fbpx

За информирания избор

Време за четене: 6 мин.

Излизам от поредното опело на близък човек. В затворен ковчег. Това е просто ваксина, която трябва да е в хладилник. И няма никакво значение какво пише на хладилника и каква марка е, стига вътре да има ваксини.

Откритията на Дженер, Пастьор, Кох и Флеминг са най- великите човешки открития в историята.

По-велики от огъня, колелото, Америка, поточната линия, барута, електричеството, периодичната система и неизмеримо по- велики от компютъра и фейсбук. Само благодарение на ваксините и антибиотиците днес човечеството може да е 7 милиарда и не умират по 4- 5 деца в семейство. Само заради ваксините и антибиотиците средната продължителност на живота не е 35 – 40 години, както е било преди едва няколко поколения. Роди ни се Спасител, нека му помогнем да ни спаси.

Ако искате да сме заядливи и будни граждани, не питайте какво пише на хладилния камион, а питайте защо има само 9700 ваксини и кога ще дойдат другите. Ако искате да се карате с някого, карайте се с онези невежи, неграмотни, некултурни висшисти, които са спали в час по биология и днес се „страхуват“ от ваксините, с което обричат този кошмар да продължи, когато може завинаги да приключи след няколко месеца като туберколозата и едрата шарка. Днес България погребва повече хора, отколкото дневно във всяка война, която е водила. Ваксините са живот. Невежеството е убийство. Тъй като е важно да спечелим битката с невежеството и фалшивите новини по отношение на ваксината, нека опитам да пресрещна най-честите страхове:

1. Кратък срок на тестване на ваксината. Всеки медицински или козметичен препарат минава през определени процедури на одобрение.

Първата група тестове са за нежелани странични ефекти и алергични реакции. Този тип тестове не се нуждаят от прекалено дълго време, защото ефектите се проявяват на ранен етап. Тук важна е социологически представителната извадка. Такъв тест е правен на настоящата ваксина с много доброволци, част от които познаваме. И резултатите са силно обнадеждаващи. Вторият тип тестване при ваксините и лекарствата изисква по-дълъг период от време, защото касае стабилността и трайността на имунния отговор – т.е. колко дълго действа препарата и за колко време се разгражда от организма. В днешния случай това, че няма достатъчно време от въвеждането на ваксината е пренебрежим риск, защото не застрашава здравето на хората, а само ефекта от ваксината – в най-лошия случай може да се окаже, че ефектът от нея е няколко месеца и ще се налага повторно и периодично ваксиниране. Но това не е риск за здравето, а само финансово бреме за оня, който плаща масрафа.

2. Безотговорно е, няма доверие в институциите…рано е да се каже. Тези ваксини са преминала одобрение през всички международни медицински органи, вкл. Европейската агенция по лекарствата. Сертификационните процедури за такова одобрение са драконовски.

Никога в историята никоя държава не е имала толкова стриктни изисквания за защита на здравето от всякакви рискове, каквито са регламентите на ЕС. А в този случай най-добрите европейски експерти и професионалисти, заедно с най-добрите експерти на държавите членки са постигнали съгласие, че тази ваксина може да се ползва. Тези хора са по-умни, опитни, професионално подготвени и служебно отговорни от всичките ви приятели във ФБ, от всички лелки в сутрешните блокове и всички медийни звезди с петминутна слава. Освен това, тази ваксинация не е измислена от Бойко Борисов и Мутафчийски, тя започва едновременно във всички европейски страни и обхваща всички европейци. Ако пък си мислите, че има световен заговор срещу Вас, в който участват 28 европейски правителства, то… по – добре наистина не се ваксинирайте!

3. Сравнително нова (20 години) методология на ваксината. Да, много по-модерна и напредничава от досегашните исторически ваксини, с теоретично по-ниски рискове от странични ефекти от алергичен тип

Най-силните антигени са белтъците. Те са, които най-често предизвикват острите алергични реакции, защото организмът има имунна система, която разпознава чуждия белтък и реагира срещу него. В този случай, ваксината не съдържа белтъчен антиген, а молекула РНК, която го кодира. Самата нуклеинова молекула не е силен антиген. Тя използва „фабриката“ на вашите клетки за да синтезира антигена, който на свой ред предизвиква образуване на антитела. По този начин „чуждия“ белтък всъщност си е синтезиран от вас, а не свински, конски, маймунски, заешки, бактериален и т.н.

