Първан Симеонов: Пробивът на Трифонов легитимира изборите

Избирателната активност достатъчна ли е за легитимност на изборите?

Напълно. Може би най-ниското гласуване в най-новата ни история. Но достатъчно добро на фона на очакванията. Допълнителен легитиматор на изборите е пробивът на Трифонов. Иначе, мнозина щяха да почнат да говорят, че ГЕРБ са откраднали изборите. Сега никой не говори за победата на ГЕРБ, а се говори за Трифонов.

Кои са победителите на тези избори?

Големи няма, защото имаме патова ситуация. Победител, който почти няма варианти – от едната страна. И партии на протеста, които ще трябва да преодоляват доста различия помежду си – от друга. На все пак, ако се питаме какво избра народът – предвидимост или промяна – отговорът е: по-скоро промяна. Всичко от статуквото остана статукво, а всички партии от летния протест са нагоре. Главно заради избухването на млад вот в последните дни и часове. Около 600 хиляди души са решили в последните дни. Това са главно политизирани от летните протест млади хора.

Кои са големите губещи?

Ковид направи така, че БСП се срути (възрастните се уплашиха да гласуват; уязвими са от ковид), а Слави изпъкна (кампанира цяла година в стил „майната му на ковид“ и то сред млади хора, които не са и толкова уязвими пред болестта). Това е малко несправедливо – ако нямаше ковид, БСП вероятно щеше да се запази второто място. Но освен това, БСП има и свиреп вътрешен проблем. Като сумираме тези фактори, оказва се, че най-големият губещ у нас след протестите се оказа… БСП, а не толкова ГЕРБ.

Какво не успяха да познаят и защо социолозите?

Всички социолози предупредиха отдавна, че ситуацията този път е непредвидима. Публиката обаче рядко чете. Повечето гледат картинките с проценти, които са моментна снимка. Колкото до екзитпола и паралелното броене, радвам се, че първи хванахме най-интересните неща (хванахме, разбира се, и всичко останало) – че Слави минава БСП, че ДБ и ДПС са почти реми и че има силно БНО.

Какви са вариантите за правителство?

Много, но има един, който изглежда очевидно легитимен: трите партии от протеста, с ненатрапчива подкрепа от БСП. Това е и логично – в крайна сметка, тези избори са отражение на протестите от лятото.

Но може Слави Трифонов, например, и ДБ да работят не за правителство, а за нови бързи избори. Защото знаят, че в едни нови бързи избори, Слави по-специално, може да има и по-добър резултат. 

Кой печели от избори „2в1“ – заедно с президентските?

Слави може да спечели изборите за НС, а Румен Радев – президентските, синергично. Не забравяйте, че част от победата на Радев през 2016 г. се дължи и на успоредния протестен референдум.


Интервюто с Първан Симеонов преди изборите можете да прочете тук

Споделете:
Николай Облаков
Николай Облаков

Създател на платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Колумнист и редактор в няколко български онлайн и печатни издания.