fbpx

Каруцата пред коня или специално за специалния надзор

Играчите нещо много се объркаха в забърканата от тях каша. Добре известни политици от сутрин до вечер дискутират извънредно законодателство за КТБ.  Да покриват ли депозити над 100 хил. евро, или не? Да покриват ли лихвите, или не? Да пада ли банковата тайна или не!?  Поредица от неясни и нелогични движения в публичното пространство, което само плаши хората и ги кара да гледат с очите на страха. А каруцата е пред коня. Защото по закон за да започне каквото и да е изплащане, на каквито и да е влогове, банката трябва да е с отнет лиценз. А КТБ в момента е под специален надзор и не е с отнет лиценз. Според член 115 от Закона за кредитните институции, специалният надзор се прави за да се оздрави банката. Следователно не може да се правят никакви изводи и да се иска извънредно законодателство, защото липсва фактическото обстоятелство на отнетия лиценз. Тоест от юридическа гледна точка КТБ е просто банка под специален надзор и е в процес на оздравяване.

И сега, трябва да има  доклад на квесторите, до един месец, /Член 121 от закона за кредитните институции/, който в случая трябва да е публичен, заради високия обществен интерес, и в който да се види фактическото състояние на банката. И ако то е неспасяемо, БНБ да отнемане лиценза и Фондът за гарантираните на влоговете да назначи синдици.

Но ако е спасяемо, БНБ има всичките механизми и възможности да оздрави банката и тя да заработи отново. Защото не сме видели и плана на БНБ за конторлираното преструктуриране на КТБ, който императивно се изисква в чл. 121 а. И цялата патаклама да е излишна.

Тоест, сега какво излиза, че БНБ знае, че банката е фалирала, но не казва за да не се задейства Закона за гарантиране на влоговете. Или пък БНБ знае, че банката може да се спаси, но нарочно не казва за да не се спаси. За да имат време управляващите да спретната и да гласуват новото законодателство.

Добре, ама ако БНБ не каже, че КТБ е във фалит, как тогава ще се гласува извънредно законодателство, на какво правно основание – само на предположението, че можа да фалира ли?! Ами тогава да вземем да гласуваме специално законодателство и за други предполагаеми събития, нали разбирате, че  това е нелепо и вероятно приемането на такъв закон може да влезе в противоречие с Конституцията.

Затова, нека, както е по закон, квесторите в КТБ, които управляват специалния надзор да си свършат максимално бързо работата, да излязат с доклад, който да е публичен, и да кажат – банката не може да бъде спасена, или банката може да бъде спасена. Чак тогава можем да говорим за каквото и да е. Дотогава всичко е само спекулации… а нали не искаме спекулации а факти.

Така, че нека обърнем нещата и коня да дойде пред каруцата.

 

Споделете:
Людмил Кърджилов
Людмил Кърджилов