НОВО

Горанов и зелената ерес

Миналата седмица стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов е подписал от името на България декларация за налагането на “зелени” такси върху полетите със самолет. Декларацията е подписана също от министрите на Белгия, Германия, Франция, Холандия,...

Изборът на Гешев – позор или радост

След повторно гласуване във Висшия съдебен съвет, републиката вече има нов главен прокурор – Иван Гешев. Този избор предизвикваше напрежение още месеци преди да бъде осъществен, и логично, взриви общественото пространство по време на (пре)гласуването му. Противниците...

Има ли смисъл Националната принадлежност?

Всички сме чували или чели все по-нашумяващите аргументи против национализма, патриотизма или дори против най-обикновената и естествена национална принадлежност: "Какъв е смисълът в националната принадлежност? В елементарна племенна лоялност към нещо, в...

Всички обичат Реймънд и мразят Клинтън

Година преди изборите за президент на САЩ, които ще се проведат ноември месец 2020-та година, се състояха частични избори в някои щати от страната, включително във Вирджиния, в Кентъки и в Мисисипи. В тях гласоподавателите избираха състава на местните парламенти и/или...

“Зелената чума” приближава България

В средата на 14. век Европа е покосена от чумна епидемия, известна като "черната чума" или по-точно "черната смърт". Само за няколко години населението на Стария континент намалява наполовина, но още по-страшен е психологическия шок, който това бедствие нанася....

Как е „няма ляво и дясно“ на френски?

След като в продължение на няколко седмици се чудихме в какво се е превърнала политическата парадигма; след като се опитвахме да намерим аргументиран отговор дали голямото противопоставяне на днешния ден се е превърнало в „статукво/промяна“ или продължава да бъде...

Свободата е опасна ценност

Вчера ме порази мисълта, че сме забравили какво е Свободата и в представите си сме го заместили с нещо друго - вярно, не с нещо коренно различно, но с някакъв частен случай, твърде далеч от обхвата на цялото. Свели сме свободата до липса на забрана, а липсата на...

София вече излетя: Колко далеч искаме да стигне?

През седмицата попаднах на новия доклад на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции „Туризъм и въздушен транспорт в София“. Става ясно, че от 2010 г. насам се наблюдава стабилен ръст на туристите, нощувките и приходите от тях, който е особено...

Хормоните на либерализма

Декоративно просветените български либерали, които неиронично се смятат за елит, постоянно пришиват истерични и конспиративни мотиви към всяка критика на така наречената „джендър идеология“. Самото съчетание от думи стимулира спазми по лицето на местния прогресивен...

Роби ли сме на Брюксел и Вашингтон?

2019-та година. Пътувам към любима дестинация - Русе. Градът ни с най-западноевропейски и бутиков облик. Град, който изглежда като класическа музика (в случай, че класическата музика изглеждаше някак). Само в историческия си център, разбира се. За пръв път, обаче, ми...

Трезво за пожарите в Сибир

Време за четене: 4 мин.

Пожарите в Сибир през последните две седмици предизвикаха лавина от медийни публикации и коментари в социалните мрежи, в които е ужасно трудно да се различат фалшивите новини и истерията от реалните факти и последствия. Стигна се до толкова очевидни примери на грозна пропаганда в различни посоки, че се чувствам длъжен да поставя нещата на трезва основа:

