Коронавирусът е в България. Сега какво?

Коронавирусът е вече в България – това стана ясно, след като на 8-ми март бяха потвърдени първите четири положителни проби у нас. Съвсем естествено стои въпросът какво следва оттук насетне за България и как това ще се отрази на живота ни. Ние тепърва се сблъскваме с това заболяване, а в Европа броят на заразените продължава да расте. Не е такова положението в Китай, където още през февруари бе съобщено, че пикът на епидемията е отминал, а на 9-ти март Южна Корея също обяви, че данните свидетелстват за спад в заболеваемостта и поетапно отшумяване. Но какъв ще е сценарият за България? Тези диагностицирани случаи ще останат ли изолирани? Или напротив, ще има постепенен ръст на заболеваемостта и ще се стигне до епидемия? Най-важното: ще се справи ли здравната ни система?

Трудно да се даде отговор на горепосочените въпроси. До каква степен ще се справим с предизвикателството зависи от много фактори – започвайки от адекватното поведение на властите и се стигне до грамотността на хората и тяхната дисциплинираност.

Както бях писал още в предната си статия „Трезво за коронавируса и паниката около него“, ние не бива да се паникьосваме – този вирус няма да доведе до апокалипсис. В общи линии съм доволен и от действията на българските власти, които действат консервативно и адекватно. Чудесно е, че има информираност за необходимостта от добра лична хигиена и разгеле, че хората най-сетне се научиха колко е важно да си мият ръцете! Но освен това в интернет изобилства от дезинформация и съвети, които в най-добрия случай са безполезни, а в най-лошия – рискови. През изминалия месец, откакто написах статията „Трезво за коронавируса“, нашето познание за него се обогати. Някои от новините са добри, а други, за съжаление, не са.

Вредна заблуда, която се носи в интернет пространството е, че коронавирусът представлява малко по-тежък грип. Не, коронавирусът не е грип. Говорим за съвършено различен тип семейство вируси – коронавирусите се класифицират към Coronaviridae, а грипните вируси – към Orthomyxoviridae. Ето защо изкупуването на противогрипните препарати като оселтамивир и занамивир от аптеките поради страх от коронавирус е една от вредните практики – първо, все още няма ясни данни, че тези препарати помагат срещу коронавируса и второ, масовото им изкупуване лишава тези, които наистина се нуждаят от тях. Смъртността при коронавируса е определено по-висока от тази на грипните вируси, тъй като по-лесно причиняват вирусни пневмонии. Грипните вируси са опасни най-вече за малки деца и възрастни хора. Новият коронавирус в много по-малка степен засяга децата, заразява хора в активна възраст и е особено опасен за възрастните. Както грипът, така и коронавирусът могат да са опасни за хора с тежки съпътстващи заболявания, независимо от възрастта им.

Следните числа са предоставени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията към САЩ. Вече разполагаме с подробна статистика на базата на хиляди заболели за това каква е смъртността от коронавирус – ако сте на възраст между 10 и 19, 20 и 29 или 30 и 39 години, шансът за фатален изход е 0.2%. Ако сте на възраст между 40 и 49 години, вероятността да стигнете до смърт е 0.4%. Заболелите между 50 и 59 години имат 1.3% шанс за летален изход, между 60 и 69 години – 3.6%, между 70 и 79 години – 8% и над 80 години  – 14.8%.

С други думи, ако сте здрави, млади, прави и не страдате от съпътстващи заболявания, нямате основания да се паникьосвате от потенциална епидемия.

Вероятно ще изкарате коронавируса както всяка простуда или грип. Но това не значи да го подценявате и именно тук личната култура е много важна – от съществено значение е, ако човек се чувства неразположен, да не ходи на работа и да не посещава места, където се събират много хора. Наложително е работодателите да проявяват разбиране към болните си служители. Работата може да се свърши и друг ден, учебният материал може да се навакса. Няма геройство в това да ходиш на работа с висока температура, кихащ и кашлящ. Даже напротив, това може да се определи като биотероризъм. Вие може да сте млад и да смятате, че нямате съпътстващи проблеми, но навън може да се разминете с възрастен човек, пациент с хронично белодробно заболяване, имуносупресиран пациент, онкоболен на химиотерапия. За тези хора всеки вирус е опасен и потенциално фатален. Нужно ли е да излагате живота им на риск?

Освен ниската смъртност при хора в активна възраст, има още една положителна новина относно коронавируса. Той не се пренася по въздуха както е при вирусите на морбилито и варицелата или при бактериалния причинител на туберкулозата. При тези заболявания заболелият човек изхвърля патогените, които могат да останат в съвсем малки капчици, носещи се във въздуха за дълъг период и заразяващи голям брой хора. Но при коронавируса е необходимо човек да се закашля или да кихне, за да изхвърли по-тежки капчици слюнка или храчка, които бързо падат на земята или се задържат по предметите. Ето защо личната хигиена е толкова важна за предпазване от новото заболяване. Стига да си миете ръцете редовно и стига да пазите прилична дистанция от 2 метра спрямо кихащите и кашлящите, шансът да се заразите с коронавирус остава сравнително нисък.

Лошата новина е, че това си остава заболяване, което се разпространява по въздушно-капков път и поради това много трудно ще бъде изцяло ограничено и изкоренено.

Но това не значи, че рестриктивните мерки, които се прилагат в засегнатите райони, са излишни. Макар че заболяването в повечето случаи минава леко, средно един от седем заболели има нужда от болнично обгрижване, а около 5% от пациентите се нуждаят от механична вентилация. В случай че се стигне до сериозна епидемия от коронавирус, при която заболеят хиляди, може да изпитаме недостиг на места в болниците. Съвсем отделен е въпросът, че понастоящем сме в разгара на грипна епидемия и тя вече натоварва инфекциозните отделения.

       Затова е хубаво през близките дни и седмици да ограничим контактите си с хора и да се въздържаме да посещаваме масови мероприятия, дори и индивидуалният риск от заразяване от коронавирус да остава сравнително нисък. Заболяването няма да доведе до глобален апокалипсис, но е нужно да сме отговорни към нашите близки, приятели и роднини на възраст или с хронични здравословни състояния. Не се събирайте с повече от няколко души в едно помещение, мийте си ръцете и пазете добра лична хигиена, а в случай че идвате от държава с доказано разпространение от коронавирус – спазвайте добросъвестно карантинния срок. И това изпитание ще отмине някой ден – но е въпрос на нашата дисциплина доколко ще сме засегнати.Гости: Д-р Лъчезар Томов – преподавател в НГДЕК “Св. Константин Кирил Философ” и Д-р Светослав Александров – преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”

Споделете:
Светослав Александров
Светослав Александров

Доктор в областта на физиологията на растенията, администратор на уебсайта за космонавтика КОСМОС БГ, автор на научно-популярните книги “Космическа колонизация – неосъществената мечта”, „Аз, виртуалният астронавт“ и художествената “Сред пясъците на Саркания”, доброволец на Български християнски студентски съюз (БХСС).