fbpx

НОВО

Наредба-18 и COVID-19 промениха 2020

Преди година Наредба-18 беше най-коментираната тема в онлайн средите и сред бизнес обществото в България. С нея се създаде цял един виртуален хейт спрямо управляващите за неадекватността на мерките, които в първообраза си имаха за цел намаляване на сивата икономика,...

Емил Георгиев: Да не губим автономността си (интервю)

Време за четене: 10 мин.

Време за четене: 10 мин. Задавам шест въпроса, търсейки душевна рецепта срещу Covid-19.
Отговаря: Emil Georgiev, психолог и психотерапевт.

Споделете чрез

Първата битка за Сирия – сблъсъкът на западните държави и СССР

През последните почти десет години гражданската война в Сирия е в почти непрекъснатото полезрение на целия свят. Създалата се криза там има многобройни проекции – политически, геополитически, енергийни, икономически, идеологически и религиозни – и колкото...

Коронакризата – от подценяването до паниката

Коронавирусът "Консерваторъ" публикува разнообразни мнения и анализи относно пандемията COVID-19 Подценяването Всичко започна като на шега. На градски пазар в далечен Китай вирус от прилепи се пренесе впоследствие върху хората. Днес има глобална пандемия, а светът е в...

Корпоративен социализъм: Държавата спасява не вас, а инвеститорите и мениджърите

Насим Никълъс Талеб е ливански и американски икономист и есеист. Работи до 2004 г. в редица финансови институции, след които се отдава на преподавателска и писателски дейност. Книгата му „Черният Лебед“ е оценена от Sunday Times като една от 12-те най-влиятелни книги,...

Коронавирусът в Германия от първо лице

Когато четете този текст, броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия ще е прехвърлил 100 хиляди души. През последните седмици мнозина отбелязаха, че Германия има много ниска смъртност на фона на останалите държави - тя варираше между 0,2% и 0,4%. Това вече...

Ще промени ли COVID-19 азбуката на капитализма?

Георги Коритаров потърси за разговор по телефона Теодор Димокенчев. Ще промени ли COVID-19 азбуката на капитализма? Какви ще са измеренията на икономическата криза? Вижте пълното...

Емил Вълков в Студио Xъ за образованието по време на криза

Редакторът в платформа "Консерваторъ" Емил Вълков гостува в Студио Xъ по 7/8 ТВ за образованието по време на криза

Никола Бушняков в “Имате Думата” за кризата като възможност

В днешното предаване ще видите интервю с Никола Бушняков, редактор в платформата "Консерваторъ” за кризата като възможност. И още: директни включвания на зрители на тема "Доволни ли сте от мерките, предприети от правителството"? Повече във видеото....

Теодор Димокенчев в Студио Xъ за мерките за съхраняване на икономиката

Редакторът в платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев в Студио Xъ за 20-те мерки за съхраняване на българската икономика...

Оставете КТБ да фалира

Време за четене: 4 мин.

Вместо да оставят КТБ да фалира и да изплатят единствено гарантираните по закон депозити, управляващите заедно с БНБ са ни приготвили друга бира. Да прехвърлят всички депозити и малки и големи, и до 100, и над 100 хиляди евро в Креди Агрикол и така да спасят парите на големите депозанти за сметка на всички данъкоплатци. 

Първо, как законово ще стане това прехвърляне, на базата на какъв закон/нормативен документ? В момента това не е възможно.

Как ще се прецени кои са са “лоши” и кои “добри” активи и пасиви, как ще се разбере толкова бързо кои са свързани с мажоритарния собственик на КТБ и кои не?

Второ, има ясна законова процедура, какво се прави при обявяване на банка в несъстоятелност /отнет лиценз/. И тя е пределно ясна. 

След като и ако КТБ бъде  обявена в несъстоятелност, Фонда за гарантиране на влоговете поема контрола и изплаща в определен срок депозираните средства на един вложител само до 100 хиляди евро. Нищо повече. /Чл. 23 ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките/, също чл. 24, ал. 1. 

Това ще рече, че няма никакви юридически възможности за прехвърляне на сметки на обявена в несъстоятелност банка към друга банка. Защото според закона, автоматично след обявяването в несъстоятелност, Фонда поема контрола!

Трето, ако се вземе политическо решение да се покриват всички депозити включително и тези над 196 хиляди лева, тогава защо трябва да се ангажират парите на Фонда за гарантиране на влоговете? Направо да се плаща от държавния бюджет!

Защото парите на Фонда за гарантиране на влоговете се използват само при точно определени условия, а тук очевидно има опит да се заобиколи разписаната в закона процедура и да се създаде ново законодателство, което да позволи да се изплатят всички депозити. Намирисва на нездрав опит на държавата изцяло да защити всички депозанти, заради което ще е необходима по-голяма сума от тази, която в момента е набрал фонда. И трябва да знаем КОЙ точно предлага и ще защити в НС политическото решение за изплащането на депозитите над гарантирания от държавата лимит. И внимание, как точно ще се промени законодателството? 

Кой политически сили ще поемат политическата отговорност пред своите избиратели да вземат от всеки един от тях пари за да покрият влогове на фирми и частни лица, които са депозирали суми по-големи от държавно гарантираните? 

Очевидно е, че в създалата се суматоха се прави опит да се внуши на обществото, че трябва да се спасят всички депозити и зад това стоят интересите на фирми и хора, които имат депозити над гарантирания лимит и именно заради тях се готви спасяването им с бюджетни средства. Както казах, готвят се законови промени за да се облече всичко това в благоприличен вид. 

Разбира се монетата има и друга страна, а именно, че неизплащането на суми над 100 хил. евро на фирми, частни и държавни, както и на граждани, могат да създадат условия за възникването на тежки ситуации в някой сектори на икономиката. 

Но дори и да е така, защо трябва всички да плащат? 

Защото, къде бяха всички държавни органи, които имат отношение към цялата тази безумна бъркотия? Къде бяха и къде са БНБ, прокуратрата, МВР, ДАНС, Финансовото разузнаване, КФН….?

Не трябва да се допуска с бюджетни средства да се спасяват депозите на фирми и хора, които са над гарантирания лимит! Това не трябва да се прави, защото означава, че тези, които трябва да носят отговорност не само няма да я понесат, но ще я стоварят на гърба на всички нас. 

И тук най-малкото за което трябва да става дума са оставки.

И само като щрих – каква е тази нелепа история с изнасянето на 100 млн. евро в брой. Не само, че това изглежда нелепо, но и физически е малко вероятно. Не ми е ясно за какво въобще беше включен този пасаж от речта на Искров. Как ще изнесеш 100 млн евро от България? Ако все пак това е станало трябва да има оставки във всички структури на службите за сигурност от МВР до ДАНС, Граничните власти, Митниците….вие представяте ли си за какво иде реч?

Оставете КТБ да фалира и нека Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащането на държавно гарантираните депозити до 100 хиляди евро с лихвите. Само и единствено това.

Всичко останало е политика и е на гърба на българския данъкоплатец.

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!