Заплашен ли е плоският данък

Отнякъде изведнъж стана актуално да се говори за замяна на плоския данък с прогресивен?

Плоският (пропорционален) данък от 10% е едно от най-добрите неща, които са правени за икономиката на България и е една от основните причини за икономическия напредък на страната от 2007 г. до сега. Ефективността и ползата му за инвестициите, заплатите и събираемостта в бюджета са безспорни.Странно е желанието за замяна на облагането с прогресивно, че и успоредно с по-високи ставки. Особено, когато е придружено с аргументи за “справедливост”. Защо да е справедливо държавата да взима повече пари от някого, а по-малко от друг? Още повече, че и сега, при пропорционалното облагане, “богатите” плащат много повече данъци – 10% от 10,000 лева са много повече от 10% от 1,000 лева. Но получават ли повече от държавата в замяна?

Освен по-справедлив, плоският данък е и по-ефективен. Много по-лесен е за администриране и създава много по-малко стимули за укриване на доходи. Погрешно е смятането, че при прогресивна скала, хората с високи доходи ще започнат да внасят повече в бюджета. Напротив, те или ще измислят как да не плащат изобщо или ще прехвърлят данъчната тежест на други. В резултат, хората с ниски доходи ще бъдат ощетени чрез по-ниски заплати или по-високи цени на стоките и услугите, които използват. Да, по-високи данъци за “богатите” означава и по-малко разполагаеми пари за “бедните”.

Друго, което е важно – освен начина на облагане, е важна и ниската ставка, която имаме. Която, всъщност, е заблуждаващо ниска – в момента над 40% от доходите ни отиват в държавата. А бюджета няма нужда от допълнително пълнене – през последните години имаме най-голям бюджет, както номинално, така и като процент от БВП. И дори беше на излишък години наред. Много по-важен е фокусът върху ефективността на разходите, отколкото върху нови данъци. И разбира се, да не се правят глупости като държавни бензиностанции.

И последно – добър икономически климат и инвестиционна среда не се създават само с ниски данъци. По-важна е предвидимостта и възможностите за планиране. С непрекъсната промяна на данъци (каквато се случва) и дебати като този за прогресивно облагане, няма как да привличаме инвеститори.

Заплашен ли е наистина плоският данък и има ли възможност наистина да бъде заменен?

#любимататемаданъци

*Текстът е първоначално публикуван във фейсбук профила на автора

Споделете:
Стефан Стоянов
Стефан Стоянов

Стефан Стоянов е завършил бакалавър на УНСС и магистратура в ВУЗФ с редица допълнителни специализации. Сертифициран Независим оценител на търговски предприятия и вземания към КНОБ. Работил като финансов анализатор във водещи компании като Telenor, Walltopia и DXC