Голямото обръщане на палачинката

Гигантските корпоративни медии, свикнали на комфорта да налагат глобалния журналистически разказ, кашлят все по-тежко тежко покрай катастрофалното си отразяване на пандемията и цялата чудовищна каша, която вирусът предизвика.

Все още страшно влиятелни, много от „колосите на информацията“ сякаш се състезават за унищожаване на остатъците от собствената си репутация в очите на необременени и незомбирани хора, и за замазване на зрелищната излагация пред клетниците, които продължават като туземци да ги обожествяват като златен стандарт на журналистиката и обективността.

Хипотезата, че коронавирусът може да е бил „изпуснат“ от института по вирусология в китайския град Ухан дълго време беше третирана като конспиративна теория, расизъм, тръмпизъм, нелепо извинение и изобщо като нещо, което не подлежи на сериозен разговор.

Твърдения и публикации, свързани с подобна хипотеза бяха трити и забранявани в социалните медии, а пък корпоративните издания посветиха огромен ресурс на оклеветяването и дискредитирането на всеки, дръзнал дори да пита дали все пак не трябва поне да задаваме въпроси по темата.

Но в последните няколко седмици най-голямата медийна палачинка на нашето време започна да се обръща. „Конспиративната теория“ стана „легитимна хипотеза“, а социалните медии не цензурират мнения за евентуален лабораторен произход на вируса.

Дори любимият на либералите комик Джон Стюарт подкрепи хипотезата и неговите думи бяха оставени да станат вайръл в Twitter. Нещо абсолютно немислимо допреди няколко месеца.

Още през септември първите по-артикулирани теории, че коронавирусът може да е продукт на китайска лаборатория бяха осмени и отхвърлени от модерните „факт чекъри“ на корпоративната класа с бомбастични изрази като: „Твърдението е нелепо и неточно“. През май тази година „факт чековете“ бяха оттеглени.

Дори докладът на държавния департамент на САЩ през януари, в който се обсъждаха доказателства за връзката между лабораторията в Ухан и произхода на вируса, не накара медиите дори да допуснат  каквато и да е било вероятност за подобно нещо.

Но изведнъж всичко се промени. На 26 май Facebook съобщи, че „в светлината на протичащи разследвания за произхода на  COVID-19 и след консултации със здравни експерти, ние няма вече да премахваме твърдения, че COVID-19 е създаден от човешка ръка“.

Eто това се казва епично обърната палачинка. Но какво наистина се промени? Изданието The Federalist отговаря: „Нищо, освен едно – днес президентът, който призовава за разследване на института по вирусология в Ухан се казва Джо Байдън, а преди се казваше Доналд Тръмп.“

Буквално толкова им трябва. Най-големите медии и най-влиятелните технологични компании са готови да променят поведението си на 180 градуса в зависимост от партията и политиците на власт.

Когато една теория е била потенциално изгодна за и подкрепена от политик, който те желаят да унищожат, то тази теория е конспиративна, лудост, опасна и следва да бъде осмяна и цензурирана. Но когато същата теория е подкрепена от политик, който те са помогнали да дойде на власт, то тя става легитимна, заслужава внимание и вече не е забранена.

Тук дори не става въпрос за реалния произход на вируса. Окончателно и неоспоримо становище явно сега няма. Това е изключително мътна материя, която тепърва може би ще бъде осветявана. Въпросът е за пълния и окончателен фалит на световните медии. Още в самото начало беше ясно, че в големия разговор за това, което ни се случва, има и трябва да има поне някакво място за подкрепената от свидетелства хипотеза за лабораторията в Ухан.  Но по чисто политически причини основните играчи на пазара на информация направиха всичко възможно да  забранят и отменят такава хипотеза.

И сега са принудени да гълтат думите си, докато се опитват да се направят, че нищо особено не е станало. Като детето, което току-що е строшило най-скъпата и ценна ваза в стаята и върти поглед към пода, мислейки си, че възрастните няма да разберат какво е сторило току-що.

Обръщащата се палачинка има много други компоненти.

Преди изборите Камала Харис каза, че не би се ваксинирала след като „Доналд Тръмп казва, че трябва“. Но днес тя е ваксинирана, както и още стотици милиони американци и то с ваксини от програмата за ваксинация на администрацията на Тръмп.

Децата на нелегални мигранти по границата с Мексико бяха държани „в клетка“ по времето на Тръмп. Сега при Байдън са в „съоръжения“. А нищо не се е променило. Освен името на човека в Белия дом. Но палачинката диктува „децата в клетки“ да станат „съоръжения за непълнолетни“. И станаха.

Стената по границата беше расистка и анти-човешка при предишната администрация. Днес е необходимост и трябва да се довърши. И още, и още, и още…

Обръщането на палачинката е популярна осмиваща метафора за медиите в България. Но дори и най-гъвкавите сред тях са пълни аматьори пред корпоративната журналистика от световен калибър. Това, което те направиха и продължават да правят с отразяването на пандемията – а и почти всичко друго от значение – е отвъд всякакви измислени класации, в които наранените чувства на някакви хора ни поставят на 112-о място.

Тук говорим за нещо много по-сериозно и реално. За най-могъщите информационни гиганти в историята, които са готови да лъжат и манипулират за най-важните неща, в името на политически цели.


Оригинална публикация

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe