РБ: Наръчник на симпатизанта

Автор: Веселин Ханджиев

Здравейте, хора. Напоследък все така се случва, че се забърквам в спорове със сини избиратели на тема Реформаторския Блок. Ще го бъде ли въобще, Костов ли е виновен, колко зла е Кунева, и т.н. и т.н. В резултат, често си захапвам клавиатурата и облещен, с ръмжене, започвам бясно да я тръскам наляво-надясно. Добре, че е жената да побутне с дръжката на метлата през открехнатата врата на кабинета някоя студена бира, та постепенно да се укротя.

В един момент реших, че Блокът няма как да е успешно нещо, ако не му помогнем малко от улицата. Не говоря за гласуване и избори изобщо. Говоря за периода на оформяне и реализиране на идеята. Успехът или провалът на Блока се залагат точно сега, докато още се прави. А ние хората, докато спорим настървено из социалната мрежа, всъщност не си даваме сметка, че в цялата работа най-важната съставка сме ние самите. Тези, които се предполага Блокът да представлява. С други думи – без нас няма Блок!

В момента, в който осъзнах тази истина, моментално изхвърчах към огледалото в банята да проверя дали имам усмивка на лицето. После, впечатлен от видяното, реших да си отворя една ледена биричка, и да се опитам да съставя кратък списък с начини за помагане. Защото ми се иска Блокът да се оформи такъв, че да зарадва максимален брой хора. А и защото не искам предизборният реформаторски клип да бъде нещо от сорта на:

Лъвче с факла в ръка и пъзел под мишница, сади борче в единство с природата, а наум си мисли: “Машала, гражданино-земеделец, ашколсун! България е силна и цялата е твоя!”

Това би било, хмм … кофти. Та, ето го и списъка:

(1) Разберете ужаса на ситуацията!!!

България е в ТОТАЛЕН срив на общочовешките ценности! Мафията/олигархията управлява навсякъде! Червеният октопод е превзел провинцията и е заробил милиони хора, държейки ги на ръба на оцеляването. Това са хора лишени от избор и са в зависимост от подаянията на мафията. Октоподът е силен и упорит като зараза. Нито една партия не е способна да се пребори с него сама. Трябва широк граждански и политически фронт за спасяването на България. Няма друг начин! Положението е: Нормалните хора срещу Мафията! Точка!

(2) Погледнете на Блока като на лекарство…

България е тежко болна и за вас не бива да има значение колко е горчиво хапчето. То трябва да бъде изпито, и то от всички нас. Например аз цял живот гласувам за ДСБ (а преди това за СДС), но в момента бих прегърнал и най-заклетия фен на Кунева, защото с него ставаме двама срещу мафията! Пък после, като се справим с положението, пак ще си мерим .. програмите! Сега обаче нямаме право да се караме за глупости по форумите!

(3) Не се карайте за цвета на Блока…

Голяма част от мерките за спасение са десни, но Блокът не е син. Нито десен. Няма как да бъде и не бива. Блокът е шарен и в това няма нищо лошо. Той трябва да обедини всички нормални, почтени хора в обща битка. Стига знамето му да не е бяло или червено, аз нямам нищо против и розово на лилави точки да бъде. За мен е достатъчно да обединява нормалните хора под основните идеали: Морал, Закони, Свобода. Е, малко преиграх … нека да не е розово все пак 🙂

(4) Осъзнайте, че не е нужно да се променяте…

Много хора бъркат като си мислят, че подкрепяйки блока, изменят на собствените си идеали (или партии). Погрешно! Няма нужда да се променяте. Просто подчинете идеите си на голямата цел – да отвоюваме България от мафията. Ще го кажа и по друг начин, до вчера беше Левски срещу ЦСКА. Днес обаче има мач на Националния! Хайде, ако обичаме, всички да викаме за България и да не се делим!

(5) Не спорете за миналото и кой как е прецакал дясното …

МНОГО важна точка е това! Миналото е много кофти работа. Това, което за някой е било грешка, за друг е било правилно. Проблемът е, че няма как да си го изясните помежду си във Facebook! Затова оставете тази работа на внуците и гледайте напред. Фактът е, че повечето отворени въпроси от миналото за това са и отворени – защото няма обективна истина. Можете ли да забравите грешките от миналото? Не?? Лошо, защото наистина се налага, ако искате да променим България.

(6) Не превръщайте лидерите в заложници на вашата “любов” …

Сериозно, дайте си сметка, че тези хора не винаги се чувстват свободни да правят това, което трябва. Те знаят, че за много от вас Блокът евентуално изглежда противоречив. Радвали са се на вашата подкрепа досега. Виждат и безкрайната ви критичност. И изведнъж те се оказват ваши заложници с вързани ръце. Никой лидер не иска да разочарова последователите си. Затова им дайте зелена светлина да работят по-смело за Блока такъв, какъвто трябва да бъде – широк и силен, и да работят за Победа!

(7) Бъдете по-толерантни към другите в Блока… и извън него

Сериозно, разликите ви не са толкова големи, колкото си мислите. А пък на фона на мафията, те са просто незначителни. Ще откажете ли на комшията да ви помогне да избутате колата от снега, защото е гласувал за Кунева? Ако в тъмна уличка ви нападне крадец, ще питате ли притичалият се на помощ гражданин дали не е евентуално Костовист, … с идеята, че ако е така, по-добре да ви ограбят? Мм?? Разберете, няма начин всеки да си има персонална, парламентано предствена партия!

(8) Приемете, че хората правят грешки …

За старите грешки се разбрахме. Въпросът не е можем ли да ги простим. Въпросът е можем ли да не го направим. Защото грешките, дори и малки, разделят хората. А ние имаме нужда от точно обратното. И да ви кажа, за в бъдеще също ще има грешки. Нали не си мислите, че от някъде ще се появи Безгрешен Човек, навит да управлява България. Абсурд! Приемете, че хората понякога грешат, и им помагайте да грешат по-малко. Това е ..

(9) Не робувайте на собствените си идеи, ..

… те не винаги са най-добрите. Българинът, като че ли има проблем да губи. В частност – да губи спорове. Виждал съм как в един момент ентусиазмът взима връх, и логично, заваляват идеи. Проблемът е, че няма как всички да бъдат приети или осъществени. И тогава започва едно цупене, сумтене и гледане изпод вежди. Не правете тази грешка! Подгответе се да давате идеи и те да бъдат отхвърляни. Не е страшно, и не боли!

(10) Ентусиазирайте се! Помагайте, който както може…

Хора, разберете, че Блокът има шанс да бъде най-хубавото нещо, което се е случвало на нормалния човек в България от 1997 година насам! Да не го пропиляваме заради индивидуализъм, нетолерантност, его и суета. Давайте идеи! Мислете, пийте бира с приятели и говорете за това как може да стане по-добре. Мислете как може Блокът да се отвори още, как може да привлече негласувалите и как може да ентусиазира народа (и бай Иван) да гласува за него. Ще ви кажа едно – Блокът е само име. В действителност вие сте Блокът. Вие трябва да се реформирате, вие трябва да се отворите към другите, да се ентусиазирате и да промените хората около вас. И накрая да победим!

Източник: Frujin

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