НОВО

За Грета Тунберг и култа на алармизма

Срещата на върха на ООН за климата през 2019 г. ще се проведе на 23ти септември в Ню Йорк. На него ще присъства 16-годишната шведска суперзвезда, екоактивистката Грета Тунберг, която наскоро отплава през Атлантическия океан на модерна „въглеродно-неутрална“ яхта, като...

За ползата от привиканите русофили

Хора като нас не могат да коментират големите игри, защото са трагично лишени от информация. Можем да коментираме само реакциите на обществото по отношение на онова, което се чува. Така и с „шпионската афера“. Мисля, вече е извън съмнение, че изложбата за...

За тежестта на един комисар

Преди дни бяха официално оповестени новите ресори в бъдещата Европейска комисия, която ще започне работа от 1 ноември. Ресорът, който получи България е „Иновации и Младеж“. Всъщност, това са два ресора, които в сегашната ЕК са разделени като „Изследвания, Наука и...

Атаката срещу полетите е престъпление срещу човечеството

Преди броени дни пътническата авиация навърши 100 години: На 25 август 1919 г. е пуснат първият всекидневен международен пътнически полет – от Лондон до Париж. Днес над 100 000 полета на ден кръстосват небето на света и пренасят хора и стоки по-бързо, евтино и...

Историята се повтаря като фарс

Нито един скучен ден в Републиката. Можеше просто този материал да бъде продължението на онзи за лицемерието, но „фарс“ вече е далеч по-точнo определение. Фарс №1 В София се проведе протест срещу избирането на нов главен прокурор. Независимо от фигурата и...

Четири поуки от един сексскандал

Естествено, става дума за снимките със сексуално съдържание на годеницата на един кандидат-кмет на София, които се появиха в една медиа. Вече няколко дни общественото пространство се тресе от реакции и коментари, така че спокойно можем да си извадим някои поуки от...

Каква щеше да бъде България без комунизма?

Сравнение с Гърция Населението Към 1945-та година, населението на Гърция наброява 7,3 милиона души, а това на България – 6,94 милиона. В момента Гърция е с около 11,1 милиона население, така че не друго, а математиката говори, че при развитие като гръцкото, България...

Избори: Да изчистим България за един ден

Днес, тридесет години след свалянето на престъпния и тоталитарен комунистически режим от власт, неговите останки продължават да ни заобикалят. Почти няма град или село в България, в които да не стоят улици, булеварди или площади, носещи имената на признати престъпници...

Черният девети

09.09.1944г. е един от най-пагубните дни за България. Това не е дата, в която България е освободена от измисления фашизъм, учил се в последствие в червените учебници по история, а е ден на окупация на българското царство - Деветосептемврийският преврат. Това е успешно...

Освободи ли Червената армия България?

Преди дни (б.ред.) Министерство на външните работи на Република България излезе с неочаквано адекватна позиция. В нея Министерството адресираше изложба, организирана от посолството на Руската Федерация у нас, посветена на „Освобождаването на България“ на 9 септември...

Оставете КТБ да фалира

Време за четене: 4 мин.

Вместо да оставят КТБ да фалира и да изплатят единствено гарантираните по закон депозити, управляващите заедно с БНБ са ни приготвили друга бира. Да прехвърлят всички депозити и малки и големи, и до 100, и над 100 хиляди евро в Креди Агрикол и така да спасят парите на големите депозанти за сметка на всички данъкоплатци. 

Първо, как законово ще стане това прехвърляне, на базата на какъв закон/нормативен документ? В момента това не е възможно.

Как ще се прецени кои са са “лоши” и кои “добри” активи и пасиви, как ще се разбере толкова бързо кои са свързани с мажоритарния собственик на КТБ и кои не?

Второ, има ясна законова процедура, какво се прави при обявяване на банка в несъстоятелност /отнет лиценз/. И тя е пределно ясна. 

След като и ако КТБ бъде  обявена в несъстоятелност, Фонда за гарантиране на влоговете поема контрола и изплаща в определен срок депозираните средства на един вложител само до 100 хиляди евро. Нищо повече. /Чл. 23 ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките/, също чл. 24, ал. 1. 

Това ще рече, че няма никакви юридически възможности за прехвърляне на сметки на обявена в несъстоятелност банка към друга банка. Защото според закона, автоматично след обявяването в несъстоятелност, Фонда поема контрола!

Трето, ако се вземе политическо решение да се покриват всички депозити включително и тези над 196 хиляди лева, тогава защо трябва да се ангажират парите на Фонда за гарантиране на влоговете? Направо да се плаща от държавния бюджет!

Защото парите на Фонда за гарантиране на влоговете се използват само при точно определени условия, а тук очевидно има опит да се заобиколи разписаната в закона процедура и да се създаде ново законодателство, което да позволи да се изплатят всички депозити. Намирисва на нездрав опит на държавата изцяло да защити всички депозанти, заради което ще е необходима по-голяма сума от тази, която в момента е набрал фонда. И трябва да знаем КОЙ точно предлага и ще защити в НС политическото решение за изплащането на депозитите над гарантирания от държавата лимит. И внимание, как точно ще се промени законодателството? 

Кой политически сили ще поемат политическата отговорност пред своите избиратели да вземат от всеки един от тях пари за да покрият влогове на фирми и частни лица, които са депозирали суми по-големи от държавно гарантираните? 

Очевидно е, че в създалата се суматоха се прави опит да се внуши на обществото, че трябва да се спасят всички депозити и зад това стоят интересите на фирми и хора, които имат депозити над гарантирания лимит и именно заради тях се готви спасяването им с бюджетни средства. Както казах, готвят се законови промени за да се облече всичко това в благоприличен вид. 

Разбира се монетата има и друга страна, а именно, че неизплащането на суми над 100 хил. евро на фирми, частни и държавни, както и на граждани, могат да създадат условия за възникването на тежки ситуации в някой сектори на икономиката. 

Но дори и да е така, защо трябва всички да плащат? 

Защото, къде бяха всички държавни органи, които имат отношение към цялата тази безумна бъркотия? Къде бяха и къде са БНБ, прокуратрата, МВР, ДАНС, Финансовото разузнаване, КФН….?

Не трябва да се допуска с бюджетни средства да се спасяват депозите на фирми и хора, които са над гарантирания лимит! Това не трябва да се прави, защото означава, че тези, които трябва да носят отговорност не само няма да я понесат, но ще я стоварят на гърба на всички нас. 

И тук най-малкото за което трябва да става дума са оставки.

И само като щрих – каква е тази нелепа история с изнасянето на 100 млн. евро в брой. Не само, че това изглежда нелепо, но и физически е малко вероятно. Не ми е ясно за какво въобще беше включен този пасаж от речта на Искров. Как ще изнесеш 100 млн евро от България? Ако все пак това е станало трябва да има оставки във всички структури на службите за сигурност от МВР до ДАНС, Граничните власти, Митниците….вие представяте ли си за какво иде реч?

Оставете КТБ да фалира и нека Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащането на държавно гарантираните депозити до 100 хиляди евро с лихвите. Само и единствено това.

Всичко останало е политика и е на гърба на българския данъкоплатец.

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!