Подмененото дясно и изоставените хора

“And if you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you”

„Jenseits von Gut und Böse“

Friedrich Nietzsche

Защо?

Защо е необходим още един сайт / блог / медия с размисли за политика? Защо е необходимо да продължава да се говори за „дясно“ и „ляво“, за либерализъм и консерватизъм?

Защото е време да се спре подмяната, която се извършва не само у нас, но и в глобален мащаб. Подмяната на ценности, подмяната на значението на думите, маргинализирането на политическите течения и най-вече подмяната на исторически и съвременни факти и събития.

Не става дума за „фалшиви новини“. Единствените, които използват този термин, са най-виновните за тяхното разпространение.

Специално в България имаме дълга история с алтернативни факти и със задаването на обществения и политически ред отвън – 45 години от СССР, директно и безпардонно.

И вече 27 години – от различни организации, фондации, асоциации и техните лакеи, индиректно или чисто финансово зависими.

Същите, които продължават да подменят значението на думата „либерализъм“ – значение, което претърпява обратен завой и вече е по-близо до тоталитаризма. Дума, която в днешни дни е по-скоро синоним на розов фашизъм, социализъм, комунизъм. Либерализмът беше неусетно подменен и зад неговата маска, прозират постулатите на Франкфуртската школа, на неомарксизма и постмодернизма.

Разбира се, те не са сами. Цяло поколение израсна, като му се повтаряше мантрата, че това, което виждат е без никаква алтернатива и неговата непогрешимост е аксиома.

Дясното също беше подменено. Докато всички ние вглъбено гледахме дребните си злободневни проблеми се изправихме пред цивилизационен проблем.

За да се класираш за десен, единственото, което ти трябва е да си русофоб и антикомунист. Някъде по пътя бяха оставени забравени основните постулати на Дясното – свобода на индивидите, ненамеса на държавата в икономиката и свобода на словото. Процес, който е точно копие на това, което се случва в западната цивилизация.

Медийното пространство в България е доминирано от олигархични медии – на един или друг олигарх, спонсорирани от вътрешни криминали или външни фондации от Запад или Изток.

Единствените, които са изоставени от обществената дискусия, са десните хора. Всичко, което се различава дори най-малко от нормата поставена от неолибералните шамани бива удавено и маргинализирано моментално. Опорните точки са ясни – дали ще бъде „реч на омразата“, дали ще бъде „рубладжии“ (не че няма и такива), е въпрос на моментно настроение.

Това е първата и последна статия в този сайт, в която ще се пише с Ние.

Всяка следваща ще изразява единствено личното мнение на нейния автор – от класическия либерализъм, чак до консерватизма – всичко, което наистина е дясно. Няма да има и статии от „екип на Мисъль“. Всеки един от нас ще застане зад написаното с името си. Не очаквайте обективност, очаквайте нашата гледна точка, базирана на факти.

Не очаквайте и в деня на някои избори да си сменим името на страницата или изображенията в разрез с всички етични и законови норми.

Та – на темата:

Ние сме против неомарксизма и постмодернизма.

Ние сме против подмяната на ценностите.

Ние сме против подмяната на европейската цивилизация.

Ние сме против общественият дискурс да се задава от грантомотивирани шамани.

Ние сме против дясното да бъде подмeнeно от маргинални левичари.

Ние сме против политиката в България да се задава от Москва или Вашингтон

Ние сме против професия „протестър“

Ние сме за свободата на словото.

Ние сме за свободната дискусия на всички обществени теми.

Ние сме за пълноценната свобода на всеки индивид.

Но най-важното:

Ние не сме зависими.

Споделете:
Николай Облаков
Николай Облаков

Създател на платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Колумнист и редактор в няколко български онлайн и печатни издания.