(Де)токсикация

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.50″][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”on” background_position_1=”top_left” background_position_2=”top_left” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” _builder_version=”3.0.50″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”25.4375px|0px|25.4375px|0px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.51″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Често чуваме да се говори за детоксикация, за различни диети, за опасностите от разни вещества в най-различни продукти и за необходимостта да се пречистим от тях. Виждаме какви ли не реклами на хранителни добавки, терапии и диети, които да ни спасят от токсините в организма и съответно да ни дарят с повече здраве, младост и дълголетие.

“Детокс” диетите и терапиите нямат пряко отношение към пречистването от токсини.

На практика, тези диети и терапии нямат пряко отношение към пречистването от токсини и то поради една много проста причина – като изключим конкретни тежки отравяния, които изискват съответна медицинска интервенция под лекарско наблюдение и за които има конкретно разработени анти-токсини които действат на молекулярно ниво, всички останали методи за детоксикация с поглъщане на определени храни и добавки или съответно въздържане от хранене нямат научна обосновка. Най-обикновени химични съединения в ежедневната ни храна често имат многократно по голяма потентност от повечето хранителни добавки или билки, които се препоръчват за “пречистване”.
Разбира се, сами по себе си диетите могат да имат своята стойност, лекарите, диетолозите и понякога дори фитнес инструкторите препоръчват различни диети за постигане на различни цели, а в някои медицински обосновани случаи лекарите задължават спазването на определени диети. Да разбираме разликата между медицински обоснованата диета и почти магическите диети за детоксикация и отслабване е особено важно, за да не бъдем подведени и да не навредим сами на здравето си.

Човешкото тяло има вградена система за детоксикация.

Човешкото тяло има вградена система за детоксикация – това са органите черен дроб и бъбреци. Накратко, системата работи така – погълнатите субстанции се пренасят в черния дроб, където тяхната химическа структура се модифицира по начин, който позволява в последствие те да бъдат филтрирани от бъбреците и съответно прехвърлени от кръвта в урината. Разбира се, това е изключително опростено обяснение – храносмилателната система е сложна и има множество стъпки в този процес, като черния дроб не е единственият замесен в него.

Кои са субстанциите, които се филтрират?

Но кои са тези субстанции, които се филтрират? Бързият отговор на всички е думичката токсини. Без значение дали четем професионален журнал или интернет форум, тази дума е широко разпространена и на пръв поглед изглежда сякаш поне що се отнася до значението й имаме единомислие. За съжаление не е точно така. Терминът токсин означава следното: “отровна субстанция, която се произвежда в клетките на жив организъм”. Токсините са естествени, природно появяващи се вещества. Терминът токсикант означава субстанция със сходни на токсините качества и характеристики, който е от небиологичен или синтетичен характер.
Токсините и токсикантите са малки молекули, пептиди или протеини, които при контакт или поглъщане в тялото могат да причинят болестно състояние чрез тяхното взаимодействие с макромолекули като ензими или клетъчни рецептори.

Как се измерва потентността или токсичността на веществата?

Потентността на тези вещества, иначе казано – нивото им на токсичност, се измерва с методът ЛД 50, който взима предвид каква е леталната доза за 50% от дадена популация при допир, поглъщане и инжектиране на дадена субстанция. ЛД 50 се измерва в милиграми за килограм от телесната маса и това позволява да се сравнява токсичността на различните субстанции, както и тяхното класифициране, при което се взима предвид най-потентното въздействие от трите начина на приемане.
Има и други методи, като ЛД Минимум и ЛД 100, съответно взимащи предвид минималната доза, достатъчна да убие един от индивидите или съответно дозата, която гарантирано ще убие 100% от популацията. Съответно за отделни индивиди е възможно повече или по малко от статистически усреднената доза да е летална, в зависимост от здравословното състояние.

 

[/et_pb_text][et_pb_testimonial admin_label=”Отзив” background_layout=”light” quote_icon_color=”#454e7d” _builder_version=”3.0.51″ body_font=”Comfortaa|on|||” body_text_color=”#454e7d” body_font_size=”20px” custom_margin=”|||” custom_padding=”|||” use_border_color=”on” border_width=”5px” border_color=”#454e7d” url_new_window=”off” quote_icon=”on” use_background_color=”on” quote_icon_background_color=”#f5f5f5″ text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Връщайки се към класифицирането на токсичността – колкото по малка е дозата в милиграми към килограм телесна маса, толкова по токсично е веществото.

[/et_pb_testimonial][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.51″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Ето и няколко примера за токсичност на някои известни токсини:

Рицин – токсинът, който бе употребен в убийството на писателят Георги Марков, е с ЛД 50 от 500 микрограма на килограм. Опитайте да си го представите – това са 5/10000 от тежестта на кламер. Рицинът е едно от най-токсичните вещества в природата. В същото време, предполагам няма човек, който да не е чувал за рициновото масло? Двете неща се извличат от едно и също растение – Рицин, от семейство Млечкови. Отглежда се и в България с декоративни цели и като маслодайна култура за медицината, като в средата на миналия век масивите с насаждения достигат рекордните 100 000 декара.

