За информирания избор

Излизам от поредното опело на близък човек. В затворен ковчег. Това е просто ваксина, която трябва да е в хладилник. И няма никакво значение какво пише на хладилника и каква марка е, стига вътре да има ваксини.

Откритията на Дженер, Пастьор, Кох и Флеминг са най- великите човешки открития в историята.

По-велики от огъня, колелото, Америка, поточната линия, барута, електричеството, периодичната система и неизмеримо по- велики от компютъра и фейсбук. Само благодарение на ваксините и антибиотиците днес човечеството може да е 7 милиарда и не умират по 4- 5 деца в семейство. Само заради ваксините и антибиотиците средната продължителност на живота не е 35 – 40 години, както е било преди едва няколко поколения. Роди ни се Спасител, нека му помогнем да ни спаси.

Ако искате да сме заядливи и будни граждани, не питайте какво пише на хладилния камион, а питайте защо има само 9700 ваксини и кога ще дойдат другите. Ако искате да се карате с някого, карайте се с онези невежи, неграмотни, некултурни висшисти, които са спали в час по биология и днес се “страхуват” от ваксините, с което обричат този кошмар да продължи, когато може завинаги да приключи след няколко месеца като туберколозата и едрата шарка. Днес България погребва повече хора, отколкото дневно във всяка война, която е водила. Ваксините са живот. Невежеството е убийство. Тъй като е важно да спечелим битката с невежеството и фалшивите новини по отношение на ваксината, нека опитам да пресрещна най-честите страхове:

1. Кратък срок на тестване на ваксината. Всеки медицински или козметичен препарат минава през определени процедури на одобрение.

Първата група тестове са за нежелани странични ефекти и алергични реакции. Този тип тестове не се нуждаят от прекалено дълго време, защото ефектите се проявяват на ранен етап. Тук важна е социологически представителната извадка. Такъв тест е правен на настоящата ваксина с много доброволци, част от които познаваме. И резултатите са силно обнадеждаващи. Вторият тип тестване при ваксините и лекарствата изисква по-дълъг период от време, защото касае стабилността и трайността на имунния отговор – т.е. колко дълго действа препарата и за колко време се разгражда от организма. В днешния случай това, че няма достатъчно време от въвеждането на ваксината е пренебрежим риск, защото не застрашава здравето на хората, а само ефекта от ваксината – в най-лошия случай може да се окаже, че ефектът от нея е няколко месеца и ще се налага повторно и периодично ваксиниране. Но това не е риск за здравето, а само финансово бреме за оня, който плаща масрафа.

2. Безотговорно е, няма доверие в институциите…рано е да се каже. Тези ваксини са преминала одобрение през всички международни медицински органи, вкл. Европейската агенция по лекарствата. Сертификационните процедури за такова одобрение са драконовски.

Никога в историята никоя държава не е имала толкова стриктни изисквания за защита на здравето от всякакви рискове, каквито са регламентите на ЕС. А в този случай най-добрите европейски експерти и професионалисти, заедно с най-добрите експерти на държавите членки са постигнали съгласие, че тази ваксина може да се ползва. Тези хора са по-умни, опитни, професионално подготвени и служебно отговорни от всичките ви приятели във ФБ, от всички лелки в сутрешните блокове и всички медийни звезди с петминутна слава. Освен това, тази ваксинация не е измислена от Бойко Борисов и Мутафчийски, тя започва едновременно във всички европейски страни и обхваща всички европейци. Ако пък си мислите, че има световен заговор срещу Вас, в който участват 28 европейски правителства, то… по – добре наистина не се ваксинирайте!

3. Сравнително нова (20 години) методология на ваксината. Да, много по-модерна и напредничава от досегашните исторически ваксини, с теоретично по-ниски рискове от странични ефекти от алергичен тип

Най-силните антигени са белтъците. Те са, които най-често предизвикват острите алергични реакции, защото организмът има имунна система, която разпознава чуждия белтък и реагира срещу него. В този случай, ваксината не съдържа белтъчен антиген, а молекула РНК, която го кодира. Самата нуклеинова молекула не е силен антиген. Тя използва “фабриката” на вашите клетки за да синтезира антигена, който на свой ред предизвиква образуване на антитела. По този начин “чуждия” белтък всъщност си е синтезиран от вас, а не свински, конски, маймунски, заешки, бактериален и т.н.

