Лицата на Реакцията

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

В новото време на либерално-консервативния разлом, някои фигури се открояват с позициите си. Те не са непременно консерватори, но тънката червена линия, която ги свързва е, че те са лицата на реакцията – на промяната на статуквото срещу досега установения ред на либералния консенсус.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Доналд Тръмп няма нужда от представяне. Надали има бизнесмен и политик, който да е толкова дълго в общественото внимание и да е привлякъл толкова сърцата подкрепа и не по-малко емоционална съпротива срещу себе си.

Безспорна истина е, че с началото на неговата кампания за президент на САЩ се роди и едно ново дясно консервативно движение, далеч не само ограничено до Америка. Енергията, която победата му през 2016 година даде на десните движения по света, тепърва ще се оценява като ефект.

Доналд Тръмп е сред малкото политици, които могат да се похвалят с това, че следват внимателно и стъпка по стъпка програмата, която са обявили. Нещо повече, до момента, неговите данъчни и икономически реформи имат изключително позитивен ефект върху САЩ. В международната политика също постига успехи, макар и с доста противоречив, нетрадиционен подход. Оценката за тях не бива да бъде разглеждана от европейска перспектива – със сигурност има предостатъчно противоречия по ключови въпроси като Русия, Иран или по отношение на НАТО.

Доналд Тръмп действително поставя Америка на първо място и действа на международната сцена, както винаги е действал в бизнеса. Въпреки суперлативите, които можем да кажем за него, не можем да пропуснем една всъщност важна критика. Начинът, по който използва социалната мрежа Туитър и неговите публични изказвания често вредят на каузите, които защитава.

 В крайна сметка, емоциите на хората имат значение и приобщаването им към визията за развитие следва да е основна цел на един лидер.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Доналд Тръмп

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49647081_2228834234061177_7788247210688249856_n.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

“Нашата страна, нашият народ и нашите закони следва да са нашият пръв приоритет.“

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider _builder_version=”3.17.6″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Виктор Орбан” _builder_version=”3.17.6″]

Виктор Орбан

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49373627_503102970179345_7472172574441472000_n.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

„Преди двадесет и пет години, тук, в Централна Европа, вярвахме, че Европа е нашето бъдеще. Сега вече чувстваме, че ние сме бъдещето на Европа.“

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Виктор Орбан е може би най-ярката фигура в европейската политика, понастоящем асоциирана с консерватизма.

Едва на 55-годишна възраст, като водач на своята партия печели избори четири пъти, за първи път още през 1998 г., ставайки най-младият премиер в историята на Унгария, а следващите три – последователно между 2010 и 2018 година. Още в младежкия си период е силно политически ангажиран и става известен като едно от лицата на демократичното студентско движение в Унгария в края на тоталитарния комунистически режим.

През последните години критикува остро управлението и устройството на Европейския съюз, но едновременно с това е и категоричен противник на идеята, че Унгария трябва да го напусне. Вярва в европейската идея, такава, каквато е била в своя генезис. Макар обвиняван многократно в корупция, в манипулиране на демократичния процес, в авторитаризъм и в изграждане на мека диктатура, тази година за трети път спечели конституционно мнозинство с огромна обществена подкрепа.

С оглед очакваните големи промени в политическия баланс в Европейския съюз ролята, която Виктор Орбан се очаква да заеме на международната сцена, се очертава да бъде още по-голяма, далеч надскачайки привидните мащаби на Унгария.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider _builder_version=”3.17.6″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Макар да не заема ръководен държавен пост, депутатът и лидер на Право и справедливост Ярослав Качински се счита от наблюдатели за най-влиятелния политик в страната. Той е брат на трагично загиналия през 2010 година президент на Полша Лех Качински.

Двамата са сред ярките лица на промяната след падането на комунистическия режим в страната. Качински защитава дълги години, а след смъртта на брат си може би дори затвърждава все по-категорично позицията, че без окончателно премахване на всяка връзка и всякакво влияние на комунистическия режим, държавата ще продължава да търпи системни проблеми, a обществото няма да успее да достигне следващ етап на свободно и демократично развитие.

Развива тезата за така наречената четвърта република – следвайки необходимостта от своеобразно преучредяване на обществено-политическото устройство на страната, след „третата република“ на посткомунистическия преход.