4. Нужда от ниска температура, хладилници, кренвирши.

Точно защото ваксината не съдържа белтък, а РНК молекула, тя трябва да стои на студено, за да не се разгради нуклеиновата киселина, която е афиф. (Има едни ензими, наречени рестриктази, които са като ножици и обикалят и режат нуклеинови киселини по пътя си. При -70 им става студено и престават да хапят) Ако това се случи, ваксината ще продължи да е безвредна, но има риск да бъде с по-ниска ефективност, защото част от важните молекули ще са нарязани. Мединцински препарати и проби за изследване се транспортират при нискотемпературен режим (не чак -70, но понякога -35) постоянно от години. Лекарствените агенции на европейските страни си обменят проби за изследвания на седмична база и всички те пътуват по DHL или TNT с обикновени камиони, защото самите проби и препарати са в затворени контейнери със „сух лед“, който има свойствата да поддържа ниска температура в продължение на определен брой часове. Целият процес се следи с термографи и дата логери, които проследяват температурата във всеки един момент от транспорта и ясно показват, ако е допуснато нарушение на температурния режим. Това би трябвало да се прави и сега – както от термографите на камионите, така и от дата логерите в самите контейнери с ваксините. И всяка крайна дестинация може да снеме данните от дата логера и няма начин да ги подправи, или премълчи.

5. Като са толкова безопасни, защо не ги дават на деца и бременни? Повечето лекарства не се дават на деца и бременни.

Например аспиринът е напълно забранен за деца под 12 години. Но е напълно безвреден за възрастни. Причината е, че при децата формирането на нервната система (мозък и нерви) на жлезите с вътрешна секреция и на сърдечно-съдовата система не е напълно завършил процес и е възможно една иначе нормална имунна реакция да предизвика нарушение. Същото се отнася за бременни жени, които са с особен хормонален баланс и всяка малка промяна може да предизвика проблем с бременността, или с формирането на нервната система у плода. Но за възрастни индивиди със завършено развитие, тези рискове са много много по- малки. Единственият теоретичен, трудно предвидим, но статистически проследим риск при развити хора е отключване на автоимунни заболявания, за които науката знае все още недостатъчно. 6. В заключение: Риск ИМА при всяко нещо, което е човешко дело. Има го и при ваксината. Но ако трябва да степенуваме този риск, ще изглежда така:- Ако не се ваксинираме, от COVID-19 със сигурност ще умрат няколко от всеки 1000 души. а няколко десетки ще оживеят, но с трайни, тежки поражения върху белите дробове. – Ако решат да се ваксинират, вероятно няколко на 10 000 ще умрат в автомобилна катастрофа, паднала керемида или саксия на главата или случаен инфаркт по пътя към ваксинационния център. – Ако всички се ваксинират, е хипотетично възможно няколко души на 1 000 000 да умрат или да получат увреждания в следствие на ваксината.

Аз съм молекулярен биолог. Опитвам се да обясня на достъпен език базовата биологична и математическа логика на нещата и да представя моята гледна точка. Не давам съвети и не съм лекар.

Единственият ми твърд съвет е: ако имате колебание или специфични заболявания или обстоятелства, НЕ гледайте клипчета в ютюб, статуси ЕЖК в групи на лелки из фейсбук, статии от безумни електронни сайтчета!

Слушайте какво казват ОФИЦИАЛНИТЕ органи и медицински власти, консултирайте се с ВАШИЯ личен лекар или с лекуващия СИ лекар. Когато гледате интервюта на различни специалисти и се вълнувате от тях, отсявайте кои от тях са лекари (и носят морална и наказателна отговорност, когато дават съвети и препоръки) и кои са академични учени – молекулярни биолози, биохимици и т.н. и са свободни да говорят каквото си искат в рамките на академичната и научна свобода на мнение! Каквото и да решите за себе си, направете го след съвет на лекар от официалната система на здравеопазването в България!

Споделете чрез

Предишен

Следващ