fbpx

НОВО

Световната здравна пионка на Китай

Пандемията COVID-19 все още продължава своето настъпление в Латинска Америка, докато една голяма част от населението на планетата постъпателно започна да се възвръща към нормалността. Катаклизъм като този ще се помни още дълго и сега идва моментът, в който светът...

Връзката между християнството и капитализма

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Тома Петров гостува в предаването "Business Daily" по "ТВ Европа". Вижте пълното видео:

Какъв ще бъде светът след като свалим “маските”?

В преносен смисъл, всеки един от нас носи “маска”. В работата сме едни, вкъщи други, а пред близки приятели съвсем различни. Носим я, защото се страхуваме: от вируса, от отхвърляне, от истината… Но представете си, че този страх изчезне. Готови ли сме за истината като...

Антикрехкост и епидемии

„When it rains, it pours“[i]“Злото никога не идва само”„Няма, няма, па току си....“ Дебели опашки Както може да потвърди всеки преподавател в университет, студентите носят своите проекти и курсови работи наведнъж в последния ден на семестъра. Цял семестър е тихо,...

Малко по-лошо

Мишел Уелбек е псевдоним на Мишел Томас, френски писател, станал световно и скандално известен с романите „Елементарните частици“ („les Particules élémentaires“) и „Платформата“ („Plateforme“). Оригинална публикацияПревод: Константин Туманов Трябва да си го признаем:...

Привилегированите

В последните дни нашумяха поредните два случая на насилие. Първият - четирима души нападнаха младо семейство. Мъжът и жената са атакувани докато извеждат едногодишните си близначета на разходка. Ден по-рано бащата има кратък словесен сблъсък с един от нападателите,...

Кога е създаден македонският език (нови документи)

Представям на вниманието ви документ, намерен в държавния архив на Република Северна Македония в Скопие, от член на българската „Македонска патриотична организация Пирин“ в Чикаго и разпространен от нейния деец Драгомир Богданов. Оригиналният текст е на руски и е...

Държавните компании, данъците и кризисната икономика

Държавните компании в огромната част от случаите са на загуба, но по-важното е, че винаги имат негативен ефект върху конкуренцията и потребителите. Защо? Първо, за разлика от “частните”, държавните компании винаги могат да разчитат на помощ от бюджета. Те набират...

Как пандемията и извънредното положение повлияха на икономиката и какви мерки бяха взети?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев, както и авторът в платформата Кристиян Анадолиев, гостуваха в предаването "Реакция" по "ТВ Европа". Вижте пълното...

Коронавирусът в Южна Америка

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков гостува в предаването "Пресечна точка" на "Военен телевизионен канал". Тема на разговора бе случващото се в Южна Америка. Вижте пълното видео:...

Липсата на мнение не е журналистика

Време за четене: 4 мин.

Наполеон успява да избяга от остров Елба на 6 март 1815 г. и се насочва към Париж в опит да си върне властта.  

На 9 март 1815 г. вестник „Монитьор“ излиза с водещото заглавие: „Извергът е избягал“.

На 11 март той вече пише: „Тигърът е слязъл на френския бряг“

На 18 март интонацията се сменя още повече с новината: „Узурпаторът се осмелява да напредва срещу Париж“.

Ден по-късно заглавието е: „Бонапарт се приближава“.

На 21 март вестникът съобщава: „Император Наполеон е във Фонтенбло“,

На 22 март „Монитьор“ тържествено заявява: „Негово Величество император Наполеон І се намира в Тюйлери. Народната радост е неописуема“.

Напомня ли ви тази ситуация на нещо? Разбира се, и до днес нищо не се е променило значително – не само в българската преса, разбира се. Немалка част от журналистите обслужват някаква форма на власт –  с тази разлика, че в момента властта, не произтича само от държавата или монарха, но и от финансовата мощ – независимо в кого се намира.

Да, става дума за Силвия Великова, която в рамките на само 12 часа беше „понижена“ и след това възстановена на предишната (предишните) си позиция (позиции). В никакъв случай, не мога да кажа, че съм съгласен дори с повечето нейни позиции, но едно е безспорно – Силвия Великова е изключителен професионалист в своята област – и нещо повече – за разлика от много други винаги е била.