Силно вярващ католик, безкомпромисен патриот и консерватор. На пръв поглед изненадващи са неговите лични убеждения по отношение на опазването на природата и защита на животните от злоупотреба и насилие, но моралните аргументи, които предлага, заслужават внимание.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Ярослав Качински” _builder_version=”3.17.6″]

Ярослав Качински

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49092735_269596753720874_7679653463734616064_n.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

„Ние, поляците, сме и ще останем убедени европейци. За нас Европа е общност от разнообразни народи. Без миш-маш. Разнообразието на нашите култури е най-голямото предимство на Европа. Ние трябва да опазим това предимство.“

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider _builder_version=”3.17.6″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Себастиан Курц” _builder_version=”3.17.6″]

Себастиан Курц

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49265737_508885196266252_2115200105412820992_n-1.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

„Ние сме такива, каквито сме. Възрастните притежават предимството на опита. Но човек не бива да се отчайва само защото е млад. Ако младостта е проблемът, може да се намери утеха във факта, че става все по-добре с всеки изминал ден.“

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Най-младият държавен глава в света, най-младият канцлер на Австрия в нейната история и може би един от най-известните успели в живота отпаднали студенти.

Себастиан Курц е умерено консервативен лидер с може би по-реформистки уклон от много от своите съмишленици. Счита, че Европейският съюз отблъсква гражданите си с видимо сбъркани приоритети през последните години – обръщайки повече внимание на незначителни регулации вместо на сериозните проблеми пред континента.

Визията му за реформа на съюза включва по-голяма интеграция по отношение на вземането на големите геополитически решения, но и гарантиране на правото на държавите да приемат или отхвърлят предложения за регулации по отношение на вътрешните норми. ЕС следва да бъде инструмент за защита на европейските държави – те трябва да са единни срещу външни заплахи, а не единни в регулациите на изписването на продуктите в ресторантските менюта.

Себастиан Курц тепърва ще остави своята следа в историята. Впечатлява с неочаквано мъдрата, за възрастта си, умерена и балансираща политика, която води към момента. Ако неговата звезда не залезе твърде бързо, със сигурност ще участва в изграждането на бъдещето на Европа през следващите десетилетия.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider _builder_version=”3.17.6″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Новоизбраният президент на Бразилия е може би най-противоречивата личност в нашия обзор на лицата на консерватизма. Бивш военен и дългогодишен конгресмен, той е известен с някои скандални по отношение на човешките права, демокрацията, жените и хомосексуалните свои твърдения.

Въпреки това, тази колоритна личност трудно може да бъде определена с епитети като расист, хомофоб или сексист, освен ако не приемем стандартите на лявото, при които всеки, който е вдясно от центъра, е пример за всички злини, сполетявали човечеството. Аутсайдер, в доминираната над десетилетие от социалистите политическа среда.

След дълга и тежка криза на доверието, и тежка икономическа обстановка, бразилското общество избра да даде шанс на неговата консервативна платформа. Жаир Болсонаро е пример за политик, който не се е облагодетелствал в корупционни схеми в иначе пропитата с корупция Южна Америка. Нещо повече, намеренията му са да води активна приватизационна политика, административни и икономически реформи, чрез които да извади страната си от кризата и да помогне на всеки гражданин да постигне максимума от своя потенциал независимо от раса и произход.

Макар и рядко да обръщаме поглед към Бразилия, случващото се там не е без значение. Осмата икономика в света е традиционна част от западната цивилизация, а фактът, че Болсонаро спечели най-голяма подкрепа сред избиратели под 40-годишна възраст, подсказва, че сме свидетели на голяма промяна на континента.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Жаир Болсонаро” _builder_version=”3.17.6″]

Жаир Болсонаро

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49342229_357093288406818_5497639691719016448_n-1.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

„Отхвърлям подкрепата на всякакви супремасисти. Препоръчвам им да бъдат последователни и да подкрепят кандидатите отляво, те са тези, които искат да разделят обществото.“

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider _builder_version=”3.17.6″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Александър Гауланд” _builder_version=”3.17.6″]

Александър Гауланд

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49348568_591011261385898_7009908920864997376_n-1.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

„Тези, които искат да живеят с нас, следва да споделят нашите ценности. Трябва да приемат нашата култура, да говорят нашия език и трябва да приемат вътре в себе си принципите на нашата конституция.“

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Д-р Александър Гауланд е съосновател и говорител на Алтернатива за Германия. От 2017 г. е лидер на групата на партията в Бундестага и неин съпредседател.

