fbpx

НОВО

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Катастрофата в Бейрут

Светът стана свидетел на потресаващи кадри вчера от Бейрут. По-малко от двадесет и четири часа след огромната експлозия, все още няма потвърждение, какво може да е причинило взрива, но още в първите часове след него говорител на израелското правителство обяви, че...

Националната ненавист

"Ненавиждам София", написа някакъв варненец по повод блокадата на Орлов мост. Без значение чия правда е по-велика, аз съм вцепенен от думите, които си казват хората един на друг. От ужасяващата омраза, за която, надявам се, им стига смелост да изливат само в...

…и ще продължим да живеем с COVID-19

Невиждан в историята на САЩ срив на БВП - 33% на годишна база през второто тримесечие. В Иран заразените с коронавирус са вече над 300 хиляди. Австрия в рецесия след исторически спад - мерките срещу коронавируса тласнаха страната към най-голямо свиване на икономиката...

Нова православна партия?

Волен Сидеров е много интелигентен и културен човек и при него случайни движения няма Да инструментализираш вярата за политически цели е грях Преди време писах за четири нови политически проекта - на Васил Божков (Черепа), Мая Манолова, Цветан Цветанов и Станислав...

Трезво за пожарите в Сибир

Време за четене: 4 мин.

Пожарите в Сибир през последните две седмици предизвикаха лавина от медийни публикации и коментари в социалните мрежи, в които е ужасно трудно да се различат фалшивите новини и истерията от реалните факти и последствия. Стигна се до толкова очевидни примери на грозна пропаганда в различни посоки, че се чувствам длъжен да поставя нещата на трезва основа:

 1. Да, пожарите в Сибир са трагедия. Но не за природата, защото на нея изобщо не й пука колко растения и животни ще изгорят – тя е безчувствена – а за хората, които живеят там и чиито поминък зависи пряко от гората. А те, слава Богу, не са особено много.
 2. Не, пожарите в Сибир не са трагедия. Защото единствената необратима загуба на този свят е човешкият живот, а засега не съм чул за нито една човешка жертва. Само си представете: Гори територия колкото 1/3 България, а никой не е загинал!
 3. Да, от наша гледна точка гори огромна площ. Само че за Русия това е петънце на картата, което така или иначе няма никаква особена стойност.
 4. Да, руската държава и институции можеха да реагират по-своевременно и поне да ги ограничат. Не го направиха, защото не им пука особено. Там дори човешкият живот няма особена стойност, а ние очакваме да ги е грижа за буболечките и гъсталака. Сериозно ли?
 5. Не, няма никакъв смисъл подобни пожари в безкрайната руска пустош да бъдат потушавани на всяка цена – нито икономически, нито социален или екологичен. Безкрайно скъпо е и се излага на необоснован риск живота на много хора. Единственото важно нещо е да бъдат защитени населените места и критична инфраструктура, като нефто- и газопроводите, жп линиите, мините, пътищата и дървопреработвателните предприятия. И хората да не дишат твърде дълго дим, което за съжаление явно се случва в някои градове в района.
 6. Не, тези пожари не са нещо невиждано. Напълно нормално, даже жизненоважно събитие за тайгата и много други екосистеми са, което се случва почти ежегодно. Колкото и разрушително и страшно да ни изглежда, това е най-ефективният механизъм за подмладяване на природата там. Подобно на избухването на вулкан е: Първоначално всичко изчезва, но бързо след това природата избуява и смъртта преминава в нов живот.
 7. Да, практики, които дълго време потискат и ограничават пожарите в дългосрочен план водят до внезапната поява на гигантски пожари. Точно това се случва, когато гората остарее и се натрупа голямо количество мъртва дървесина и гниещи листа. При дълги периоди на засушаване, тя се превръща в буре с барут. И тогава овладяването на пожарите става изключително трудно. Само си спомнете скорошния пожар в Бистришко бранище на Витоша.
 8. Не, няма драма в голямото количество въглеродни емисии от пожарите. Дървените въглища, които се образуват от обгорените стволове на място, складират голямо количество въглерод за много дълго време. Освен това, новата гора ще поглъща много по-бързо въглерод от старата при растежа си.
 9. Не, тези пожари не водят до затопляне на климата. Всъщност вероятно е обратното – отделят се много фини частици и други газове, които по-скоро водят до временно застудяване, защото спомагат формирането на облаци и валежи. Според последните проучвания пък дърветата се оказват неочаквано голям източник на метан, който е 21 до 56 пъти по-силен парников газ от СО2 (в зависимост дали разглеждаме период от 100 или 50 г.). Като краен резултат, ежегодният принос на една стара гора към парниковите емисии може да бъде от силно положителен до силно отрицателен в зависимост от безброй много фактори.
 10. Не, сибирските гори не са „белите дробове“ на планетата. Всъщност, никоя географски обособена гора не е. Около 2/3 от кислорода в атмосферата идва от фитопланктона в океаните. Така че, дишайте спокойно – кислород ще има.
 11. Не, горното не означава, че гората няма стойност. Напротив, всяка гора ни предоставя голям брой и разнообразни екосистемни услуги. Но тяхната стойност е силно зависима от местния стандарт на живот и локалното ползване. В този смисъл 1 хектар букова гора в Централен Балкан има хиляди пъти по-висока стойност от 1 ха сибирска. Особено за мен и за вас. Така че, нека се грижим за нашата малко повече, отколкото за чуждата!
 12. Не, пожарите по света не се увеличават. Всъщност се случва обратното – в последните няколко десетилетия пожарите устойчиво намаляват. Според анализ на НАСА, спадът е с 24% в периода 1998-2015 г. Причините са много, но най-важната е, че хората хич не обичаме пожарите и правим всичко възможно да ги предотвратяваме.
 13. Не, горите на планетата не намаляват. Всъщност се случва обратното – увеличават се, видимо от проучванията на сателитни изображения от последните 35 години.

Както се вижда ясно на Фигура 1, живеем на една все по-зелена планета. Защото така ни харесва, искаме, можем да си го позволим и работим за това.

Изменение в листната повърхност в света (1982-2015 г.). Източник: НАСА

Оригинална публикация

Споделете чрез

Предишен

Следващ