fbpx

Fake news и навикът да бъдеш управляван

Този редакцион е редно да започне с уговорката, че създавайки платформата за десни анализи и коментари “Мисълъ”, напълно осъзнаваме вероятността да бъдем пришити към определена политическа сила или движение. Поради тази причина не сме имали намерение да отговаряме на мнозинството от неприятни и дори комични определения, сред които рубладжии, грантаджии, фашисти, националисти и други подобни. Причината за този редакционен коментар обаче се различава от горепосочените елементарни опити да се намери по-лесно смилаемо обяснение за това защо група образовани млади хора смятат за нужно да предадат мислите и анализите си на по-широка публика.

Четете тези редове като реакция срещу описанието, което Мисълъ получи в претендиращия за качествен журналистически сайт Клуб З. А именно: “”Сайтът “Мисъль”, управляван от директора на Института за дясна политика Георги Харизанов, който е близък до ГЕРБ, стартира подписка за незабавното отстраняване на Петър Волгин от БНР.” (В последствие след наше писмо променено на: “Сайтът “Мисъль”, в който пишат автори от близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика, стартира подписка за незабавното отстраняване на Петър Волгин от БНР.”)

Подобна чудовищна категоричност в откровената заблуда на читателите може да получи само едно определение, често срещано като обвинение именно в статиите на Клуб З – fake news. С прекрасен и безсъмнено четим шрифт в секцията “За нас” може да се види ролята на всички участници в платформата “Мисълъ”, както и да се видят имената на редакторите в нея. Дори и само тук въпросът би трябвало да е приключен. Но не е! Защото както всеки наш читател за краткия ни период на съществуване може да се убеди, авторите в платформата “Мисълъ”, както и гостуващите такива, не биват управлявани. Те пишат своите текстове и не подлежат на никаква цензура, като единственото решение което взима редакционния екип е в коя категория да бъдат поставени те.

Разбираме объкването на колегите от Клуб З, които търсят управляващия в управлението. Предполагаме, че това им е навик, включително и вътрешноведомствен. Горещо им препоръчваме обаче да погълнат “червеното хапче” (Няма връзка с българска фармацевтична компания и нейния управител) и да потърсят друго обяснение за съществуването ни, след като това в сайта ни не ги задоволява.

Споделете:
Михаил Кръстев
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев е журналист с над десет години стаж в български медии. Интересува се от българска и международна политика, както и от разследваща журналистика. Работи като редактор в Телевизия Европа.