fbpx

НОВО

Анатомия на cancel-културата

През последните месеци и години в западния свят става все по-актуална темата за cancel-културата. Нарочно използвам англоезичния термин, защото преводите на български език не звучат добре – в родните медии явлението е наричано „култура на отказа“, „култура на...

Четирите фази на завладяването ни от марксистите: Юрий Безменов беше прав

Журналистът и съветски дезертьор отдавна разобличи съвременното левичарско движение Автор: Скот Маккей Превод от английски език: Любомир Талев Публикувана за пръв път в "American Spectator". Важно е да разберем, че се намираме в революционен момент от американската...

С всеки ден на власт управляващите ерозират

„От чисто политическа гледна точка най-добрият вариант на ГЕРБ в момента е да се съгласи да подаде оставка. Чисто електорално с всеки ден на власт ГЕРБ ерозира и кърви. Този процес ще се засилва, защото икономическата криза ще се задълбочава.“ Това каза пред...

Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е

Eфектите от икономическата криза са най-силно подценяваният фактор от началото на извънредната ситуация, предизвикана от световната пандемия от COVID-19. Въпреки, че най-яркото проявление на предстоящите финансови и икономически затруднения се появи още в средата на...

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Оставете КТБ да фалира

Време за четене: 4 мин.

Вместо да оставят КТБ да фалира и да изплатят единствено гарантираните по закон депозити, управляващите заедно с БНБ са ни приготвили друга бира. Да прехвърлят всички депозити и малки и големи, и до 100, и над 100 хиляди евро в Креди Агрикол и така да спасят парите на големите депозанти за сметка на всички данъкоплатци. 

Първо, как законово ще стане това прехвърляне, на базата на какъв закон/нормативен документ? В момента това не е възможно.

Как ще се прецени кои са са “лоши” и кои “добри” активи и пасиви, как ще се разбере толкова бързо кои са свързани с мажоритарния собственик на КТБ и кои не?

Второ, има ясна законова процедура, какво се прави при обявяване на банка в несъстоятелност /отнет лиценз/. И тя е пределно ясна. 

След като и ако КТБ бъде  обявена в несъстоятелност, Фонда за гарантиране на влоговете поема контрола и изплаща в определен срок депозираните средства на един вложител само до 100 хиляди евро. Нищо повече. /Чл. 23 ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките/, също чл. 24, ал. 1. 

Това ще рече, че няма никакви юридически възможности за прехвърляне на сметки на обявена в несъстоятелност банка към друга банка. Защото според закона, автоматично след обявяването в несъстоятелност, Фонда поема контрола!

Трето, ако се вземе политическо решение да се покриват всички депозити включително и тези над 196 хиляди лева, тогава защо трябва да се ангажират парите на Фонда за гарантиране на влоговете? Направо да се плаща от държавния бюджет!

Защото парите на Фонда за гарантиране на влоговете се използват само при точно определени условия, а тук очевидно има опит да се заобиколи разписаната в закона процедура и да се създаде ново законодателство, което да позволи да се изплатят всички депозити. Намирисва на нездрав опит на държавата изцяло да защити всички депозанти, заради което ще е необходима по-голяма сума от тази, която в момента е набрал фонда. И трябва да знаем КОЙ точно предлага и ще защити в НС политическото решение за изплащането на депозитите над гарантирания от държавата лимит. И внимание, как точно ще се промени законодателството? 

Кой политически сили ще поемат политическата отговорност пред своите избиратели да вземат от всеки един от тях пари за да покрият влогове на фирми и частни лица, които са депозирали суми по-големи от държавно гарантираните? 

Очевидно е, че в създалата се суматоха се прави опит да се внуши на обществото, че трябва да се спасят всички депозити и зад това стоят интересите на фирми и хора, които имат депозити над гарантирания лимит и именно заради тях се готви спасяването им с бюджетни средства. Както казах, готвят се законови промени за да се облече всичко това в благоприличен вид. 

Разбира се монетата има и друга страна, а именно, че неизплащането на суми над 100 хил. евро на фирми, частни и държавни, както и на граждани, могат да създадат условия за възникването на тежки ситуации в някой сектори на икономиката. 

Но дори и да е така, защо трябва всички да плащат? 

Защото, къде бяха всички държавни органи, които имат отношение към цялата тази безумна бъркотия? Къде бяха и къде са БНБ, прокуратрата, МВР, ДАНС, Финансовото разузнаване, КФН….?

Не трябва да се допуска с бюджетни средства да се спасяват депозите на фирми и хора, които са над гарантирания лимит! Това не трябва да се прави, защото означава, че тези, които трябва да носят отговорност не само няма да я понесат, но ще я стоварят на гърба на всички нас. 

И тук най-малкото за което трябва да става дума са оставки.

И само като щрих – каква е тази нелепа история с изнасянето на 100 млн. евро в брой. Не само, че това изглежда нелепо, но и физически е малко вероятно. Не ми е ясно за какво въобще беше включен този пасаж от речта на Искров. Как ще изнесеш 100 млн евро от България? Ако все пак това е станало трябва да има оставки във всички структури на службите за сигурност от МВР до ДАНС, Граничните власти, Митниците….вие представяте ли си за какво иде реч?

Оставете КТБ да фалира и нека Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащането на държавно гарантираните депозити до 100 хиляди евро с лихвите. Само и единствено това.

Всичко останало е политика и е на гърба на българския данъкоплатец.

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