Когато вземеш страната на вируса

Те взеха страната на „Ислямска държава“ и ал-Багдади срещу Тръмп. Представиха ислямския терорист като „стриктен религиозен учен“ и написаха за него по-хубави думи, отколкото са писали за Доналд Тръмп, откакто е президент. После взеха страната на Сюлеймани и иранските фанатици, които крещят „Смърт за Америка“. Отразиха го като романтичен народен герой, незаслужено и подло убит по заповед на „лошия оранжев човек“. Неприкрито се надяха на война между САЩ и Иран. Стискаха палци иранските ракети да предизвикат ескалация, която да свали рейтинга на Тръмп. Тръпнеха в очакване на американски жертви, за да ги припишат на блуждаещия в главите им зъл дух с рус перчем.

Сега същите западни либерални медии и „говорещи глави“ взимат страната на коронавируса с мечтата, че „това вече ще е краят на Доналд Тръмп“.

След краха на фарсовия опит за импийчмънт, мразещите американския президент и неговите избиратели намериха нова надежда в един вирус, отприщен върху света от Китай и вероятно от техните меко казано съмнителни хранители навици. Коронавирусът може да убие много хора в САЩ, да предизвика рухване на икономиката и така да унищожи шансовете за преизбиране на Трмъп през ноември тази година. Това е пожелателното мислене на прогресивното ляво, което от десетилетия метастазира в медиите, университетите, Холивуд и всякакви организации, които се идентифицират като западен елит.

Те са толкова драматично разведени с реалността, че успяха да обвинят американския президент, фен на солидните граници и критик на Китай, за разпространението на китайски вирус, който се плъзна по света и благодарение на слаб контрол на границите. В началото, когато коронавирусът беше само в поднебесната империя и комунистическа диктатура, предупрежденията и опасенията бяха осъждани като расизъм и ксенофобия. Тръмп събра на среща група за борба с вируса и CNN написа, че няма етническо разнообразие сред експертите. Планът на президента да не пуска полети от Китай бе очаквано обяснен като фашистки фашизъм, защото отдавна не бяха внушавали, че президентът е фашист. Тогава коронавирусът не изглеждаше толкова страшен и медиите го използваха повече като символ на анти-азиатски предразсъдъци в проядения от расизъм Запад. Яденето на екзотични живи животни и печално известните „мокри пазари“ в Китай бяха просто още една форма на културно обогатяване.

Но вирусът стана глобален и медиите решиха, че е време за прогресивна пандемия.

В няколко дискредитирани вече репортажи и материали, те представиха реакцията на администрацията на Тръмп като опасна и неадекватна, и отвориха електронните сергии за страх. Статиите, в които се обвинява Тръмп за все още неслучилата се епидемия в САЩ, изпълниха либералното пространство. Родиха се сравнения и паралели с испанския грип и очаквания за рецесия и депресия. Всички подобни пожелания, разбира се, се пишат на сметката на Доналд Тръмп. Този човек, който освен всичко друго е и живото доказателство, че трудно може да се намери нещо по-наситено и свирепо от суровата омраза на либералното ляво.

Икономистът Пол Кругман триумфално и с нескрита наслада публикува информация за падащите индекси на фондовия пазар. Той някак си пропусна да отпразнува рекордните изкачвания, откакто Тръмп е президент, но сега като падат покрай коронавирус паниката, Кругман е в настроение. Още преди време водещият Бил Мар каза, че се надява на рецесия, която да унищожи американската икономика и покрай нея Тръмп. И не е сам.

Но кулминацията – засега – на прогресивната патология отново дойде от познато място – The New York Times. Най-известният и авторитетен доскоро вестник на планетата излезе със сериозен коментар по темата за коронавируса, озаглавен – „Нека го наречем Тръмпвирус“. Да, и това се случи. Тези клетници наистина го правят. Представям си как след години някой от тях разказва на котката си как Доналд Тръмп е отприщил смъртоносен вирус с фашисткия си расизъм и е заразил малцинатвата, защото ги мрази, разбира се.

От друга страна може да се каже, че в коронавируса тези хора виждат най-добрия кандидат за президент на Демокрaтическата партия, с най-силни шансове да бие Тръмп. По-добре от социалистичeския вирус на Сандърс.

Стигна се дотам, че ако няма епидемия, която да убие много американци и да срине икономиката, безброй леви либерали ще са тъжни и разочаровани. За тази тяхна болест ваксина няма.

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe