fbpx

Благодатният огън слезе в Йерусалим

Благодатният огън, символизиращ неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър, се запали в храма на Гроба Господен в Йерусалим след молитвите за йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и десетките хиляди поклонници. 

Благодатният огън се смята за светиня, а неговата поява в навечерието на православната Пасха е чудо. Преди патриарх Теофил ІІІ да влезе в параклиса на храма “Гроб Господен”, където измоли благодатния огън, всички светлини и свещи в храма бяха загасени.

Патриарх Теофил ІІІ предаде огъня на събралите се в храма, откъдето той ще бъде доставен до всички православни страни. В България той ще бъде донесен от църковно-държавна делегация от 11 души, водена от пловдивския митрополит Николай. Очаква се Благодатният огън да пристигне в София между 20.30 и 21.00 ч., в синодалния параклис. В 23.40 ч. тази вечер Благодатният огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала “Св. Александър”.

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от II век. Оттогава досега всяка година, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане – 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии и огънят пристига. Появата му е истинско и до този момент необяснено от науката чудо, а в първите минути, след появата си, той дори не пари и не изгаря ръцете и дрехите на поклонниците. 

Един от най-любопитните моменти от историята на феномена е от XVII век, когато арменците подкупили управителя на Йерусалим и го склонили да не допуска при Гроба православния патриарх. Наместо него там влязъл арменски владика, а православните останали извън храма. Всички дълго очаквали чудото, но Божественият огън не слизал. Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стоели православните, се пропукала. През цепнатината излязьл огън. Така Благодатният огън отново бил даден най-напред на православните християни.

Споделете:
Default image
Консерваторъ