Реформаторски блок: Визия КУБ

Петте кьошета отваря дискусия за бъдещето на десницата и сме готови да публикуваме и други коментари на читатели.

Александър Стаменов

Изборите минаха – всеки участвал – било то кандидат или избирател – анализира резултата и се опитва да намери отговор на зададени и незададени въпроси за бъдещето. Има и доста хора, които с основание се опитват да анализират и изминалата кампания, как е била финансирана и как протече тя, но не това е предмет на моето писание.

 Мен ме интересува бъдещето. Не кое да е, а това на мислещите хора. На тези, които са активни и искат промяна. На тези, които се бунтуват срещу несправедливостта, липсата на ред и апатията, обземаща хората. На тези, които не са склонни “да бутнат”, за да получат нещо, което им се полага като граждани. На тези, които се довериха на Реформаторския блок, както и на тези, които са били на крачка-две да го направят.

 Първа стъпка: промяна на името.

Не планирам да отделям много време на това, защото смятам, че доста голяма част от строителите на Блока разбират, че РБ не е най-подходящото заглавие на тази коалиция. По много причини. Основната за мен е, че името не говори много за това защо хората да гласуват за този блок. “Реформа” е понятие, което по подразбиране не е привлекателно, а “блок” – още по-малко. От тук надолу аз ще говоря вместо за РБ за КУБ – Коалиция “Да Успееш в България”. Без претенции за името – нека да е друго.

 Втора стъпка: Широка подкрепа за КУБ.

Аман от ляво и дясно. Аман. Не това интересува днес тези, които бяха на протеста. Пламен Горанов не изгоря защото беше ляв или десен. На 14-ти юни на протест излязоха всякакви хора. В момента в българския парламент вилнеят задкулисните договорки по същия начин, по който се ширеха и преди последните парламентарни избори. ГЕБР е дясно, а БСП е ляво само защото членуват в ЕНП и ПЕС. Кампаниите им са базирани изцяло на тази реторика.

Това, което КУБ трябва да направи е да промени играта, да смени темата на разговор – да се откъсне от тази двуполюсна канадска борба. Ляво и дясно днес са празни думи в контекста на състоянието на овладяна от мафията държава.

Още ли не сте сигурни? Не сте. Окей, слушайте. Докато едните дърпат дясното към себе си, а другите лявото – КУБ, намествайки се някъде на тази ос едва ли може да събере широка подкрепа. След 6.5% на европейските избори лидерите на коалицията ще се целят към 7-10% на парламентарни. И това би била висока топка предвид на възраждащия се десен Бойко Борисов и ГЕРБ. Трябват нови избиратели. А за тях трябва нова идея, нова тема. Само “ние сме десни и честни” не стига.

Още не сте убедени? Последно. Погледнете 12-те Начала на Реформаторския блок. Там няма да откриете нищо дясно. Говори се за граждански права, борба с монополи и корупция, прозрачност и ред, Спомнете си за 6-те стъпки – платформата, с която РБ стартира. Изграждане на демократична и правова държава и консенсус за промени в Конституцията. Отново нищо дясно.

С 10% в един нов парламент десен КУБ ще “има думата”, но едва ли ще бъде незаобиколим фактор за задкулисието. Диригентите на днешните депутати ще пренаредят оркестъра си и ще засвирят както си знаят. Необходими са 20-25-30 процента парламентарно присъствие, за да стане невъзможно заобикалянето на новата политическа сила и да се наложат условията на промяната. Промяна, която днешните парламентарни сили нямат намерение да правят.

Моето дълбоко убеждение е, че силна подкрепа за дълбоките промени, от които имаме нужда може да дойде само, ако се търси навсякъде по политическата ос. След консолидация на сегашния Реформаторски блок и решение за лидерството на дясната коалиция трябва да се потърси подкрепата на всички избиратели.

Резултатът на АБВ е доказателство за това, че има търсене сред левите избиратели. Отказали се от тесния семеен кръг на Станишев и нежелаещи да подкрепят Първановия Голям шлем и проруски забежки. Разбиращи, че Белене не е нищо повече от една огромна корупционна сделка и виждащи как Южен поток се превръща в същото…. Коя е лявата алтернатива на проевропески настроения избирател? Бареков?!

За мен едно е сигурно – вляво има вопиюща нужда от нов и млад проект, несвързан с БКП и ДС. И при разрухата, в която сме в момента – разруха на политическото, на общностното, на институциите – не виждам причина този нов ляв проект да не се роди в Коалиция “да Успееш в България”. По всичко изглежда, че преди да се прави лява или дясна икономическа политика трябва да се свърши ЕДНА ДРУГА РАБОТА, която ще отнеме поне 2 години. Работа по изграждане на работещо правосъдие, независима регулация, работещи деполитизирани институции и връщане на доверието на хора и компании в България. И това не е работа за човек с една дясна ръка – пък била тя и много здрава и “автентично дясна”. Необходимо е приобщаване на всички разпознаваеми в обществото личности, които са с безупречна репутация и са готови да действат за промяна. Консенсус и активиране на хора, които смятат себе си за леви може да открие качествено нов хоризонт пред КУБ. Хоризонт, който е с потенциал да събере сериозна подкрепа срещу статуквото.

 България може да се промени. Спомнете си как само до преди 15 години всички шофирахме без колани. Как само допреди 10 не спирахме на пешеходна пътека. Българинът много бързо разбира кое е добро и кое – не. Това което се иска от политиците е – да му предложат доброто – бъдете сигурни, че ще го припознае и ще излезе, за да го избере. Както излезе на 14 юни 2013.

 

 

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