fbpx

21 юли – официален празник на Лъжливото Овчарче

Предлагам да определим 21 юли, като ден на “лъжливото овчарче”. 

Да учредим приз “лъжливото овчарче”, който да връчваме на изявили се в тази област политици, общественици, банкери, журналисти, всякакви специалисти. 

На този ден ще присъждаме почтения приз “Лъжливо овчарче” на този от тях, който се е представил най-добре!

И така, предлагам първия носител на тази престижна награда да бъде уважаваният от мен, и сигурен съм, от всички нас банкер – гуверньорът на БНБ, г-н Иван Искров!

Нека проследим какво говореше уважаваният от нас банкер и неговия пресцентър и защо получава приза “Лъжливото овчарче”! 

17 юни 2014 г. 

(Атаката срещу КТБ се развива повече от седмица. До този момент ни дума, ни вопъл, ни стон от БНБ)

Банковата система е стабилна, с висока ликвидност и капиталова адекватност. Това се казва в съобщение на БНБ:

По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка.

Забалежете този пасаж! Именно заради него ние смятаме, че г-н Искров е достоен да получи приза!

БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”, категорични са от БНБ. 

20 юни 2014 г.

Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор, което означава, че всички банкови операции от банката са спрени.

Това се казва в съобщение на Българската народна банка. Малко преди обяд в банката е получено съобщение от Корпоративна търговска банка, в което се информира за „изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички банкови операции”.

На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

22 юни 2014 година

Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество „Креди Агрикол – България”, което от днес също е под специален надзор, ще отворят на 21 юли в 9.00 часа, съобщиха от Българска народна банка.   

 

Заради тези думи г-н Искров безапелационно побеждава в оспорваната борба между него и редица политици, също много уважавани от нас, които се напънаха и направиха и невъзможното за да спечелят приза “лъжливото овчарче”, но уви се провалиха.

С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване, БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете. Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти” – съобщават от БНБ.

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти”.

Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли т.г. Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 ч. „

Невероятно обещание, което може да направи само един наистина достоен човек, достоен за нашия приз!

27 юни 2014 г.

Корпоративна търговска банка не е фалирала. Вложителите й не трябва да се притесняват. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров на извънредна пресконференция, след като банката излезе със специално съобщение, че Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност. 

Вече никой не трябва да се притеснява, победителят е ясен и това е уважавания от нас г-н Иван Искров!

11 юли 2014 г

Сметките на гражданите и фирмите в Корпоративна търговска банка ще бъдат прехвърлени в “Креди Агрикол България”, която ще бъде одържавена. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров. Всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, обяви гуверньорът на БНБ. Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г.– посочи Искров.

Вложителите ще имат достъп на 21 юли единствено до този текст за да научат кой е номиниран и кой печели приза “лъжливото овчарче”.

11 юли 2014 г.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка. 

Да искаме ежедневен контрол на място в банка, е все едно да настояваме за катаджия на всеки километър, защото има катастрофи от време на време. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров, помолен да коментира въпроса защо ситуацията в Корпоративна търговска банка не е видяна по-рано от централната банка. 

15 юли 2014 година

Заради липса на политически консенсус БНБ продължава работата си по процедурата за специален надзор на групата на Корпоративна търговска банка, която към момента е за срок от три месеца, съобщават от пресцентъра на централната банка.

Това означава, че ако не се случат предлаганите от БНБ законодатени промени, гражданите и фирмите, които имат сметки в Корпоративна търговска банка или в Креди Агрикол България може да се наложи да чакат по-дълго от 21 юли.

Ще чакат къде ще ходят, щом приза е осигурен, останалите нека чакат!

21 юли 2014 година. 

След като на 21 юли КТБ  и Креди Агрикол не отвориха врати, поне една врата може да се отвори, тази на БНБ, и след това да се затвори зад гърба на многоуважавания от всички нас г-н Иван Искров, носител на престижния приз “лъжливото овчарче”.

Споделете:
Default image
Людмил Кърджилов