НОВО

Пет факта за срещата на ООН за климата в Мадрид

Всичко, което трябва да знаете за срещата на ООН за климата в Мадрид в пет факта + моята интерпретация: 1. САЩ. Китай, Япония, Австралия и Канада не са изпратили представители на високо ниво. => 50% от световните емисии на СО2 ясно казват, че въпросът не им е...

Мисълта за климата като форма на човешката грандомания

Анселм Кентърбърийски, един от бащите на съвременна Европа, който измисли схоластиката, за да се прослави Тома Аквински в нея, а университетите да я прегърнат като откровение, не можеше да си представи нищо по-голямо от Бог. "Модерният човек" не може да си представи...

Българският интерес е свързан с интеграцията на Западните Балкани

Фондация New Direction, International Republican Institute (IRI) и дясна платформа Консерваторъ организират КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“  Последните няколко години бяха белязани от възраждането на перспективата за членство в ЕС и НАТО на...

Четири начина да измъкнеш пари от населението

Напоследък се говори за идеята Общината да увеличи някои данъци в София, а именно данъците върху автомобили, за които се предполага (без да е доказано), че замърсяват повече, и данъците върху сделките с имоти. „И без друго данъците в София са скандално ниски и дори...

КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“

Фондация New Direction, International Republican Institute (IRI) и дясна платформа Консерваторъ организират КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“ в зала 8 на Националния Дворец на Културата. Датата е 07 декември, от 9 часа. ПЪЛНА ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦИЯ...

Какъв е идеологическият заряд на социалните политики

Разговор с редактора в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев за смисъла от разясняването на социалните политики, предлагани от българските политици. Още един поглед към съдбата на Истанбулската конвенция и колко тълкувания може да има тя? Какви идеологически...

Как ЕС иска да зашлеви шамар на Слънцето

Европа трябвало да се превърне в климатично неутрален континент, смята председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. От позицията на могъщата си длъжност ръководителят на изпълнителна власт на ЕС сигурно има самочувствието, че може да пребори...

Климатичната криза – мит или реалност?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев гостува в предаването "Плюс-минус" по Нова ТВ. Тема на разговора бе митът за климатичната криза. Вижте пълното...

“Под игото” като “продукт”

Мислих дълго относно "превеждането" на романа "Под Игото" на съвременен български език. И стигнах до извода, че това е абсурден акт. Казвам го с най-ясното съзнание на човек, който като ученик седеше пред непознатите думички във всеки втори абзац имаше проблем с някои...

Кой се страхува от споделената икономика?

Забраната на Airbnb ще е предателство не само към развитието на бизнеса, но и към младите хора - създават се предпоставки за картелиране и убиване на конкуренцията. „Не е престъпление да си невеж по икономика, която в края на краищата е специализирана наука, но е...

Учебни гранати за обществото

Време за четене: 5 мин.

Септември е време за рестартиране не само на учебната година. Завърналите се от отпуски граждани и политици са уж отпочинали. Презаредени с нови сили те отново подхващат задачите си. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов с подновен плам се опита и в немалка степен успя да рестартира вече традиционното говорене за връщане на наборната военна служба, по-известна като казарма.

Министър Каракачанов се ръкува с конен стрелец.

Целта на учебните гранати е да симулират близък до бойния звуков и димен ефект без съществен риск за участващите в тренировката. В случая тренировката е поредното политическо мероприятие, при което учебната граната се хвърля по обществото, а не реално предложение. Въпреки опитите да ни бъде представено като такова. Произведеният от граната шум/изказване в миг вади медиите от стандартната им дрямка по адрес на военното ведомство и те допринасят за гъстотата на пушилката. Те обаче не са напълно безопасни. Особено ако ти гръмнат в ръката.

“От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват”

В случай, че се доверим на министъра – това щяло да рестартира обществения дебат, можело да се появи по-добро предложение от тяхното (на ВМРО). Подобни твърдения се предъвкват абсолютно всяка година. По различно време, но в последните няколко на практика ексклузивно от редиците на същата партия. Не само защото политическите им послания са така позиционирани, но и защото получиха военното министерство.

Професионален войник и малко момиче с рокля до морално остарял противотанков комплекс СПГ-9.

Самата идея е несъстоятелна и практически нереализируема – нито финансово, нито политически, нито кадрово, ако и аргументацията зад нея да не е лишена от истина и смисъл.