Защитил е докторат по политически науки и право в университета в Марбург, автор е на множество книги по политически и обществени въпроси. Роден през 1941 година и израснал в следвоенна Германия, той е пряк наблюдател на промените в страната от тогава досега.

Счита, че въпроси като патриотизъм и културна принадлежност следва да бъдат отново поставени във фокуса на общественото внимание. Преразглеждането им в съвременен контекст, но и възстановяването им като ценност, според него, представлява необходимата основа за дългосрочната жизненост на германския народ.

Неговата ерудираност и дълбочина на мисълта представляват интерес за всеки, който се интересува от бъдещето на Германия и на Европа

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider _builder_version=”3.17.6″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Трудно бе да подберем цитат от Борис Джонсън. Дългогодишната му политическа кариера скоро ще произведе сравнимо количество вербални бисери с тези на Уинстън Чърчил, а г-н Джонсън е още сравнително млад.

Бившият кмет на Лондон и бивш външен министър е многократно спряган за бъдещ премиер-министър на Великобритания, а след очакваните промени в Консервативната партия и след предстоящия Брекзит вероятността това да се случи не е никак малка. Борис Джонсън е журналист по образование. Политическата му кариера започва след избора му за народен представител в Камарата на общините през 2001 година.

Оттогава е непрестанно в общественото внимание. Известен с икономически класически либерални възгледи, той често е и по-скоро либерален по отношение на някои социални въпроси. В този смисъл, той е ярък представител на съвременния британски консерватизъм, който се вълнува повече от мястото на Обединеното кралство на световната сцена и от икономическата свобода на гражданите си, отколкото от някои иначе традиционни въпроси като вярата, семейството или обществения морал.

Предстои да видим до какви нови висини ще го изведе политическата му кариера, но несъмнено той ще има какво да каже, и то със сигурност по начин, който не можем да пропуснем.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Борис Джонсън” _builder_version=”3.17.6″]

Борис Джонсън

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49031481_1106638959497394_6654349971661258752_n-1.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

„Опасявам се, че има един така богат тезаурус с неща, които съм казал и които са били по един начин или друг, чрез незнайна за мен алхимия, някак превратно интерпретирани, че ще ми отнеме твърде дълго да се заема с едно световно пътешествие и да поднеса извинения на всички засегнати.“

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider _builder_version=”3.17.6″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Матео Салвини” _builder_version=”3.17.6″]

Матео Салвини

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49028166_270887656937185_2470975984824745984_n.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

„Наш дълг е да спасяваме човешки животи в морето, но не и да превърнем Италия в огромен бежански лагер.“

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Вече сме свикнали в медийното пространство да се хвърлят обвинения в расизъм срещу всеки, който поставя своя народ на първо място в публичното си говорене и в политиката, която иска да защитава.

Една от най-мащабните очернящи медийни кампании в Европа през последните години беше насочена към бившия евродепутат и настоящ вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини. Фактите са други. Убеден е, че на бягащите от война и размирици е въпрос на милосърдие да се помогне. Неведнъж е защитавал легалните мигранти, които са се интегрирали в италианското общество. Културата и традициите на Италия за него са основна ценност дотам, че вижда в ренесансовата история на страната пример за успех – децентрализирани общини със свой облик, които се конкурират помежду си.

Следвайки същата логика, той вижда огромна заплаха в засилващите се институции на Европейския съюз. Краен евроскептик и противник на единната валута, счита, че Италия следва да възстанови 25 лирата. На думи подкрепя изключително десни мерки в икономическата политика, но на практика, чрез своята партия и коалиционни партньори, предлага бюджет, които най-вероятно ще допринесе за допълнителното задлъжняване на страната.