Ботулинум – токсин, който се произвежда от бактерията Клостридиум Ботулинум, е с ЛД 50 от 1 нанограм на килограм. В сравнение, рицинът е с 500 000 пъти по слаба потентност. Един кристал от ботулинум с размер на зрънце пясък е достатъчен да убие 9600 души. Това е най-токсичната субстанция, известна на човека, поне до момента. При все това, Клостридиум Ботулинум е доста разпространена бактерия, която може да се намери в зле съхранявани храни. Доколкото развалените храни се идентифицират лесно, трябва да се има предвид, че чест домакин на спорите на тази бактерия е един от продуктите, които иначе се славят със своята невероятна дълготрайност и изключителни здравословни качества – медът. Обикновено човешкият организъм е способен след първата си година да неутрализира спорите на бактерията, но затова мед не трябва да се дава никога на деца под 12 месечна възраст. За радост, съществуват анти-токсини, които могат да спасят живота, ако са приложени навреме, а случаите на заболеваемост сред възрастните са изключително редки. При всички случаи, симптоми при бебетата като запек, последван от обща мускулна слабост, затруднено движение на главата и затруднено хранене могат да се приемат като индикация за отравяне с ботулинум и трябва да се търси спешна помощ.

Никотинът – активната съставка на тютюна, която предизвиква търсеният ефект от пушачите, както и предизвиква пристрастяване, също е смъртоносен токсин с ЛД 50 от 60 милиграма на килограм телесна маса при човека. Никотинът се използва като съставка в някои популярни пестициди, като се счита за един от виновниците за разстройството разпад на колонията предизвикващо изчезването на пчелите. Темата е все още без консенсус, но при всички положения е добър пример за сложния баланс между позитивните и негативните качества на веществата, както и принципът, че дозата определя токсичноста, а не веществото само по себе си.

Сега един изненадващ пример, който може би ще шокира привържениците на тезата за активното хидратиране и важността на поглъщането на определено количество вода в организма в името на детоксикацията. Водата е токсична, при все, че организмът ни е предимно изграден от нея. Поглъщането на течен H2O до ниво от 90 грама на килограм телесна маса може да предизвика смърт. Разбира се, тук става дума за наистина огромни количества, от порядъка на няколко литра вода почти наведнъж, но при все това регистрирани смъртни случаи заради прекалена хидратация има, някои от които съвсем куриозни.

Дозата определя отровата.

На практика, в зависимост от дозата, няма вещество на планетата, което да не е потенциално токсично. По същия начин, някои токсини могат да имат своята позитивна роля в лечението на различни заболявания, когато са прилагани правилно и в съответната доза. Тогава от отрова, се превръщат в лекарство – нещо, което дори хората в древността са знаели, вероятно интуитивно. Не случайно символът на лекарската професия е жезъл със змия още от античният свят досега.

Разбирането, че натуралното в сравнение със синтетичното е винаги някак по чисто, по полезно или безопасно е абсолютно и категорично грешно. Факт е, че най-отровната субстанция на планетата е изцяло натурална и често срещана в природата. От значение е не произхода на веществото, а какви са неговите характеристики. Знанието за тях позволява на медицината да извлича нови лекарства от неподозирани досега източници. Търсенето на нови токсини в природата се е превърнало в бизнес за много хора, като редовно се провеждат експедиции в девствени кътчета с цел събиране на различни вещества. Освен това, ферми за змии в Австралия произвеждат огромно количество отрова, която се продава на различни медицински компании по света, от които се произвеждат съответно различни противоотрови или се правят тестове за нови видове лекарства.

Източници:

The Detox Scam: How to spot it, and how to avoid it

toxic, wiktionary.org

Lethal Dosage (LD50) Values

Ricin, Kara Rogers

Botulism

Nicotine

Strange but True: Drinking Too Much Water Can Kill, Coco Ballantyne

Snake Venom

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Ред”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_button admin_label=”Бутон” _builder_version=”3.0.51″ button_text=”Оригинална публикация в Наука Offnews” button_url=”http://nauka.offnews.bg/news/Meditcina_21/Vnimanie-Toksichno_3696.html” url_new_window=”on” button_alignment=”center” background_layout=”light” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_icon_placement=”right” button_letter_spacing_hover=”0″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Споделете:
Емил Вълков
Емил Вълков

Политически анализатор, член на Младежкия консервативен клуб. Мениджър в сферата на ентъртейнмънт индустрията, участвал в екипа създал най-големия фестивал в историята на България. Вярва, че плодовете на Европейската цивилизация са най-ценното ни достижение.