А именно – няма запасен резерв. Но за да има първо трябва да се случат твърде много други неща, които поради подредбата на звездите, обективни ограничения (*няма пари), “международното положение”, “хакери и чужди разузнавачи”, напаст от скакалци/калинки и други беди, все не се

случват. Въпреки завидната “ефективност” на подопечното на министър Каракачанов министерство.

Нужно ли е да поясняваме, че за да има стратегически материален и кадрови резерв и да има наборници, които да метат ненужните плацове ще трябва някой да влезе да измете каквото е останало по подовете на сейфовете в БНБ?

Ненужно е. Точно толкова, колкото и периодичното възкресяване на темата.

Нужно е или за определени политици или с цел предизборно извличане на евтини политически дивиденти или за отклоняване на вниманието от актуален скандал. Не съм почитател на конспиративните теории и предпочитам рационални причини. Парламентарните избори са все още на далечния хоризонт.

Учебните гранати вече не са достатъчни.

Остават две други екзотични възможности. Едната е пред нас да се е изправил политик, който искрено вярва в това, което говори. Другата е да ни бъде губено времето с теми-дъвки, който да отвличат вниманието от по-сериозните и належащи проблеми на съответното ведомство.

Цинично е, че вниманието на обществото бива губено с обещания МО да губи времето на наборници. За целта дори се размахват някакви данни от допитвания в стил “колко много процента от българите подкрепяли доброволната/наборна служба”, призиви за референдуми по темата и други подобни.

Какво искат българите? – Казарма!
Кой да ходи в нея? – Някой друг!
Кой да плати за това? – Някой друг!

Министър Каракачанов се ръкува с военнослужещи, при които трудно се забелязват две еднакви маскировъчни краски или спомагателно оборудване.

Кой ще ги тренира тези наборници?
По каква програма и модел?
С какво ще ги облечем и обуем тези хора?

Всъщност наистина не е чак толкова скъпо. И за професионалната армия е така. Но някак все не се случва. И проблемът не е толкова в парите, а в хората – защото това от идея трябва да се превърне в кадърна реализация.

Да не се мяркат на ежегодния парад професионални войници с калашниците с дървени приклади от студената война при наличието на завод за производство на нови и подобрени модели, ако и този завод да е със съмнителни лицензи, отчетност и клиентела.

Или на същия този парад да не виждаме екипажите на танковете и бойните машини с униформите от 90-те. При положение че от тогава до сега сменихме поне две разцветки, коя от коя по-хубава, с по-добри тъкани и кройки.

Пролетта се купуваха нови машини за друго от подопечните на МО предприятия – Интендантско Обслужване. Този световен еталон за качество на отбранителната продукция. Или “някой” пребори с другите порочни практики за доставка на драгоценни, но извънредно “здрави” обувки, за да може войниците да спрат да вадят пари от собствените си „огромни“ заплати и да си купуват сами.

Да се довърши все пак започналия процес по реформиране на останалите в миналото хилядолетие военни ВУЗ-ове. На фона на опитите на Информационния център на МО да представи кампанията “Бъди войник” като някакъв небивал успех, докато фиаското на публичната комуникация относно закупуването на нови изтребители още не е забравено.

Или че за предстоящата крупна сделка за бронираните машини ще са се извели съответните поуки.

На фона на тези и други видни проблеми е окуражаващо, че в служба “Военна полиция” има ДЕНОНОЩЕН телефон за нарушения и нередности (по-известни като корупция). Както знаем от други изказвания – в МО корупция няма. Което поразително напомня на един стар виц.

Попитали един човек защо ръси пясък по улицата. Той отговорил, че ръси против крокодили. А кродили нямало. “Е защото ръся!” – гордо отговорил той.

Нека цитираме важното изречение от Доклад за състоянието 2018

“СВ са в състояние да изпълнят задачите по мисиите на ВС, в т.ч. и по мисия „Отбрана”, но с редица ограничения…”

Никой не се съмнява във възможностите на МО да бъде бездънна яма за пари. То е такава по презумпция и се справя отлично. Но дали може първо да си оправим редицата ограничения на малобройната професионална армия, пък после да му мислим за наборна служба?

Защото занимаването с предложения за наборна служба създава внушения, че с професионалната вече всичко е мед и масло.

По същия начин, по който да ни занимават с шпионски скандали създава внушение, че съществува някаква скрита и важна информация.  Както вече съм казвал и ще продължа да го правя – тази информация е тайна само за нашето общество. Опитите това да остане така продължават.

Казано е, че където има дим, там има огън. Хубаво е обаче да правим разлика между дим и медийна пушилка. В случая все пак има и огън. Той обаче е от лагера на диво къмпингуващия популизъм.

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!