Проблемът тук е в необходимостта един популист, като какъвто той се самоопределя, да следва обществените очаквания, които рядко са идеологически последователни. Това представлява истинско предизвикателство като цяло за консерватизма в Европа – как да бъдат защитени десни принципи и ценности, без да се налагат компромиси със социалистите или да се ограничава работата до един-единствен проблем като миграцията например

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider _builder_version=”3.17.6″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

В историята на френската република не е имало по-млад народен представител от Марион Марешал-Льо Пен.

Ярка звезда на Националния фронт, сега Национален съюз, тя носи цялата тежест на своето име – очакванията и предразсъдъците едновременно. Възпитана в католицизма, тя е силно вярваща. Убедена е, че християнството е най-важният фундамент на европейската цивилизация и неговото отслабване или заместване ще доведе до катаклизъм на континента.

Счита, че основните принципи, на които е основана френската република, следва да бъдат защитавани. Свободата и равноправието могат да бъдат пълноценни само в рамките на културните и правни норми, станали не просто част от конституцията, но и от самата тъкан на френското общество.

Семейството и бракът, традиционните отношения между един мъж и една жена, както и децата, не просто като личности, но и като ценност за нацията, заедно със свързаните с тях обществени и правни въпроси, са били винаги неин главен фокус.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Марион Марешал-Льо Пен” _builder_version=”3.17.6″]

Марион Марешал-Льо Пен

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49368476_225571741699072_4493634053408292864_n.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

„Ние не сме земя на исляма и ако френски граждани могат да бъдат мюсюлмани, то е при условието да се подчинят на начина на живот, който гръцкото, римското и шестнадесетвековното християнско влияние са оформили.“

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_divider _builder_version=”3.17.6″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Йими Окесон” _builder_version=”3.17.6″]

Йими Окесон

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/49052678_2112378548809577_3003369771375788032_n-1.png” align=”center” /][et_pb_testimonial _builder_version=”3.17.6″ quote_icon_background_color=”#f5f5f5″]

„Швеция винаги е имала имиграция и винаги ще има. Дори когато аз и Шведските демократи имаме възможността да решаваме, ние ще имаме имиграция. Но това трябва да е една стриктно регулирана имиграция, която никога да не превишава възможностите на нашето общество.”

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Председателят на Шведските демократи е млад и с професионален опит, пряко свързан с интернет и съвременните комуникационни технологии. Със сигурност не се вписва в образа на председател на партия, която е обвинявана в ксенофобия. Разбира се, историята на Шведските демократи започва от някои действително крайни организации, но това отдавна не определя характера на партията.

Йими Окесон се стреми да обрисува един нов образ на „шведскостта“ – усещане за идентичност и принадлежност, основано на ценности, които приобщават. За него историческите постижения на Швеция, включително примерът, който тя е била през голямата част от двадесети век – сякаш първа изграждаща едно мирно, конструктивно, грижовно общество – действително са голям позитив за страната. Едновременно с това, Швеция не може и не бива да губи облика си – тя трябва да остане преди всичко държава на шведите – независимо от това дали те са синеоки и руси, или не. Шведската идентичност е изградена на базата на личната свобода и на демократичните принципи.

А те именно не могат да бъдат защитени, ако безконтролна имиграция от културно несъвместими общности продължава да залива страната със същото темпо. Нещо повече – те не могат да бъдат защитени, ако Швеция остане пълен член на Европейския съюз. Свободна търговия – да, свободно движение на хора и общоевропейски правила – не.

Там именно е и основният проблем на позициите на Окесон – те са действително крайно евроскептични. Ако Швеция реши да напусне съюза, това в немалка степен би било негов успех.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image _builder_version=”3.17.6″ src=”https://conservative.bg/wp-content/uploads/2018/12/PF_11.29.17_muslims-update-23.png” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

 


 

Тази статия е част от “Годишникъ” за 2018 година. Ако не сте получили печатно издание, можете да свалите напълно безплатно пълната дигиталната версия тук

 


 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Споделете:
Емил Вълков
Емил Вълков

Политически анализатор, член на Младежкия консервативен клуб. Мениджър в сферата на ентъртейнмънт индустрията, участвал в екипа създал най-големия фестивал в историята на България. Вярва, че плодовете на Европейската цивилизация са най-ценното ни достижение.