НОВО

Ще сложи ли мюфтийството тире?

През последните дни съдбата на дълговете на мюфтийството (или както шеговито е известно „Българска Мюсюлманска Църква“) беше широко дискутирана, главно в аспекти, които бяха на нивото на гореспоменатите шеги или на дребно политиканстване. По същество дискусия много...

Трябват ни бащи и предци, които да ни покажат какво сме

Петър Николов-Зиков е възпитаник на Класическата гимназия, доктор по история на Нов български университет, отскоро и доцент по политически науки. Автор е на задълбочени изследвания върху развитието на дясната политическа мисъл, поместени в книгата му ,,Раждането на...

Значението на манифестът на Макрон за европейската енергийна политика

Преди десетина дни френският президент Еманюел Макрон пусна пламенна декларация за „спасението“ на Европа. Текстът не се отличава с конкретика и по-скоро има вид на уводна част от някакъв идеологически манифест. Въпреки това, в него се срещат някои генерални насоки и...

Макроновия ренесанс

Миналата седмица френският президент Макрон се обърна с писмо към всички европейци, като изложи в него визията си за “ренесанс” на европейския проект. Не можейки да остане по-назад, до края на седмицата Германия отговори на предизвикателството, макар че под немската...

(Полит)коректна наука

Става все по-трудно и опасно да се занимаваш с наука по време на политическа коректност. Хората, които доскоро издигаха абстрактната идея за наука като тотем на своето превъзходство над ретроградните и безпросветни проли, сега заличават реални и значими учени, уличени...

Време разделно в Европейската народна партия

Миналата седмица беше задействана процедура за изключването на партията на Виктор Орбан (Фидес) от семейството на Европейската народна партия. Формалният повод е билборд кампанията на унгарското правителство, която показва Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос един...

Роджър Скрутън за „Фигаро“: Във Франция, левият интелектуалец е свещеник без Господ

Философ, публичен коментатор и автор на повече от 40 книги. Една от най-известните и разпознаваeми фигури в консерватизма днес.Какво е дясното? Защо повечето интелектуалци са левичари? Разделението по оста „дясно-ляво“ актуално ли е все още във времето на популизма?...

Жабите бик и блатото на европейската политика

Жабата бик* притежава изключително развит бащински инстинкт. След заветната победа в придобиването на правото да оплодят женската, тя снася яйцата си в неговата локва и бързо тръгва към нови подвизи, докато младия татко остава да се грижи сам за своите попови лъжички....

Има ли ваксина срещу анти-ЕС настроения?

Франция планира да замени понятията "майка" и "баща" с "Родител 1" и "Родител 2" в официалните документи. Предложението е на депутатите от партията на президента Еманюел Макрон "Република, напред". Според вносителите, идеята е формулярите да бъдат адекватни на всички...

С Макрон напред към светлото бъдеще!

В началото на седмицата френският президент Емануел Макрон представи своята визия за бъдещето на Европейския съюз. Манифестът "Европейско възраждане" бе публикуван на всички официални езици в ЕС и насочен към всички граждани на Евросъюза. Идеите, включени в документа,...

Оставете КТБ да фалира

Време за четене: 4 мин.

Вместо да оставят КТБ да фалира и да изплатят единствено гарантираните по закон депозити, управляващите заедно с БНБ са ни приготвили друга бира. Да прехвърлят всички депозити и малки и големи, и до 100, и над 100 хиляди евро в Креди Агрикол и така да спасят парите на големите депозанти за сметка на всички данъкоплатци. 

Първо, как законово ще стане това прехвърляне, на базата на какъв закон/нормативен документ? В момента това не е възможно.

Как ще се прецени кои са са “лоши” и кои “добри” активи и пасиви, как ще се разбере толкова бързо кои са свързани с мажоритарния собственик на КТБ и кои не?

Второ, има ясна законова процедура, какво се прави при обявяване на банка в несъстоятелност /отнет лиценз/. И тя е пределно ясна. 

След като и ако КТБ бъде  обявена в несъстоятелност, Фонда за гарантиране на влоговете поема контрола и изплаща в определен срок депозираните средства на един вложител само до 100 хиляди евро. Нищо повече. /Чл. 23 ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките/, също чл. 24, ал. 1. 

Това ще рече, че няма никакви юридически възможности за прехвърляне на сметки на обявена в несъстоятелност банка към друга банка. Защото според закона, автоматично след обявяването в несъстоятелност, Фонда поема контрола!

Трето, ако се вземе политическо решение да се покриват всички депозити включително и тези над 196 хиляди лева, тогава защо трябва да се ангажират парите на Фонда за гарантиране на влоговете? Направо да се плаща от държавния бюджет!

Защото парите на Фонда за гарантиране на влоговете се използват само при точно определени условия, а тук очевидно има опит да се заобиколи разписаната в закона процедура и да се създаде ново законодателство, което да позволи да се изплатят всички депозити. Намирисва на нездрав опит на държавата изцяло да защити всички депозанти, заради което ще е необходима по-голяма сума от тази, която в момента е набрал фонда. И трябва да знаем КОЙ точно предлага и ще защити в НС политическото решение за изплащането на депозитите над гарантирания от държавата лимит. И внимание, как точно ще се промени законодателството? 

Кой политически сили ще поемат политическата отговорност пред своите избиратели да вземат от всеки един от тях пари за да покрият влогове на фирми и частни лица, които са депозирали суми по-големи от държавно гарантираните? 

Очевидно е, че в създалата се суматоха се прави опит да се внуши на обществото, че трябва да се спасят всички депозити и зад това стоят интересите на фирми и хора, които имат депозити над гарантирания лимит и именно заради тях се готви спасяването им с бюджетни средства. Както казах, готвят се законови промени за да се облече всичко това в благоприличен вид. 

Разбира се монетата има и друга страна, а именно, че неизплащането на суми над 100 хил. евро на фирми, частни и държавни, както и на граждани, могат да създадат условия за възникването на тежки ситуации в някой сектори на икономиката. 

Но дори и да е така, защо трябва всички да плащат? 

Защото, къде бяха всички държавни органи, които имат отношение към цялата тази безумна бъркотия? Къде бяха и къде са БНБ, прокуратрата, МВР, ДАНС, Финансовото разузнаване, КФН….?

Не трябва да се допуска с бюджетни средства да се спасяват депозите на фирми и хора, които са над гарантирания лимит! Това не трябва да се прави, защото означава, че тези, които трябва да носят отговорност не само няма да я понесат, но ще я стоварят на гърба на всички нас. 

И тук най-малкото за което трябва да става дума са оставки.

И само като щрих – каква е тази нелепа история с изнасянето на 100 млн. евро в брой. Не само, че това изглежда нелепо, но и физически е малко вероятно. Не ми е ясно за какво въобще беше включен този пасаж от речта на Искров. Как ще изнесеш 100 млн евро от България? Ако все пак това е станало трябва да има оставки във всички структури на службите за сигурност от МВР до ДАНС, Граничните власти, Митниците….вие представяте ли си за какво иде реч?

Оставете КТБ да фалира и нека Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащането на държавно гарантираните депозити до 100 хиляди евро с лихвите. Само и единствено това.

Всичко останало е политика и е на гърба на българския данъкоплатец.

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!