатско място, ако партиите в блока играят организирано и заедно. Резултатът на НПСД на предните парламентарни избори в областта беше добър.

Кърджали 9, Разград 18, Силистра 20, Смолян 22, Търговище 28

Тези райони са оставени за кандидати на НПСД, като с най-голям шанс за влизане е Корман Исмаилов в Кърджали. Това са и районите с най-големи въпросителни за блока – доколко кандидатите на НПСД имат местно влияние трудно може да се каже преди изборите. Интересно е също, че Ариф Агуш, който до съвсем скоро беше в редиците на ДПС, води в Смолян. Напълно възможно е влиянието му все още да е силно в региона.
 
Габрово 7

В Габрово води местният лидер на ДБГ Нела Недева. За разлика от предните избори за парламент, на тези ясно личи желанието на партията на Кунева да ограничи парашутистите до минимум.

Пазарджик 13

В Пазарджик листата отново се води от местно лице на ДБГ – Бойка Маринска. Вероятно и тук а натежало мнението на структурите по места.

Перник 14

ДСБ отговарят на предизвикателството на ДБГ от Пловдив, Габрово и Пазарджик със своя местен човек в Перник – Валентин Павлов.

Русе 19

Бившият кандидат за президент от СДС Румен Христов води тук. Не зная каква е логиката на това решение, но не мога да не припомня президентските избори от 2011 г., когато Христов взе 1200 гласа в града. Меглена Кунева имаше 11 000. Струва ми се, че реформаторите можеха да изиграят ситуацията една идея по-умно и тук. Така както Радан води във Варна, можеше Кунева да води в един от най-силните си градове – Русе. По този начин можеше Прошко Прошков да води някоя от софийските листи например.

Монтана 12

Друг спорен кандидат-депутат се появява в Монтана. Борислав Великов, който за кратко дори беше председател на парламента от НДСВ, а в момента влезе в коалицията чрез БНД на Лидия Шулева и Николай Свинаров, ще води местната листа. От една страна Великов е уважаван в Монтана и има потенциал за сериозен резултат и сигурно депутатско място. От друга страна в биографията му има меко казано спорни моменти, включително и последното му явяване на избори заедно с “Лидер” на Ковачки.

Видин 5 и Враца 6

Двата северозападни района са оставени за парашутисти на традиционните десни партии – във Враца заменилият Христо Панчугов като председател на Младежкото СДС Филип Кирев се спуска в битката, а във Видин Вили Лилков от ДСБ има по-малък шанс да влезе отколкото през софийската листа.

Сливен 21

В Сливен е поставена младата надежда на ДСБ Димитър Сяров, който обаче преспокойно се брои за местен политик.

Ловеч 11

С Ловеч завършва триото на листите с младите надежди на големите партии в блока – този път Николай Вълков от ДБГ.

Кюстендил 10

Още една странна листа – на първо място застава лидерът на току-що присъединилата се към блока “Християндемократическа партия на България” Ирина Абаджиева-Репуц. Само по себе си нищо лошо. Проблемът е в това, че аз лично познавам поне пет дузини хора, които имат близки деца в Класическата гимназия и които няма да гласуват за РБ, само заради лошото си мнение за госпожа Репуц. А защо пет дузини? Защото е колкото гласовете, които Репуц има на предните избори в Кюстендил.

Шумен 30

Шуменската листа е поверена на шефа на Регионалния инспекторат по образованието и преподавател в Шуменския университет Добромир Добрев. Без да става напълно ясно коя партия представлява, доцентът е местно лице без политически опит, така че се брои за ново поколение политик. Ще видим как ще се представи в района си.

Ямбол 31

Малко конфузно се получи и в Ямбол. Първо официално от блока обявиха, че водач там ще е Николай Честов. После се оказа, че няма как да е той, защото никоя местна организация не го е номинирала. Малко по-късно се разбра, че е нормално никоя местна организация да не го номинира, тъй като такъв човек не съществува. В крайна сметка се оказа, че е станала грешка с имената, а младият местен мениджър Николай Чистов няма да води листата. За сметка на това Николай Ненчев ще бъде единственият партиен лидер в РБ, който води на две места. Предвид организираността на РБ в района показана дотук, вероятно и резултатът няма да е впечатляващ.

Листите обобщени

Силни листи с известни кандидати и голям шанс за депутатско място: трите района на София, Варна. Общо 4.

Добри листи с местни водачи: Пловдив град, Плевен, София област, Габрово, Пазарджик, Перник, Ловеч, Шумен. Общо 8.

Листи на НПСД: Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, Търговище. Общо 6.

Парашутисти: Благоевград, Стара Загора, Видин, Враца, Сливен, Ямбол. Общо 5.

Спорни листи: Бургас, Пловдив област, Русе, Монтана, Кюстендил. Общо 5.

Скандални листи: Велико Търново, Хасково. Общо 2.

От dnevnik.bg

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