Опитът за нейното отстраняване може да се опише с една диалектна, но все пак подходяща дума – „предобряне“.

Дали е имало нареждане „отгоре“ или някой просто е решил да се престарае е друга тема (не по-малко важна, всъщност), но фактите са такива – точно в най-важните месеци в съдебната система бе направен опит да се отстрани критичен журналист.

И тук идваме до следващия момент, в който се чуха безумни и повърхностни тези – че журналистиката е САМО отразяване на фактите – точно и безпристрастно, без лично мнение. Ако ставаше дума само за репортери, това би било вярно. Но журналистиката е много, много повече от това. Добрата журналистика ВИНАГИ трябва да изразява мнение. Аргументирано, обосновано, възпитано, но мнение. Мнение, което не се променя от конюнктурата и конкретната власт или властови решения (като в примера по-горе), а е последователно и независимо от тях. Такъв журналист е Силвия Великова.

Темата за плурализма не се състои в това, един и същ журналист да защитава и двете гледни точки – това би било не само лицемерие, но и изкуствено и неетично.

Много често се забравя, че БНР е ОБЩЕСТВЕНА, а не ДЪРЖАВНА медия. Разликата е тънка, но важна – а и всъщност с акцент на „медия“. Която е длъжна да е изследва от критичен ъгъл събитията и процесите, а вземащите ги – да ги защитават. Това е функцията на журналистиката – не да бъде безкритичен транслатор на новините, удобно криеща се зад маската на „плурализъм“ или „обективност“. Дори в България има премного медии – и ако не ви харесва това, което чувате, винаги може да изберете да слушате само това, което ви харесва.

И в случая, няма значение, че това е медия с публично финансиране. Защото точно тези медии нямат никакво право да оставят и съмнение, че слугуват на тези, които им гласуват бюджета – напротив, ОБЩЕСТВОТО очаква от ОБЩЕСТВЕНИТЕ медии да защитават неговия интерес.

Тук е моментът да споменем и че в частните медии редакционната политика се задава от редакторите и всяко (законно) съдържание, колкото и гнусно да е може да бъде публикувано. Само и единствено от читателите зависи дали ще продължат да се доверяват на подобни медии или не. Защото когато защитаваш принципите на „свобода на словото“ изглежда нелепо, когато това е избирателно.

Чест прави и на журналистите от БНР, че защитиха своята професия и бяха единни, нещо, което отдавна не се беше случвало в нито една гилдия. Аплодисментите са за тях.

Тези, които се опитаха да яхнат и този протест – само не цитирайте Нимьолер, защото вече е банално. Нещо повече, ефектът е точно обратен. Цяло чудо е, че след като мрънкахте за всеки слуга, само защото е от „наш‘те“ и обвинявахте, всеки, който не беше в правата ви сектантска линия за mafiq имаше кой да застане зад Силвия Великова, която го заслужава.

Иначе – ако продължим линията да изброяваме всички последвали трагикомедии няма да ни стигне времето – първо Светослав Костов, генералния директор на БНР, изцяло липсва от пространството и едва сега (към момента на писане на статията) е изслушан пред СЕМ.

Междувременно БНР изключи за няколко часа, поради профилактика.

Да, точно същото БНР, което не е прекратявало излъчване по време на войни и на преврати. Спря сега – дори само този исторически прецедент би бил достатъчно за подаване на оставка. Нека само да споменем, че връзката между НУРТС и БНР е тройна (два оптични и един релеен канал), тоест каквато и да е профилактика може да бъде осъществена без да се прекъсва сигнала. Нека само да напомним, че БНР (и непрекъснатото му излъчване) са окачествени като обекти от стратегическо, национално значение – т.е. тук е истинската заплаха за националната сигурност, а не в някакви пръскачки или изфабрикувани чатове.

За да завърши (само засега, бъдете сигурни) трагикомедията – разследването на прекратяването на излъчването на БНР, което се случва след като журналистка е (почти) разжалвана заради (предполагаемо) „нелюбезно отношение“ към бъдещия главен прокурор е поверено на….бъдещия главен прокурор.

Народната радост е неописуема.

Споделете чрез

Предишен

Следващ