 1. Да, пожарите в Сибир са трагедия. Но не за природата, защото на нея изобщо не й пука колко растения и животни ще изгорят – тя е безчувствена – а за хората, които живеят там и чиито поминък зависи пряко от гората. А те, слава Богу, не са особено много.
 2. Не, пожарите в Сибир не са трагедия. Защото единствената необратима загуба на този свят е човешкият живот, а засега не съм чул за нито една човешка жертва. Само си представете: Гори територия колкото 1/3 България, а никой не е загинал!
 3. Да, от наша гледна точка гори огромна площ. Само че за Русия това е петънце на картата, което така или иначе няма никаква особена стойност.
 4. Да, руската държава и институции можеха да реагират по-своевременно и поне да ги ограничат. Не го направиха, защото не им пука особено. Там дори човешкият живот няма особена стойност, а ние очакваме да ги е грижа за буболечките и гъсталака. Сериозно ли?
 5. Не, няма никакъв смисъл подобни пожари в безкрайната руска пустош да бъдат потушавани на всяка цена – нито икономически, нито социален или екологичен. Безкрайно скъпо е и се излага на необоснован риск живота на много хора. Единственото важно нещо е да бъдат защитени населените места и критична инфраструктура, като нефто- и газопроводите, жп линиите, мините, пътищата и дървопреработвателните предприятия. И хората да не дишат твърде дълго дим, което за съжаление явно се случва в някои градове в района.
 6. Не, тези пожари не са нещо невиждано. Напълно нормално, даже жизненоважно събитие за тайгата и много други екосистеми са, което се случва почти ежегодно. Колкото и разрушително и страшно да ни изглежда, това е най-ефективният механизъм за подмладяване на природата там. Подобно на избухването на вулкан е: Първоначално всичко изчезва, но бързо след това природата избуява и смъртта преминава в нов живот.
 7. Да, практики, които дълго време потискат и ограничават пожарите в дългосрочен план водят до внезапната поява на гигантски пожари. Точно това се случва, когато гората остарее и се натрупа голямо количество мъртва дървесина и гниещи листа. При дълги периоди на засушаване, тя се превръща в буре с барут. И тогава овладяването на пожарите става изключително трудно. Само си спомнете скорошния пожар в Бистришко бранище на Витоша.
 8. Не, няма драма в голямото количество въглеродни емисии от пожарите. Дървените въглища, които се образуват от обгорените стволове на място, складират голямо количество въглерод за много дълго време. Освен това, новата гора ще поглъща много по-бързо въглерод от старата при растежа си.
 9. Не, тези пожари не водят до затопляне на климата. Всъщност вероятно е обратното – отделят се много фини частици и други газове, които по-скоро водят до временно застудяване, защото спомагат формирането на облаци и валежи. Според последните проучвания пък дърветата се оказват неочаквано голям източник на метан, който е 21 до 56 пъти по-силен парников газ от СО2 (в зависимост дали разглеждаме период от 100 или 50 г.). Като краен резултат, ежегодният принос на една стара гора към парниковите емисии може да бъде от силно положителен до силно отрицателен в зависимост от безброй много фактори.
 10. Не, сибирските гори не са „белите дробове“ на планетата. Всъщност, никоя географски обособена гора не е. Около 2/3 от кислорода в атмосферата идва от фитопланктона в океаните. Така че, дишайте спокойно – кислород ще има.
 11. Не, горното не означава, че гората няма стойност. Напротив, всяка гора ни предоставя голям брой и разнообразни екосистемни услуги. Но тяхната стойност е силно зависима от местния стандарт на живот и локалното ползване. В този смисъл 1 хектар букова гора в Централен Балкан има хиляди пъти по-висока стойност от 1 ха сибирска. Особено за мен и за вас. Така че, нека се грижим за нашата малко повече, отколкото за чуждата!
 12. Не, пожарите по света не се увеличават. Всъщност се случва обратното – в последните няколко десетилетия пожарите устойчиво намаляват. Според анализ на НАСА, спадът е с 24% в периода 1998-2015 г. Причините са много, но най-важната е, че хората хич не обичаме пожарите и правим всичко възможно да ги предотвратяваме.
 13. Не, горите на планетата не намаляват. Всъщност се случва обратното – увеличават се, видимо от проучванията на сателитни изображения от последните 35 години.

Както се вижда ясно на Фигура 1, живеем на една все по-зелена планета. Защото така ни харесва, искаме, можем да си го позволим и работим за това.

Изменение в листната повърхност в света (1982-2015 г.). Източник: НАСА

Оригинална публикация

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!