4. Нужда от ниска температура, хладилници, кренвирши.

Точно защото ваксината не съдържа белтък, а РНК молекула, тя трябва да стои на студено, за да не се разгради нуклеиновата киселина, която е афиф. (Има едни ензими, наречени рестриктази, които са като ножици и обикалят и режат нуклеинови киселини по пътя си. При -70 им става студено и престават да хапят) Ако това се случи, ваксината ще продължи да е безвредна, но има риск да бъде с по-ниска ефективност, защото част от важните молекули ще са нарязани. Мединцински препарати и проби за изследване се транспортират при нискотемпературен режим (не чак -70, но понякога -35) постоянно от години. Лекарствените агенции на европейските страни си обменят проби за изследвания на седмична база и всички те пътуват по DHL или TNT с обикновени камиони, защото самите проби и препарати са в затворени контейнери със “сух лед”, който има свойствата да поддържа ниска температура в продължение на определен брой часове. Целият процес се следи с термографи и дата логери, които проследяват температурата във всеки един момент от транспорта и ясно показват, ако е допуснато нарушение на температурния режим. Това би трябвало да се прави и сега – както от термографите на камионите, така и от дата логерите в самите контейнери с ваксините. И всяка крайна дестинация може да снеме данните от дата логера и няма начин да ги подправи, или премълчи.

5. Като са толкова безопасни, защо не ги дават на деца и бременни? Повечето лекарства не се дават на деца и бременни.

Например аспиринът е напълно забранен за деца под 12 години. Но е напълно безвреден за възрастни. Причината е, че при децата формирането на нервната система (мозък и нерви) на жлезите с вътрешна секреция и на сърдечно-съдовата система не е напълно завършил процес и е възможно една иначе нормална имунна реакция да предизвика нарушение. Същото се отнася за бременни жени, които са с особен хормонален баланс и всяка малка промяна може да предизвика проблем с бременността, или с формирането на нервната система у плода. Но за възрастни индивиди със завършено развитие, тези рискове са много много по- малки. Единственият теоретичен, трудно предвидим, но статистически проследим риск при развити хора е отключване на автоимунни заболявания, за които науката знае все още недостатъчно. 6. В заключение: Риск ИМА при всяко нещо, което е човешко дело. Има го и при ваксината. Но ако трябва да степенуваме този риск, ще изглежда така:- Ако не се ваксинираме, от COVID-19 със сигурност ще умрат няколко от всеки 1000 души. а няколко десетки ще оживеят, но с трайни, тежки поражения върху белите дробове. – Ако решат да се ваксинират, вероятно няколко на 10 000 ще умрат в автомобилна катастрофа, паднала керемида или саксия на главата или случаен инфаркт по пътя към ваксинационния център. – Ако всички се ваксинират, е хипотетично възможно няколко души на 1 000 000 да умрат или да получат увреждания в следствие на ваксината.

Аз съм молекулярен биолог. Опитвам се да обясня на достъпен език базовата биологична и математическа логика на нещата и да представя моята гледна точка. Не давам съвети и не съм лекар.

Единственият ми твърд съвет е: ако имате колебание или специфични заболявания или обстоятелства, НЕ гледайте клипчета в ютюб, статуси ЕЖК в групи на лелки из фейсбук, статии от безумни електронни сайтчета!

Слушайте какво казват ОФИЦИАЛНИТЕ органи и медицински власти, консултирайте се с ВАШИЯ личен лекар или с лекуващия СИ лекар. Когато гледате интервюта на различни специалисти и се вълнувате от тях, отсявайте кои от тях са лекари (и носят морална и наказателна отговорност, когато дават съвети и препоръки) и кои са академични учени – молекулярни биолози, биохимици и т.н. и са свободни да говорят каквото си искат в рамките на академичната и научна свобода на мнение! Каквото и да решите за себе си, направете го след съвет на лекар от официалната система на здравеопазването в България!

Споделете:
Борис Станимиров
Борис Станимиров

От 2000 до 2004 г. зам. председател на Европейските млади консерватори (EYC) под патронажа на Маргарет Тачър. Председател на клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Член на УС на Българската генеалогична федерация. бивш народен представител, зам-председател на комисията по външна политика в 43-то Народно Събрание, член на комисията за българите в чужбина.