Страничен поглед за партиите. Буквално outside of the box.

Републиканци за България

Резултатът на тази партия ще е тест за това доколко технологията в изборния процес може да замести политиката в него. С оглед на маркирането на партията като обезателно евро-атлантическа, формацията допусна грешката да отиде на консултациите с президента, което внесе конфликт в съществуването ѝ.

„Изправи се, БГ. Мутри, вън”

Флашмоб коалиция, която не може да се еманципира от имиджа си на гражданската квота на БСП. Проблем пред Мая Манолова е, че този път, за разлика от местните избори в София, тя далеч не е единствената бюлетина срещу ГЕРБ. Сред анти-правителствените настроения коалицията изглежда под електоралната сянка на Демократична България(ДБ) в София и Има такъв народ(ИТН) в провинцията.

ВМРО

Партията ще се възползва (ще спечели гласове) от кампания на ДБ, която е прекалено провокираща, и от такава на ГЕРБ, която е прекалено неутрална/боязлива (и двете нива на конкуренция са на базата на identity politics, макар и с различен знак). Но всъщност големият риск пред воеводите е, че Слави Трифонов също играе на патриотичната писта, макар и латентно, изповядващ мек патриотизъм. В допълнение, ИТН е в по-удобната позиция, понеже е срещу статуквото. ВМРО, може би умишлено, не будят никакви асоциации спрямо най-голямата тема в обществото: пандемията.

Демократична България

Продължават да не могат да надскочат себе си. Имат статут на „любовница”, което в политиката е несигурният втори избор. Т.е. избирателят може ситуационно да „кръшне” с нея по конкретен повод („Росенец”), но прекарва важните моменти – в политиката това е изборният ден – с жена си. От друга страна, се очертаха като най-достоверния клон на протестите от миналата година.

Движение за права и свободи

Партията, за която и тези избори не са на живот и смърт. ДПС са единствената формация, която ще спечели от новото раздаване на картите (доколкото всички останали ще загубят: ГЕРБ от собствените си резултати, БСП от ГЕРБ, ДБ и ИТН от очакванията си). От друга страна, за избирателите на ДПС няма мобилизиращ фактор: патриотите са разделени, а ДОСТ – като конкурент в етническия балон, са замразени.

Има такъв народ

Слави Трифонов не е двигател, а консуматор на протестните настроения срещу ГЕРБ. Партията, чиято кампания няма да има особено значение за резултата ѝ, защото така или иначе стъпва на 30 годишен телевизионен капитал. Рискът пред ИТН е идентичен на този пред „Изправи се,БГ. Мутри, вън” – организационната и технологична страна на политиката (структури, застъпници и т.н.).

БСП

Знаят, че ще загубят битката, но ще се стремят да спечелят войната. Но второто място на изборите ще означава двойна загуба за Корнелия Нинова. Първата ще е от ГЕРБ, която евентуално ще може да се редактира с коалиционно заобикаляне на първата политическа сила, а втората от президента, тъй като Румен Радев окончателно ще се очертае като по-успешния и устойчив противник на Бойко Борисов.

ГЕРБ

По-голямото предизвикателство пред управляващата партия ще бъде след, а не преди изборите. Предимството им е, че квази-режимът „сами срещу всички” винаги носи допълнителен вот (по примера на Фандъкова в София). Недостатъкът им – ядосаха и обединиха твърде различни хора срещу себе си. Борисов се опитва да бъде „Тръмп на колела”, но и основният му опонент не е БСП, а здравните и икономически последствия от Ковид-19.
Споделете:
Мартин Табаков
Мартин Табаков

Мартин Табаков е председател на Института за дясна политика. Бивш съветник към Политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов.