fbpx

Политиците ни тласкат към енергийна катастрофа

Време за четене: 2 мин.

Тези дни ни заливат с новини за усилията на западните политически лидери да спасят планетата. Сред тях обаче тук-там се промъкват и жалостиви нотки с обратен знак:

Европа моли Русия за повече природен газ, за да не умре от студ през зимата!

Америка моли ОПЕК и Русия за повече нефт, за да може да функционира икономиката й!

На графиката виждате цените на нефта в сравнение с капиталовите разходи на големите нефто- и газодобивни компании. В исторически план между тях винаги е имало ясна корелация:

Високите цени на нефта водят до повече инвестиции в търсене, проучване и добив на нефт и газ. Ниските цени водят до спад на инвестициите. Това е напълно нормален цикъл за тази индустрия.


Едно събитие в самия край на 2015 г. пресича тази зависимост – Парижкото споразумение за климата.

Оттогава цените на нефта растат, но капиталовите инвестиции не ги следват. Сривът на цените заради пандемията в началото на 2020 г. доведоха до исторически срив на инвестициите. Покачването им оттогава обаче отново не води до ръст на инвестициите.

От Париж насам обаче потреблението както на нефт, така и на газ си расте стабилно. След спада в началото на 2020 г. днес газът отново е на рекордни исторически нива. Нефтът плътно го следва и още през първата половина на 2022 г. ще надхвърли границата от 100 млн. барела на ден.

Забележете, че изобщо не коментирам въглищата, при които разминаването между потребление, цени и инвестиции е още по-брутално.

За съжаление нито газът и нефтът, нито въглищата има откъде да дойдат.

Тази индустрия е много проста – за да извадиш нещо, първо трябва да забиеш огромно количество пари в земята. Ако не го правиш, те чака недостиг.

Не трябва да забравяме, че съвременното индустриално земеделие, което изхранва света, практически представлява превръщане на калориите в нефта и азота от въздуха (с газ) в храна. Енергийната криза вече се превръща в хранителна катастрофа. Разбира се, най-много ще страдат бедните.

Политическите лидери на Запада водят света към катастрофа. Стигнахме дотам да се молим Путин, Дзинпин и арабите да ни спасяват. Не, това не е нито зелена, нито социална политика, а чисто самоубийство.

Споделете чрез

Предишен

Следващ